БХК съди България: Заплашват гейове, а държавата мълчи

Организацията заведе дело в Европейския съд в Страсбург
Обновена: 3 май 2016 15:50 | 3 май 2016 13:07,
201
БХК съди България: Заплашват гейове, а държавата мълчи
Снимка: архив Булфото

Българският хелзинкски комитет заведе дело срещу България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Причината е отказът да бъдат разследвани заплахи за насилие и смърт във Facebook към участници в София Прайд 2014 г.

Жалбоподателят е Радослав Стоянов – хомосексуален мъж, активист за равноправие и редовен участник в ежегодното шествие София Прайд, съобщиха от Хелзинския комитет в България.

Оттам разказаха и подробностите – май 2014 г., във Facebook е създадена страница за провеждане на антишествие срещу гейпарада. Организатори са "Атака" и ВМРО, нерегистрираната "Националистическа партия на България", българският клон на международната нео-нацистка мрежа "Кръв и чест" (Blood & Honour), организации на футболни хулигани и др. подобни.

"На Facebook страниците на "Анти-гей парад" и "Националистическа партия на България", както и на множество лични профили на свързани лица, са публикувани крайни изрази на хомофобска омраза и закани със смърт и насилие към участниците в София Прайд 2014 г. Те са отразени и в няколко популярни онлайн медии", пишат от БХК.

Още по темата

На 13 юни 2014-а, 22 дни преди датата на провеждане на София Прайд, Радослав Стоянов подава жалба до Софийската районна прокуратура. В нея той изрично моли за спешно разследване, тъй като остава съвсем малко време до провеждането на шествието и съществува реална опасност от осъществяване на заплахите, информират от БХК. Прокуратурата не предприела никакви действия до 21 август 2014 г. – 2 месеца и 8 дни след подаване на жалбата и 1 месец и 17 дни след реалното провеждане на прайда. Тогава обвинението започва предварителна проверка, която трае 4 месеца. На 23 декември 2014 г. – над 6 месеца след подаване на жалбата – прокуратурата отказва да образува досъдебно производство.

"Според районния прокурор изказванията във Facebook били вече изтрити, макар и до днес част от тях все още да са достъпни", съобщават още от комитета. Според постановлението на обвинителя извършителите не искали да подбуждат към престъпления, а да покажат на обществото, че "не бива да бъде демонстрирано това поведение и сексуалната ориентация на тези хора, тъй като е неморално и би могло да засегне развитието на децата".

От БХК информират, че и всички инстанции след това потвърждават отказа да се образува досъдебно производство.

"Пред Съда в Страсбург твърдим, че са нарушени процедурните задължения на държавата, които съответстват на правата на жалбоподателя на свобода от нечовешко и унизително отнасяне – Член 3 от Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ); на зачитане на личния и семейния живот – Член 8 от ЕКПЧ; на свобода на сдружаването и събранията – Член 11 от ЕКПЧ; на ефективно вътрешноправно средство за защита – Член 13 от ЕКПЧ; и на свобода от дискриминация – Член 14 от ЕКПЧ.", обясниха още от Хелзинския комитет.

"Именно това допустителство от страна на прокуратурата спрямо престъпленията от омраза е най-прекият път към повтарянето им и затвърждаването им като пример за подражание. По подобен начин властите "създадоха" с възхваляване на престъпни расистки деяния насилника на Митко от Овчеполци, който казва, че набил детето, защото искал да бъде "герой" като хайкаджиите по границата", заяви адв. Маргарита Илиева, директорка на Правната програма на БХК.

Проучване на Агенцията на Европейския съюз за основни права (FRA) от 2012 г. показва, че 68% от гейовете в България съобщават, че са били жертва на хомофобско или трансфобско насилие през предходните 12 месеца.

"Най-тежкото документирано хомофобско престъпление е убийството на 25-годишния студент Михаил Стоянов в София през 2008 г. През март 2010 г. седем гейове са нападнати и бити, докато протестират срещу хомофобски акт на местните власти. През юни 2011 г. участници в София Прайд са нападнати и бити след шествието, като са проследени до мястото на побоя от нападателите си", припомнят от Българския хелзински комитет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
2
 
2
 
! Отговори
Дякона преди 7 години
Хомосексуалните и бисексуалните са същества,които се нуждаят от лечение ,при ходжа или психиатър не знам.
126
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
трябва да се осъдят БХК и гейовете за демографския срив в БГ. заради тях няма раждаемост.
125
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето бе, видяхте ли... не е трябвало да се плашат а да се бият :DНямаше да ни съдят сега!
124
1
 
3
 
! Отговори
даОсъдим БХК преди 7 години
Толкова ли няма патриоти-адвокати за обединяване на усилията да осъдим ако ще и позади Страсбург тази демагогска организация БХК за антидържавна антибългарска дейност ,за двойни стандарти и дискриминация против българите в собствената им държава.Апелирам към патриотичните партии-те са повече от една-обединете се за това.
123
1
 
1
 
! Отговори
бхк наСатурн преди 7 години
Антибългарското БХК не ***,а на Сатурн.Хелзинската декларация не е само за гейове и маргинализирани ромлянски-не римски-престъпници под тяхна закрила-Защо ги нямаше тези лицемери 2005г когато техните подзащитни *** убийци убиха проф Калоянов,и други наши в Катуница,защо никога не е защитило поне 1 българин?Щото милиардерът С-ос им плаща да разрушават държавносттта на колониите,но никога на своята страна-метрополията отвъд океана.Надминахте комунистите ,лицемери.А,да-вие сте БКПдецата им
122
1
 
3
 
! Отговори
ббг преди 7 години
Този вреден за България БХК трябва да бъде забранен. нПредлагам референдум за това!!!
121
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да осъдим БХК.
120
1
 
3
 
! Отговори
Кои са те? преди 7 години
Да се покажат кои участват в тази организация, Да видим лицата им, а не да се крият зад фасадата БХК. Кои са те?
119
1
 
1
 
! Отговори
Оа преди 7 години
ЗАЩО питам аз и целия хетеросексуален народ Анти българския Хелзинстки Комитет продължава да съществува? Защо държавата не го е забранила, или ако тя не може да го забрани поради страх от юдео масонските ни господари, защо българите не са пребили с камъни и запалили мръсните предатели?
118
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Винаги съм се питал защо няма хетеропарад.
117
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И защо се фукляват, че са гейове.Никой не ги закача.Прсто е трудно да си намират партньори и си правят тия сборища. После д.уг им е виновен.В Бъргария тия паради трябва да се забранят, защото има демографска криза.
116
1
 
2
 
! Отговори
Констатация!!! преди 7 години
Откакто Местан го спряха със своите анти български изказвания, БХК започнаха да изживяват като него.
115
1
 
17
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
Един свестен адвокат. Може да разплаче цялото бхк. Със подходяща охрана, да нв му се случи нещастен случай.
114
1
 
22
 
! Отговори
питам преди 7 години
БХК какво е всъщност - неправителствена организация или надправителствена организация? Защото много взеха да си позволяват напоследък! Правителството може и да го командорят както си искат, но простоватия и затънал в дългове български народ НЕ МОГАТ!!!
113
2
 
23
 
! Отговори
Партизанката преди 7 години
Цял един народ се затри,а държавата мълчи!БХК,къде сте?Аа,знам къде сте,в момента сте се надупили...
112
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЩЕ ДОЙДЕ ДЕН КОГАТО ВОЛОДЯ ЩЕ ДАДЕ ЗЕЛЕНА СВЕТЛИНА,ВСЕ ОЩЕ НЕ,НО СКОРО ОХРАНЕНИ АДВОКАТЧЕТА.
111
2
 
29
 
! Отговори
Зоофилия преди 7 години
БХК, защитете ме!!! Искам да си водя гаджето-козичка на парад. Искам права да я милвам на публични места. Не ме ограничавайте, моля ви! Ей, направо е страшно в тая България. Само ограничения и никакви свободии.
110
31
 
3
 
! Отговори
Дон Дупиро преди 7 години
А така. Трябва да ви скъсат злобните з...ци от съдилища и глоби, за да ви уври главите най-сетне.Докато се държите като първобитни пещерняци, ще ви глобяват и съдят и ще живеете в мизерия. Така ви се пада.
109
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така ще е докато ни управляват чуждопоклонници и предатели . А спомняте ли си че миналата година правителството на ГЕРБ приеха че в България има ТРЕТИ ПОЛ.Гарантирано от ГЕРБ. Затова гаврите от Бхк ще продължават . Гарантирано днес трети пол,утре еднополови бракове ,родител 1 ,родител 2 .
108
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вече е ясно че т. н. БХК, с действията си доказа че е ксенофобски и расистки спрямо българският етнос и тези лица който го представляват са с,,чуждо етническо съзнание,, и са само български граждани . Непрестанните им действията насочени против нашият,българският , етнос са доказателството.Очееизвадно е че зад българските имена са хора чужди на нашият етнос и затова досега не е заведено нито едно дело за защита на насилен пребит българин Дори и след казаното ,,Българите на кайма ,,.