Арест за пловдивски таксиджии, укрили милиони

В града под тепетата има 1700 таксита, 600 не плащат данъци
27 ное 2015 11:44,
19
Арест за пловдивски таксиджии, укрили милиони
Снимка: архив, Булфото

Окръжната прокуратура в Пловдив привлече към наказателна отговорност за укриване на данъци в особено големи размери управители на търговски дружества, извършващи таксиметров превоз и техни съучастници, съобщи говорителят на прокуратурата Галина Андреева - Минчева.

Решението е на база анализ от прокуратурата, на местната дирекция на НАП и Икономическа полиция след мащабна проверка на превозвачите, уточни тя.

Към наказателна отговорност е привлечен управител на две таксиметрови дружества за това, че през последните три години не е платил корпоративен данък в особено големи размери - 1 580 153 лева. Обвиняемият е с мярка "Задържане под стража", предстои внасяне на обвинителен акт в Окръжен съд – Пловдив.

Второто досъдебно производство е образувано срещу управител на търговско дружество с лиценз за извършване на таксиметров превоз на пътници, и двама негови съучастници.

Установено е, че не са платили корпоративен данък в размер на 200 000 лева за финансовите 2013 г. и 2014 г. Тримата са задържани с прокурорска заповед за по 72 часа, предстои искане до съда за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража".

В хода на проверката е установено и, че Пловдив се обслужва от общо 1700 таксиметрови автомобила, за 600 от които, в рамките на водените досъдебни производства, не са плащани каквито и да било данъци.

Констатирано е, че до 2007 г., докогато е заплащан патент, в хазната са постъпвали около 750 000 лева годишно. След тази дата и към момента приходите от данък печалба на таксиметровите дружества не надвишават 60 000 лева годишно, като през миналата година са били платени едва 26 000 лева корпоративен данък, което е занижаване на приходите над 25 пъти, коментира Галина Андреева - Минчева.

В тази връзка Окръжна прокуратура - Пловдив е направила предложение до данъчната администрация за законодателни промени в пакета данъчни закони.

Установено е също, че по-голямата част от регистрираните от таксиметрови компании в ДАИ фискални устройства не са регистрирани в НАП и липсва съответна комуникация по този въпрос между двете институции. Освен това не са налице ефективни механизми за отнемане на лицензи за извършване на таксиметрова дейност при констатиране на нарушения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
ДАЙ София преди 8 години
До АнонименА главния участник Московски,дето само не се разрева в парламента,че видиш ли мерките срещу такива били прибързани?Него кога?И на бас се хващам,че въобще няма дя отрази в наредбите промените в Закона!
15
0
 
0
 
! Отговори
Пловдив майна преди 8 години
Номер 12 Накара. Казал си го много точно. Една проституиращща ми се оплака от тях. Спазарили се за 30 лева. Той й дал 10, а затова че много викала и пъшкала, демек на нея й било готино си спрял още 5 лева. И тя си тръгнала с 5 лева и със сладко-горчив вкус в устата.
14
0
 
1
 
! Отговори
Пловдив майна преди 8 години
Номер 12 Накара. Казал си го много точно. Една *** ми се оплака от тях. Спазарили се за 30 лева. Той й дал 10, а затова че много викала и пъшкала, демек на нея й било готино си спрял още 5 лева. И тя си тръгнала с 5 лева и със сладко-горчив вкус в устата.
13
0
 
2
 
! Отговори
цеко преди 8 години
Само така -газ до ламарината и в панделата !
12
0
 
1
 
! Отговори
... преди 8 години
до 11ти - Не обикновените шофьори са милионерите.Мога да ти дам пример за нашия град, в пъти по-малък от Пловдив, 3ма човека държат лицензите на 6 фирми. И всяка кола / такси си плаща месеч наем за "ефир" - 150-200лв/месец.400 автомобила *200лв - сметнете си сами колко вземат на месецА дали ги декларират? Или само таксиметровите шофьори си принтат отчетите, които нямат нищо общо с "шефовете".
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде днес в Пловдив, понеделник да ги почват и тук в София ! Ако под тепетата са 30 процента данъчно нередовните, то при нас в Шопландия са 90 процента. Че даже и тукашните "фирмаджии" готвеха протест на 4 декември срещу назначаването на трудов договор на шофьорите.
10
0
 
8
 
! Отговори
Накара преди 8 години
Пруститутките от околовръстното отказвали на бакшишите защото бакшиша е миризлив, потен, нагъл, със сиренясало чурчи, спарени орехчета и големи претенции
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой познава ли таксиджия милионер?Тези които познавам,някой път няма какво да сложат на масата вечерта.
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много нагла, вмирисана пасмина, са това бакшишите!
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Търсете кой е най отгоре на хранителната верига? 100% има местни "намазани" политици!
6
1
 
14
 
! Отговори
Пловдив майна преди 8 години
До 3: това са Перфект такси и Европа такси. В други сайтове вече ги назоваха. Тук мълчат.
5
3
 
12
 
! Отговори
Тарикати преди 8 години
Те чакват хората на стоп бе. Онзи вдига ръка, жълтата кола му спира. После го вози на стоп до тях. И за това ли да пращат данък?Нещо като Юбер - те не превозват клиенти, те "сподят" пътуването си с някой, който пътува в тяхната посока. Накрая оня му дава някакви пари, за това, че е "споделил" пътуването си с него. Чиста работа.
4
0
 
15
 
! Отговори
Накара преди 8 години
И в Добрич също. Шофьорът на 4-ката има две портмонета. Едното го слага във вътрешния джоб, другото на видно място. Пътниците които познава ги касира със скритото портмоне. Ни билет ни дявол. Такива шофьори със месечна заплата 410 лв си докарват поне 100 лв на ден на черно. Ами как точат нафта от бусовете и я продават на познати? Не е за разправяне.
3
0
 
15
 
! Отговори
Казанлък преди 8 години
Искаме и в Казанлък такива действия! Всички в движение светят зелено :) като се загледаш пълни! А от града към селата масово се вози на цената на билетчето... най-наглите същества след политиците в тая държава са бакшишите!
2
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А в Русе никое не плаща данъци. И се гордеят с това наглярите! Не плаща данъци и автобус от градския транспорт Р2111, даваш левче на римлянина дето го кара и сядаш, няма билети, няма касов апарат.
1
4
 
14
 
! Отговори
Споделено пътуване преди 8 години
E защо да плащат данъци - и те като Юбер просто предлагат "споделен транспорт", а не таксиметрова услуга.