За Гинес: Уволнение, връщане, уволнение... 6 години!

Чиновникът Петър Илиев със заплата от нашите данъци, но не работи
17 мар 2016 12:07,
46
За Гинес: Уволнение, връщане, уволнение... 6 години!
Снимка: bTV

Български държавен служител ще кандидатства за Книгата с рекордите на Гинес, след като е уволняван 4 пъти и връщан на работа 3 пъти досега, очаква и за четвърти път да бъде възстановен.

Петър Илиев получава заплата, без да е стъпвал на работното си място повече от 6 години.

Той е инженер по телекомуникационна техника. Бил е директор в Държавна агенция информационни технологии и съобщения към Министерството на транспорта и съобщенията.

"Четири пъти съм уволняван, три пъти съм възстановяван. Сега пак ще заведа дело и съответно пак ще ме възстановят. Малко преди да се пенсионирам като държавен служител, без да съм работил, ще подам документи в Гинес", разказва Илиев пред bTV.

По думите му държавата е загубила над 30 хил. лв. от неговия казус. В края на 2009 г. възниква конфликт между Петър Илиев и изпълнителния директор на агенцията Красимир Симонски.

Впоследствие Илиев е уволнен за конфликт на интереси. Инженерът атакува уволнението в съда. След като на две инстанции печели делото, бил възстановен на работа и в същия ден отново съкратен с мотива, че е сменено името на неговата дирекция.

Илиев обжалва и съкращението си в съда, след което пак е върнат на работа и пак съкратен.

През всички тези години държавата плаща обезщетение и разходи за съдебни разноски след всяко връщане на работа на Илиев. И така 6 години и 4 уволнения.

"Сега пак ще заведа дело и съответно пак ще ме възстановят, но въпросът е защо се харчат безсмислено държавни средства и кой носи отговорност за това", коментира Илиев.

Директорът на агенцията Красимир Симонски твърди, че категорично няма нищо лично към Илиев, а казусът определи като "юридически". Според  ресорният зам.-министър Валери Борисов причините за уволнението са констатирани нарушения на Петър Илиев.

Само за казуса на чиновника Петър Илиев по доклади, разследвания и експертизи са работили поне 50 чиновници и 10 институции, сред които министерство, съд, прокуратура, инспекторати, ДАНС и множество адвокати.

Общите разходи по казуса трудно могат да се изчислят, но са поне няколко десетки хиляди лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
4
 
! Отговори
conservator преди 8 години
За неизпълнение на съдебно решение се носи наказателна отговорност. главна прокуратура да се самосезира, защо съдебното решение на е изпълнение. Формално възстановяване и последващо уволнение не е изпълнение на съдебно решение.
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е какво е нарушил, като не е бил на работа?
32
12
 
14
 
! Отговори
Bace преди 8 години
Типично дете на червен номенклатурчик-тъпо, мързеливо, лакомо, крадливо.С големи мъки завършва ТУ задочно и върви по утъпкан път-обучение в чужбина-експерт- началник-директор.Държавата все пак е спестила пари-обезщетенията са по-малки от вредите, които би нанесъл от лакомия и невежество.
31
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма такава държава, нямаааааа, уникални сме !
30
3
 
15
 
! Отговори
художника преди 8 години
Говоря си с един министърна маса след обяд обилени рекох му, че е чиновниклеле, скочи кат` ужилен.-Аз съм ДЪРЖАВЕН СЛУЖИТЕЛи на тебе съм слуга,а ти на мен ДАРИТЕЛ!
29
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ИНДЖЕНЕР: Колега, работил съм във Франция и знам за какво говоря. И да съм споменавал някъде размер на заплати? Въпросът е, че започнеш ли там държавна работа, си осигурен и то никак зле, до гроб. Ако искаш много пари - отиваш в часния сектор, но там може да те изритат когато им скимне. А и в държавния сектор има много други типично соц облаги, така, че всеки си прави сметката: ако искаш сигурност при не лоши доходи -държавна работа - но постъпването там мооооого трудно.
28
3
 
15
 
! Отговори
до 36 преди 8 години
Друго имам предвид. Но ако това беше частна фирма нямаше така да стоят нещата. Искам да кажа, че в България частника прави каквото си иска и няма кой да защити работещите в частния сектор. За жалост те - частните робовладелци издигат днешните управляващи.
27
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този господин и шефът му играят игра и си делят печалбата - това е очевидно. Само че играят с нашите пари!
26
2
 
13
 
! Отговори
До ДС преди 8 години
Не, не е българска простотия. Живея и работя в Германия. Във фирмата ни имаме три такива случая, които се въртят от години наред по абсолютно същия начин. Единият вече се точи четвърта година. При това не сме държавна фирма!
25
1
 
16
 
! Отговори
прагматика преди 8 години
Дали заплатите на държавна служба са високи, както някои пишат, или обратно - заплатите в частния сектор са умишлено прекалено ниски, за сметка на печалбите ?!
24
2
 
13
 
! Отговори
ДС преди 8 години
За съжаления тук частния сектор се гаври с народа. Народа няма кой да го защити. Но народа сам си е виновен че гласува за тия и ги търпи.
23
0
 
5
 
! Отговори
до ПАК ИНДЖЕНЕР преди 8 години
Прав си. Но зависи в каква посока го казваш. Че са високи държавните заплати в бг или са твърде ниски в частния сектор.
22
2
 
19
 
! Отговори
ДС преди 8 години
Ей това е българска простотия. Заради личен интерес се харчат НАРОДНИ пари. Не може 20 години да си върши работата и накрая го уволняват понеже не лиже задните части на шефа си.
21
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Един пример от Франция: министерство на .. нещо си обявява поръчка за 4 места за една и съща работа/позиция 2-те места са за държавна работа , а другите 2 на частен договор или инещо такова, но не се водят държавна работа. Иначе заплатите и работата - еднакви. Резултата: за държавната поръчка се явяват над 3000 кандидата, за другите 2 позиции - 3-4 кандидата и така и остават незаети. Щото там закачиш ли се някъде на държавна работа - посмъртно няма как да те уволнят - ни министър ни президент.
20
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така ще е, като политиците са обърнали държавните институции на частните им фирми!Назначават и уволняват според това, коя партия управлява, а и от време на време се появява някое парашутстче на чичо, на леля, на родата, градски, селски и т.н!Не ги интересува професионализъм!
19
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Кирил СофийскиОт къде знаеш, че е кадърен, а не се възползва от закона да си се храни без да работи? не ми харесва определението държавен служител. Той се има за такъв доживотно. Ако е толкова кадърен и иска да се развива и работи, защо не си потърси мястото под слънцето другаде. като жли толкова данъкоплатеца защо продължава да смуче държавни пари от данъци? Да си търсиш правата е едно, да живееш на храниката е друго. Точно това, което прави, че се и оплаква. Може и да е кадърен, но мързел
18
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя Красимир Симонски е пълен въздух под налягане, работил съм с него
17
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много ми са интересни червените каскети , които пишат по сайтовете . Било с техните пари , какви пари сте внасяли в Държавната хазна като сте безработни всичките. Айде се скрийте .
16
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя като го гледам е само за уволнение или за бой .
15
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей така се харчат държавни пари в в държавни учреждения. Дават си бнуси, уволняват се, съдят се и все с нашите пари. А иначе пенсии 230 лева и увеличение на държавния дълг!