Три досъдебни производства за събитията в Гърмен

Прокуратурата иска един от задържаните да остане в ареста
17
Три досъдебни производства за събитията в Гърмен
Снимка: архив, БулФото

Три досъдебни производства образуваха Районната прокуратура в Гоце Делчев и МВР във връзка със събитията в Гърмен през последната седмица. Масов бой там приключи с ранени и арестувани, като напрежението бе между българи и роми.

Досъдебните производства са за принуда, за причиняване на телесни повреди по хулигански подбуди и за хулиганство, и за подбуждане към омраза чрез слово и по друг начин, съобщиха от държавното обвинение.

Още по темата

На 25 май около 17.00 ч. на кръстовище между третокласен път и участък от пътя на кв. „Заграде” в с. Гърмен към центъра на същото село, Митко Райков и Светослав Алексов в съучастие и по хулигански подбуди са причинили лека телесна повреда - разкъсно-контузни рани и хематоми по главата и тялото на едно лице.

По същото време Митко Райков, Валентин Райков, Ангел Райков и Красимир Айдаров са извършили и действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието е извършено с изключителна дързост.

Митко Райков е осъждан 8 пъти за извършени престъпления от общ характер – 6 пъти за кражба и 2 пъти за документни престъпления.

С постановление на прокурор Митко Райков е задържан до 72 часа и предстои внасяне на искане от Районната прокуратура за вземане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража”. По отношение на останалите четирима обвиняеми е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция".

На 28 май Районната прокуратура в Гоце Делчев е образувала досъдебно производство срещу Андон Балтаджиев за принуда.

През м. май 2015 г. в с. Марчево, обл. Благоевград Балтаджиев е запалил огън на пътя между с. Марчево и с. Огняново и е употребил сила, като по този начин е ограничил свободното придвижване на движещите се по този път граждани. След проведени активни оперативно-издирвателни мероприятия от МВР Балтаджиев е открит в Шумен и задържан за 24 часа. В момента се конвоира към Районна прокуратура -  Гоце Делчев, където ще бъде привлечен като обвиняем за извършеното от него престъпление.

Балтаджиев е осъждан 12 пъти за извършени престъпления от общ характер – 4 пъти за кражби, 2 пъти за отправяне на закана за убийство и 2 пъти за управление на МПС без правоспособност. Осъждан е и за хулиганство, принуда, унищожаване и повреждане и за противозаконно пречене на орган на властта. На 24.07.2014 г. Балтаджиев е изтърпял последното си наказание.

На 28 май Районна прокуратура - Гоце Делчев е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител, за това, че през м. май 2015 г. в с. Марчево, обл. Благоевград чрез слово и по друг начин подбужда към омраза, основана на етническа принадлежност.

По досъдебните производства се провеждат активни оперативно-издирвателни мероприятия и следствени действия .

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: прокуратураГърмен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
11
 
! Отговори
Егати държавата преди 8 години
Значи ромите пребиха българите,а пък задържаните са от пребитите.Извод:Бият ли те роми,налягай си парцалките и в никакъв случай не викай полиция.За следствие,прокуратура и съд пък въобще не си и помисляйте.Нямате достатъчно пари за тях.Айде да сте живи и здрави иии...да не забравите да си платите сметките и данъците.
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ало тези са от протестиращите срещу ромите.Ромите са недосегаеми.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ааа хахахатия минали заминали по 10-тина пъти през съда, само така, трупайте статистика :)единият бил и ченгета, те ще го пускат ... абе
2
3
 
3
 
! Отговори
kapinka преди 8 години
kak li balkanskite bulgari rodninite na ministarkata Romiana Buchvarova ot selo Shipka ne sa izpolzvali podobni sadebni dela, proizvodstva i proceduri predi 100 i kusur godini, ami divo i varvarski sa ubivali turskoto mirno naselenie s kurshumi, kamani, darveta, bradvi, nojove i daje s umrelite okarvaveni tela?!
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Направо ги вкарвайте в панделата, тъкмо данъците ми да отиват за изхранването на няколко достойни Българи. А не само за тези на държавна хранилка и кинжали разни.