25 г. затвор за убийството на Хюлия

Решението на Апелативния съд във Варна може да бъде обжалвано
13
25 г. затвор за убийството на Хюлия
Снимка: архив, БулФото

Варненският апелативен съд измени присъдата на Окръжен съд - Варна по отношение на Иван Тодоров, убил преди година и половина студентката Хюлия Маджар.

Втората съдебна инстанция определи на подсъдимия "доживотен затвор" и редуцира наказанието на "лишаване от свобода“ за срок от 25 години при строг режим.

Апелативният съд потвърди присъдата в останалата й част, с която Тодоров трябва да заплати на родителите на убитото момиче 300 000 лева обещетение за причинените им неимуществени вреди.

Още по темата
На 6 април тази година първата съдебна инстанция присъди 20 години затвор за подсъдимия, но заради привилегията на процедурата "съкратено съдебно следствие", от която Тодоров се възползва, наказанието му бе редуцирано до 13 години 4 месеца затвор при първоначален строг режим.

Подсъдимият е използвал близкото си познанство с пострадалата, за да я накара да се види с него. Намеренията му не са възникнали инцидентно, а са били планирани. Очевидни са били намеренията му и след като е получил отказ на сексуалните си щения и е убил момичето. Според апелативния съд действията му и след това продължават да бъдат целенасочени – да прикрие следите си и да насочи разследването в друга посока. Особено цинични са обажданията до бащата на жертвата с искане за откуп, както и инструкциите по какъв начин да го предаде, въпреки, че жертвата му е мъртва от часове.

На следващият ден Тодоров напуснал страната, а дни по-късно бил задържан в Холандия. В мотивите на апелативния съд е записано, че въз основа на съдебно психологичната експертиза ВОС правилно е приел, че подсъдимият е лице с много комплекси, приемал е лекарствени средства, засилващи агресивността му, използвал е услуги на проститутки, което от друга страна обяснява поведението му след отказа за секс. Хюлия е била негова близка позната още от детските и ученическите години, а не е случайно попаднало в тази обстановка момиче.

Без всякакви скрупули подсъдимият се е възползвал от нея, от доброто й отношение към него и от дългогодишното им познанство. Пострадалата в нито един момент, с нищо не е провокирала подобно отношение у него. Втората съдебна инстанция счита, че ВОС неправилно е отмерил наказателната санкция. Подходящото наказание в този случай е втората алтернатива – доживотен затвор, който след редукция се заменя с лишаване от свобода за срок от 20 до 30 години.

Решението на Варненския апелативен съд подлежи на жалба пред Върховния касационен съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До КукувицаЗа такива като тебе и него са измислили цигарите и алкохола, спокойно и твоя ден ще дойде
6
0
 
1
 
! Отговори
V преди 8 години
Не може да се сравнява умишлено убийство с ПТП. Второто е по непредпазливост. Безумно е.
5
0
 
9
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Добре де.....и защо няма смъртна присъда за такива типчета? Защо сега години на ред ще ни лежи този на джоба? С какво ще стане планетата Земя по-лоша, ако този просто го няма?
4
0
 
11
 
! Отговори
Тео преди 8 години
Такива като този индивид са опасни за обществото. Там му е мястото на този. Надявам се, когато излезе или да се е поучил или ... въобще да не излезе!
3
1
 
4
 
! Отговори
hmn преди 8 години
ихааа... каква завършена ***...
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БХК веднага да обжалва!
1
3
 
7
 
! Отговори
УАУ преди 8 години
УАУ, ... явно правим статистика за доклада на ЕС, че след 4 години затвор онзи ден за премазано дете на улицата.