Захариева развърза кесията – 20 лв. хонорар за вещо лице

Сега не получават нищо за експертизи при разследване
5
Захариева развърза кесията – 20 лв. хонорар за вещо лице
Снимка: Булфото, архив

Не по-малко от 20 лв. хонорар да получават вещите лица за явяване пред съда за изслушване по изготвена от тях експертиза в досъдебната фаза на наказателното производство. Това предвижда промяна на Наредба № 2 за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица, изготвена от Министерството на правосъдието.

Поправката е съгласувана с Висшия съдебен съвет, съобщиха от министерството.

Сега действащата наредба предвижда вещите лица да получават хонорар от минимум 20 лв. при отлагане на делото по независеща от тях причина, в случаите в които те са се явили за изслушване по експертиза, изготвена в съдебната фаза.

За явилите се по повод изготвена експертиза в досъдебна фаза обаче няма предвидено възнаграждение, дори в случаите на проведено заседание, което често е свързано и с продължително присъствие на лицето в съдебна зала.

"Поради това са изразени опасения, че ако не бъдат предприети промени в наредбата относно заплащане на възнаграждение в горепосочените случаи, това неминуемо ще доведе до нарастване броя на отказите от страна на вещите лица да се явяват за изслушване в съдебно заседание по повод депозирани в досъдебната фаза на процеса заключения", се казва в мотивите към проекта.

Повод за предложеното изменение е отправено запитване към 97 съдилища в страната, след постъпила жалба във Върховния касационен съд.

Проучването на съдебната практика е установило, че преобладаващата част от съдилищата спазват стриктно разпоредбата и не присъждат възнаграждения на явилите се вещи лица по експертизи от досъдебната фаза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
а за съдебните заседатели ?
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименЩо не се пробва в бизнеса ,регистрстрация на фирма ,кредит ,залог на лично имущество ,вски в тази страна е на някаква ясла и реве че дажбата е малка,малка е защото е дажба.
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 1Що бе, пробвай се ти - завърши някакво образование - например счетоводство, медицина, направи стаж, изкарай тапия за вещо лице, впиши се към съответния съд, направи експертиза, отиди на съдебно заседание, където ще ти задават въпроси съдия и адвокати, и вземи цели 20 лева! Направо ще забогатееш!
1
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И какво следва ,всеки партиен функционер се превръща във вещо лице.Хранилките не изчезват само се видоизменят.