Около 50-60 човека на съд за незаконна сеч у нас годишно

МЗХ: Нужна е подкрепа при стопанисване на частните гори
8 окт 2015 16:33, Анисия Иванова
9
Около 50-60 човека на съд за незаконна сеч у нас годишно
Архив: Булфото

Около 50-60 души отиват на съд за незаконна сеч у нас всяка година, съобщи земеделското министерство. В България незаконният добив на дървесина е престъпление по Наказателния кодекс.

В ИАГ днес беше проведена среща по горите с Джереми Уол, представител на генерална дирекция "Растеж" към Европейската комисия. Директори на дирекции и експерти в ИАГ са представили проблеми и тенденции, свързани с българския горски сектор и горскостопанската индустрия. Представена е била и статистика за нарушенията, свързани с незаконния дърводобив в страната за последните десет години.

"Устойчивото горско стопанство трябва да се базира на разширяването на приходите от горите и тяхното остойностяване като екосистеми", е посочил зам.-министърът на земеделието Георги Костов. По думите му за държави като нашата, където собствеността на гори е преди всичко държавна, е необходимо да се използват "зелени инструменти".

В отговор Джереми Уол е заявил, че проблемите и въпросите, които засягат България в горския сектор, са много сходни с тези на други балкански страни. Той е казал още, че предстоят промени в законодателството по отношение на екосистемите в ЕС.

Подкрепа е необходима и при стопанисването на частните гори. В България има близо 700 хил. частни собственици на гори и тези хора трябва да бъдат подпомогнати за едно устойчиво съвременно управление на горския ресурс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-страшна е законната сеч. Незаконната се върши от кокошкари, а законната от организирани групи и обръчи от фирми, които по всички възможни съмнителни начини са се сдобили с необходимите документи.
7
0
 
2
 
! Отговори
Vrab преди 8 години
Kolko ima v zatvora?
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ima mnogo *** *** v toq skapan sait
5
3
 
2
 
! Отговори
ПОТЪРПЕВШ преди 8 години
Не точно така , има и българи и то от мутренските шайки.Съвсем недосегаеми.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И какво от това? Отиват на съд, оправдават ги или им налагат "големи" глоби от 50 лв.!А на другия ден" осъдените"отново хващат брадвата!
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Устойчивото горско стопанство трябва да се базира на разширяването на приходите от горителичи си човека - идва от друг бранш - индустрията се крепи на приходите- но за изчезналата БГ гора да ги приказва такива не може.За да прибираш първо инвестирай -- на всяко отсечено 5 до 10 нови да се садят- а не сега да се разреждат- на 1 декар -5 бр дръвчета без да се засаждат нови
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На нас ни осякоха 4 декара в монтанско. Едно дръче не бяха оставили. Татко беше още жив и като видя със сълзи се разплака. Душманска сеч.
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А трябва да са не по малко от 50 000 до 70 000