КС поряза БСП за дълга от 16 милиарда лева

Решението на магистратите е взето единодушно
25
КС поряза БСП за дълга от 16  милиарда лева
Снимка: Булфото, архив

КС отхвърли искането за отмяна на договорите с четирите банки – посредници при поемането на външен дълг от държавата. Решението е подписано от всички 11  конституционалисти.

Още по темата

Договорът със Citygroup Global Markets, HSBC, Sociate General и Unicredit беше подписан през февруари, като част от дълга, за поемането на който те посредничат, вече бе поет през март.

Предложената от правителството дългова програма за 16 млрд. лева бе одобрена в парламента на 25 февруари след сложни политически маневри и изненадващ завой на АБВ, и на ДПС, които бяха против дълга, но в последния момент гласуваха "за".

БСП беше против и с подкрепата на част от депутатите от АБВ сезира КС.

В искането си депутатите посочиха серия от нарушения при ратифицирането на договорите. Според тях те са одобрени в разрез с принципи, залегнали в българската Конституция – тези на правовата държава, на политическия плурализъм и на парламентарната форма на управление.

Основният аргумент на социалистите обаче беше, че при поемането на новия външен дълг се нарушава чл. 84 т. 9 от Конституцията, който предвижда, че Народното събрание дава съгласие за сключване на договори за държавни заеми. Приема се, че това съгласие трябва да бъде предварително.

Решението на КС обаче е категорично, че въпросната разпоредба не е нарушена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: БСПдългзаемКС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България не е вече оная изостанала ***, която беше при Орешарски! За второ тримесечие имаме 2 % ръст на икономиката, а при Станишев и ССидеров бяхме с 0,5 % надолу.Т.е. държавата може вече и 50 млрд заеми в евро дори да вземе и ще ги върне за две-три години.
15
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ОЩЕ 16 МИЛИАРДА СМЕ ВЪТРЕ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА БУДАЛИСОВ!!!!!!!!!!!!!ЕЛЕКТОРАТА НА БУДАЛИСОВ Е ОТ НЕВМЕНЯЕМИ И ИНТЕРЕСЧИЙ ЩОТО ВЕЧЕ И ПРОСТОЛЮДИЕТО ГО ЗНАЕ ЩО ЗА ЛЪЖЕЦ И КРАДЕЦ Е!
14
2
 
6
 
! Отговори
до 18 преди 8 години
Напротив, гласувалите за седеро-герберастията трябва да ги връщат.
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дълга трябва да се връща от тези които са гласували на парламентарните избори миналата година, независимо за кого са гласували. Защото с явяването си в изборните секции са легитимирали управляващата политическа класа. Могат да се идентифицират лесно по избирателните списъци.
12
2
 
14
 
! Отговори
колио преди 8 години
Грешка в заглавието КС поряза Българкия данъко платец с 16 милиарда.
11
4
 
12
 
! Отговори
Solar Power преди 8 години
До Анонимен"Всичко в държавата е тотално съсипано -енергетика,здравеопазване,образование"всичките тези неща които си изброил са държавни. Докато не станат частни и приватизирани няма да видиш промяна за съжаление. За пример ще ти дам най технологично напредналита държави Япония/САЩ/Германия - тези неща са частни !Да някой ще каже Русия е държавно алабала... аз не ги считам за тех. напреднала страна. Нямат един просто компютър и нормален автомобил.... Живеят на стари лаври ....
10
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Беше ясно,че резултатът ще бъде такъв!Като се има впредвид,че повечето жалващи са продукт на УНСС.Само не се знае съответната сума.
9
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е, кажете, това държава ли е? Щом КС не спазва законите, кой тогава? Егати смешката хахаха. Демек и 100 милиарда да бяха взели, пак щеше да е законно. Разбрахте ли сега.
8
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Здравейте !Всичко в държавата е тотално съсипано -енергетика,здравеопазване,образование,и все по-зле ще става !
7
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не можеше да се очаква, че КС, съставен от хора на Сините и на ГЕРБ, ще реши по правилата. Разбира се, че за нарушение на Конституцията трябва да се сезира КС, а в случая е точно така, но някои решават по целесъобразност, според силните на деня.
6
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само ***, още не са разбрали, че дълга от преди 1989-та отдавна беше изплатен, а сега се е натрупал нов дълг, благодарение на поредица от правителства на демократите.
5
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изобщо не е работа на КС да коментира одобрени от НС сделки по външния дълг.
4
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само толупите още не са разбрали, че 16-те милиарда не са нов заем, а разсрочване на старите задължения, натрупани още по времето на Тодор Живков, та до днес.
3
9
 
9
 
! Отговори
Димитър Палаузов преди 8 години
То беше ясно, че истерията около т.нар. дълг е на политическа основа. Това, което ме изненадва, е отчайващата неграмотност по тази тема не само на журналистическата гилдия, но и на "професионалисти" по темата. Как пък никой не се сети месеци наред да покани поне един шеф на трежъри на банка да им обясни на тия "разбирачи", че ратифицираните от НС документи не са за никакъв дълг от 16 млрд. лв., а служат единствено за основаване на MTN програма.....
2
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
на *** им се изтаковаха в ушанките :)
1
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами то е ясно, че съдът е на Борисов и на Цветанов. Видя се от гласуването.Така де, този ДЪЛГ ще го плащат нашите деца, не техните - на съдиите и герберастите.