Прокуратура ви е много централизирана!

Да се промени начинът на избора на ВСС, препоръча Ксавие дьо Кабан
Обновена: 30 яну 2016 11:46 | 30 яну 2016 11:36, Анисия Иванова
64
Прокуратура ви е много централизирана!
Снимка: архив Булфото

Българската прокуратура е много централизирана и йерархична. Всички хора там зависят само от един човек – главния прокурор, каза френският посланик Ксавие дьо Кабан.

Даже няма Главна прокуратура, има само главен прокурор като че ли, изтъкна той пред bTV. Според него фактът, че прокуратурата е централизирана, може да е опасен и това се е видяло по време на мандата на Никола Филчев.

Още по темата

По думите му докладът на ЕК за България показва, че не е имало достатъчно политическа воля в различните институции – парламент, правителство, ВСС, съдебна система, прокуратура, препоръките от миналата година да бъдат изпълнени.

От 1 година насам работата е малко и затова докладът не е толкова позитивен, е мнението на посланика.

Кабан припомни, че премиерът Бойко Борисов е предложил на Комисията държавите-членки да изпратят експерти да помагат и наблюдават. Според дипломата това е добра идея.

Той отбеляза, че страните от ЕС съдебните системи са различни, така че експертите ще могат да разберат какви са особеностите на българската правосъдна система, какви са трудностите, проблемите в прокуратурата и ВСС и след това да отправят независими препоръки.

Ксавие дьо Кабан не приема упрека на Румяна Ченалова, че се е намесил по недопустим начин по делото "Белведере”.

"Нямаше да се меся в това дело, ако нямаше толкова явно незаконно решение от нейна страна. Нямах друг избор”, изтъкна посланикът, който припомни, че Софийският апелативен съд е отсъдил, че решението на Ченалова на първа инстанция е абсолютно незаконно.

Той не приема и обвиненията на Ченалова, че някой му е платил, за да я атакува.

„Има хора, които не могат да разберат, че има други хора, които могат да работят само за заплатата си, за честта, за факта, че защитават интересите на държавата си. За мен това е най-голямото удоволствие в моята работа”, подчерта посланикът.

Във връзка с призива за оставки на ГЕРБ и РБ към ВСС посланикът отбеляза, че трябва да бъде приет законът за съдебната власт, който ще промени начина на избирането на членовете на ВСС. По думите му това е първата стъпка.

Той припомни също, че парламентът е решил този състав на кадровия орган да продължи до края на мандата си. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този да бъде екстрадиран от РБ и да бъде обявен за просна нон грата. Неговите действия са като на фашистки диверсант, против враг с цел - разлагане на тила, организиране на метежи и провеждане на "черна пропаганда". Колко ли още френски диверсанти има в РБ, като онова дето ядоха бой? А колко французи са терористи??!!
36
2
 
1
 
! Отговори
Дон преди 8 години
Ако много от нашите политици не бяха комплексирани слуги трябваше да изпратят на Франция Български Доклад за Франция в който се разискват проблемите и и как се справя, защото решенията и политиките и засягат не само нея но и целия ЕС. В този доклад трябва да се подчертае продължаващата неадекватност на политическата и класа, придържаща се към проваления модел на мултикултурализма и затварянето на очите им пред факта, че ислямистите и африканските диваци емигранти ще разрушат Европа отвътре!
35
3
 
3
 
! Отговори
Дон преди 8 години
Аз пък смятам Ксавие, че Франция чрез грешната си идеология на мултикултурализма създаде на територията си база на ислямисти и африканци в сърцето на Европа. Франция позволи на ислямисти и африканци от бившите си колонии да дойдат в Европа проправяйки път на такива предатели като Меркел да отворят широко вратите към диваците. Те Ксавие лично се правиш на сляп и глух и твърдиш че престъпността и тероризма причинени от ислямистите и африканци нямали нищо общо с емигрантите?! Лицемерничиш много.
34
1
 
4
 
! Отговори
преди 8 години
И за слепите е очевидно, че съдебната ни система е гнездо на некадърници и корумпирани, които смятат това гнездо за бащиния. Но като го каже някой -- "тоя за къв се мисли, че се меси". Ами ето на -- явно за такъв се мисли, дето може да казва това, което всички си мислим...
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно се изживява като последна инстанция. Щом му позволяват....
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дали на нашия посланик в Париж всичко там му харесва и дали може да си позволи да упреква и да поучава така високомерно френските власти? Какво ли ще стане, ако опита?
31
3
 
5
 
! Отговори
inacceptable преди 8 години
Този господин да престане да се намесва в НАШИТЕ РАБОТИ! Няма ли кой да му каже? Това, че е женен за българка, не означава, че може да се държи по начин различен от поведението на другите посланици у нас! Къде остана прословутата френска елегантност и финес?
30
0
 
0
 
! Отговори
Ханко от с Осеня преди 8 години
Браво на Пурко за коментара! Мен вълци ме яли.
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прокуратурата и съдебната система са централизирани и под кремълски контрол за да може по лесно да оцелеят хилядите малки и големи червени фирми с подставени лица !!!
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съгласен съм с определенията му за съдебната система на българия. Но не мога да разбера.Човека е дипломат и няма никаква престава от съдебни системи , но има мнение.Аз също нямам никаква престава от съдебни системи ,но имам мнение.И на двамата не ни е работата, това.Но неговото мнение е важно , моето не !!!!
27
4
 
8
 
! Отговори
Шарли Ебльо преди 8 години
Дипломат на държава,която допреди 50 години използва ,,хуманната,, гилотина ,няма моралното и всякакво друго право да прави препоръки в една суверенна държава!!! Колониалното робство свърши !!! Галският петел е време да го разбере...
26
3
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
как да инвестира човек в българия като ще му откраднат фирмата или някоя катастрофаще му се случи
25
5
 
8
 
! Отговори
Маймун преди 8 години
За гнилите ябълки Глиганът е прав, няма две мнения. Но нито той е човекът, нито това е начинът. Използвайки правотата си, някои хора се опитват да ни скачат по главата и да ни "продават" демокрация. БлагодаАрим искрено, ама мерси.
24
1
 
7
 
! Отговори
Миро преди 8 години
До Цецо (#30)Посланник на една държава трябва да представлява държавата, и защитава интересите и поданниците на тази държава. Означава също и да има топки, нещо което ние още не можем да разберем.
23
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Господине,елате на площад "Цола Драгойчева" и да се разберем като мъже,докато все още сме съюзници,щото като гледам известните в цял свят български реотани подсказват с голямо закъснение че май не сме европейци ,а по скоро руснаци или каквото там е останало от Съветския съюз.
22
6
 
9
 
! Отговори
66031 преди 8 години
фамилията кабан (диво прасе) говори сама за себе си
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
VAV FRANZIA NIMA NIKAKVO PRAVORAZDAVANE--TAM VSEKI SI PRAVI KAKVOTO ISKA.ZA NAI-MALKOTO RAZRESHITELNO PLASHTASH PODKUP--BEZ PODKUP VAV FRANZIA NISHTO NE SE POLUCAVA.
20
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Франсето си говори каквото реши. Защо да не го прави щом всички други посланици го правят?Последните ни външни министри Вигенин и Митов ще ме извините всички тук, са пълни гейове!Под пълни имам предвид завършени.
19
2
 
13
 
! Отговори
Цецо преди 8 години
До Анонимен 17Всеки гражданин на България има право да си коментира каквото реши.Официалните лица представители на други държави си седят в посолствата и не се месят във вътрешните работи на държавите в които са изпратени съгласно Виенската конвенция уреждаща дипломатическите и консулски мисии ... Нашия посланик във Франция ако си позволи да каже само 1/10 от това което си позволява дьо Кабан така ще му загреят врата във френското външно, че няма да му мине една година...
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Специалиста по правосъдни системи, упс, той бил посланик.