Да се подслушват адвокати? Не може!

Това противоречи на Конституцията, обясни Цацаров
35
Да се подслушват адвокати? Не може!
Снимка: Булфото, архив

Главният прокурор Сотир Цацаров отрече възможността адвокати да бъдат подслушвани, за да бъдат издирвани по-лесно техни клиенти.

Още по темата
Той допълни, че това е противоконституционно.

Повод за коментара му стана изказване на премиера Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание в сряда за ролята на адвокатите в борбата с престъпността.

"Ето сега - ние издирваме убиец, адвокатът му се явява да го представлява. Всеки нормален човек, би казал - добре, а защо не проследят адвоката и да го хванат къде отива да му даде информацията. Как да обясним на хората, че по закон не може да се следи и има 100 % независимост на адвоката. На обикновения народ, като гледа и днес го издирват и утре го издирват викат "Какво правят те, какво правят?!", сподели пред министрите Борисов.  

Като се позова на последния случай на автомагистрала "Струма", при който човек беше блъснат и загина, главният прокурор коментира, че не може адвокат на издирвано лице да води преговори с полицията, както става с този случай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тикваров има компетенцията,на седящ в кръчмата не особено интелигентен гражданин(чалга-фен).Но тъй,като за 30г,успяхме да превърнем обществото си в такова недоразумение,*** се радва на висока подкрепа.
23
1
 
12
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
Абе защо никой не търси отговорност на прокурорите за провалените дела ?Аз в моята работа ако згафя 1 път ме мъмрят и наказват, при 2-3 направо ще ме изритат. До сега не съм чул срещу някой прокурор да е почнало разследване за несвършване на служебните задължения.
22
1
 
11
 
! Отговори
Тинчо преди 8 години
До пишещитеМоите уважения, но адвокатите полагат клетва да пазят тайните на клиента. Човек е невинен по презумция, докато няма влязла в сила присъда. Ако престъпник бъде оправдан вината не е на адвоката. Причините са: няма професионалисти, не се събират законово доказателства, прокурорите не се стараят да следят следствието и да дават указания на полицаите и накрая съдът оправдава - липса на доказателства. Като прибавим корупцията и политическия натиск резултата е ясен
21
5
 
7
 
! Отговори
целта? преди 8 години
Целта ми се струва загубена. Адвокатската професия е измислена, за да могат да помогнат на невинни хора да се докажат в съда, а не за да могат да се оправдаят виновните!!! Както и да го гледам, ако той е виновен и го каже на адвоката си, то адвоката му става съучастник и трябва да си понесе последствията! Иначе се играе против обществото! Но може би точно това е целта, да има вратички?
20
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тиквата си иска диктатурата и това си е
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хора, става въпрос за принцип. Затова има адвокатска тайна, защото подзащитния му може свободно да му разкаже всичко, а адвоката не е длъжен да докладва, ако наистина има престъпление. В общия случай, ако всеки един от нас узнае за престъпно деяние е длъжен да докладва, иначе мълчанието го прави съучастник.Ако утре някой ви спретне едно обвинение, без значение дали сте извършили или не престъпление, бихте ли искали да ви подслушват адвоката? Мислете сериозно, преди да се отдадете на емоцията!
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
другарят цветанов, другарят станишев и другарят бисеров са осъдени престъпници с присъди. единият прави изборни кампании, другият е евро депутат, а третият си пие кафенце вкъщи. и не само ги знаят къде са, ами и НСО ги охранява. и всичките си имат адвокати, цветанов даже плати половин милион на немски адвокат. и какво ще стане като подслушват адвокатите?
17
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Невероятна липса на правна култура в народонаселението! Искате да имаме истинска, нормална държава, а искате решаване на недъзите с полицейщина и подслушване!Има три тайни, които се спазват в най-развитите и сигурни държави (напр. Швейцария, въпреки че и там започнаха отстъпления): Лекарска тайна, Банкова тайна, и тайна на общуването между клиент и неговия адвокат. Помислете си какво поле за злоупотреби ше настане, ако само една от тези не се гарантира. То не, че в България се спазват де!!!
16
7
 
9
 
! Отговори
опорна точка преди 8 години
Не е работа на Цацаров да преценява дали да се подслушват адвокатите или не - това е работа на народното събрание. Той сега иззема правомощията на парламента и дори само затова трябва да бъде изритан като главен прокурор.
15
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
интересно:)..държавата осъди братя галеви, т.е. прокурорите са били по-убедителни от адвокатите; после обаче кой е трябвало да стои и пази на границата? съдията, адвокатът и прокурорът ли? или някой май не си е свършил работата? оня шеф на данс като изчезна за месец, чак реваха по телевизията и го молиха да се обади, а нямаше дори престъпление. пак адвокатите и прокурорите ли са виновни или някой шкембелия брои мухите в ГКПП-то? ами крадците, заснети с камера - дето нямало доказателства уж?
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
всички - можеадвокатите - не можепрокуратурата обвинява ПРЕСТЪПНИЦИТЕ били те и адвокати!Прокуратурата да подгони най-накрая престъпниците! не да ги защитава!!!
13
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
скъпи сънародници с ниска, да не казвам нулева правна култура! вие правите ли разлика между престъпник, издирван, заподозрян, обвиняем или свидетел? а коя милиционерска тиква е решила, че някой, който се крие, ще започне непременно да обяснява по телефона точния си адрес и къде лови риба? през оная ми работа е за съдебната система, ама в 99% от случаите с 'роми' (които не ползват адвокат), никой не може да ги открие, защото никой не иска да ги открие; там кой е виновен? а братята галеви?
12
9
 
9
 
! Отговори
закон и ред преди 8 години
Задължително всички адвокати и съдии трябва да се подслушват - само така може да се преборим с престъпността. В повечето случаи адвокатите са съучастници и съветници на престъпниците.
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тогава върнете конституцията на Живков за да е конституционно и да се върне законността.
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
вие оставете адвокатите, ами ако почнат да подслушват главния прокурор, премиера и съдебния министър, кой знае какъв латино сериал ще се получи :):)..
9
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цацар Цацару око не вади!!! Стягайте бохчите - тук няма живот, а само жизнь!
8
10
 
7
 
! Отговори
ист преди 8 години
Целта на адвоката е да се оправдае престъпника, да си вземе хонорара, престъпника да прави нови престъплания, нови хонорари и така без край.Съдебната система е фирма с безотговорна отговорност.
7
8
 
3
 
! Отговори
адвокат преди 8 години
До н.6:Без адвоката да е свързан с престъпление. - Че как тогава се обажда по медиите и разказва, че неговия човек щял да се предаде до няколко дни? Това не го ли свързва с извършителя? И ако има закон, който да го пази, за да може той да пази извършителя, тогава този закон трябва да се промени. Но всички много леко обсъждаме сега, ама ако на някой наш близък му се стовари това , тогава ще разберем дали е толкова лесно да се спазват недомислени закони.
6
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А адвокатите по този начин ме укриват ли престъпниците и стават волни съучастници във всяко престъпление а и укриването на информация за тежко криминално престъпение не е ли само по себе си престъпление
5
8
 
6
 
! Отговори
ФАКТ преди 8 години
Цаца, това ще доведе до намаляване на престъпността с 99%!!!