Пенчев стана конституционен съдия от квотата на НС

Патриотите го обвиниха в нарушения, той отрече
Обновена: 8 окт 2015 11:15 | 8 окт 2015 11:14, Камелия Цветанова
9
Пенчев стана конституционен съдия от квотата на НС
Константин Пенчев. Снимка: БТА

Константин Пенчев не успя да се пребори за втори мандат като омбудсман, защото загуби битката с Мая Манолова, но пък беше избран за член на КС от квотата на парламента, въпреки че беше обвинен в куп нарушения от страна на съпредседателя на ПФ Валери Симеонов, които пък Пенчев определи като абсурдни.

Още по темата

Той беше номиниран за поста от ГЕРБ и зад него застанаха 98 депутати от управляващото мнозинство с изключение на тези от ПФ, които имаха свой претендент за поста - Михаил Кожарев.

Кожарев обаче събра по-малко гласове, така че се оказа втори в надпреварата.

По време на дебата за избора на новия конституционен съдия съпредседателят на ПФ Валери Симеонов отправи много обвинения за нарушения към Константин Пенчев.

Още по време на заседанието на правната комисия, която изслуша двамата кандидати преди време, той изнесе стари данни срещу Константин Пенчев, появили се през годините в публичното пространство и отдавна опровергани от него.

Както тогава, така и сега, Симеонов цитира одитен доклад на Сметната палата от ревизия във Върховния административен в периода 2009-2010 г. , когато председател бе Пенчев, във връзка с процедури за обществени поръчки.

Според Симеонов докладът завършвал с обобщаването на осем групи тежки нарушения, които давали основателни съмнения за безстопанственост, присвояване, измама.

Съпредседателят на ПФ обвини Пенчев в укриване на факти – не уведомил своевременно компетентните институции за това, че трима съдии от ВАС са придобили право на собственост в Приморско като крайно нуждаещи се. А тези данни били известни на Пенчев и той признал това през 2010 г., каза още Симеонов.

Народният представител отправи и други обвинения – че Пенчев не е спазвал случайното разпределение на политически дела във ВАС, дори сам влизал по някои от тях, като даде пример с това за регистрацията на "Синята коалиция" за участие в изборите. Пенчев бил предубеден по това дело, смята Симеонов.

Пенчев видимо се засегна от обвиненията на депутата и отсече, че това са нелепици.

Според него одитът, за който говори Сименов, никога не е бил прочетен нито от депутатите, нито от него самия, а пък случаят с имотите на магистратите в Приморско е върхът на цинизма.

"Аз бях единственият, който ги наказа, а сега съм ги бил прикривал, пълен абсурд е това, защото никога не съм знаел как са придобили имотите си“, отговори на упреците Пенчев.

"Няма нещо, от което да се срамувам и ми е ужасно обидно някой да се подиграва с мен и с името ми, което съм градил 63 години, това е най-голямото ми имущество, което не съм декларирал в имотната си декларация", коментира още новият конституционен съдия.

В защита на Константин Пенчев се обяви Данаил Кирилов от ГЕРБ, който оглавява правната комисия в парламента.

"Константин Пенчев ще допринесе за усъвършенстване на работа на Конституционния съд и за издигане доверието на хората в тази институция", отсече Кирилов.

По думите му Пенчев има богат професионален опит, а репутацията му е безукорна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 8 години
Следете коментарите ми за тази наглост , на които , и да са от сегашния каймак на помията . Почти всички са евреи и хомо зависими ............................................Никой от назначените не е работил в материалното производство и всички са кукли на конци .. някои / Станишев , Сталинка /изчезнаха в Брюксел , други / Филип Нечистоплътни / при завръщането си от там лапнаха кокала и така ще е до Кристалната нощ !
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Валери Симеонов, засрами се! Мислех те за справедлив човек!
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом е отрекъл , значи всичко е на ред.