Жертва на домашно насилие осъди България

Нашият съд преценил, че българката няма нужда от закрила
25 май 2016 13:07,
30
Жертва на домашно насилие осъди България
Снимка: flickr

Трагичната история на 39-годишна българка, притисната в капана на унижението и болката близо две години, беше във фокуса на вниманието на Комитетът на ООН за елиминиране на дискриминацията срещу жени.

След като две съдебни инстанции у нас не приемат доводите за системен тормоз и насилие, извършвани от съпруга ѝ, ООН постанови пострадалата да получи обезщетение и законова закрила.

В продължение на 10 години жената, живееща в Пловдив, страдала от тежкия характер на своя съпруг. Заради високоплатената работа на мъжа, семейството заедно с двете им деца заминават за Полша. Там успелият бизнесмен създава нови семейни правила – забранява на съпругата си да излиза, подлага я на психически тормоз и физическо насилие.

"В една от ситуациите, докато биел съпругата си, присъствали и двете им деца. Той казал на дъщеря си да донесе въже, за да вържат майка им, понеже е луда", обяснява адвокат Милена Кадиева пред БНТ.

След като не получава закрила и от полските власти - жената се връща в България и завежда дело за системен тормоз в Пловдивския районен съд.

"Нашият съд прецени, че всичко онова, което се е случвало, не представлява домашно насилие", отбелязва Кадиева.

Като последна възможност да получи справедливост 39-годишната българка сезира Комитета по правата на жените към ООН.

"По този начин държавата ни беше осъдена, че българският съд не е свършил своята работа и не е защитил жена и две деца, пострадали от домашно насилие", подчерта адвокатът.

В районния съд в Пловдив през миналата година са образувани общо 240 дела за домашно насилие. През 2016-а се очаква техния брой да бъде по-голям.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А само Ако слушаше мъжа си и ако не му слагаше руга! Нямаше да има нужда от присъди!
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хубава работа, но защо българският данъкоплатец трябва да плаща два пъти? Първо храни тези неадекватни изпълнители на реда - не съм сигурен дали всички са такива или правилата и законите са калпави или двете. А сега и допълнителни разходи... Първи, който трябва да плаща за разноски е въпросният заможен бизнесмен. После съдията и накрая виновниците за тази система, а не държавата.
19
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лесно е да се каже, ама защо не го е напуснала по-рано, ама никой не се замисля, че жената е живяла с насилника си в чужбина. Та къде да иде в чужда държава, без собствени доходи, без познати и приятели, които да я подкрепят, че и с малки деца? Пише, че почти не е излизала сама от дома си, та явно нито езика е знаела, нито е познавала много хора. При това положение какъв избор има?
18
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпреки че изглежда лесно, взимането на решението да напуснеш насилника е много трудно. Страх, срам, заплахи, материална зависимост и т.н. Нямаш ли подкрепа от други хора - може да си останеш в този ад завинаги. Проблемът наистина е много сериозен, съчувствам на жени, живеещи или живели в такова семейство. Мъже, не това е начинът по който трябва да решавате проблемите си със съпругите или приятелките.
17
0
 
22
 
! Отговори
Мимоза преди 7 години
Всичко е ясно...но защо да плаща държавата, т.е. всички ние, да плати Пловдивския окръжен съд! Съдиите, като започнат да си плащат за грешките, ще започнат да съдят според законте, а не според рушветите!
16
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съдът в Полша и той отсвирил нашенката, ама тя се засъдила и накрая само властите на "момчето за бой" в ЕС.
15
2
 
13
 
! Отговори
bez преди 7 години
Защо не го е напуснала?
14
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо обаче е чакала цели десет години, за да се отърве от този ***?! Разбирам 3-4-5-6 месеца да търпиш подобно поведение, евентуално стоейки с подобен партньор с надеждата, че ще се промени, но 10 години?!
13
40
 
6
 
! Отговори
дрън-дрън преди 7 години
Айде стига сте ревали като вдовица за *** !Опищяхте орталъка с вашите претенции.Бил я набил,чудо големо.Е ми побийва я защото я обича това сичко,кво толкова аре у лево!Пише го у библията,че който люби чадото си овреме го наказва,ама де у женска глава толкова акъл!
12
9
 
7
 
! Отговори
до 10 преди 7 години
В една цивилизована държава всяко едно оплакване и обвинение следва да се докаже!Анадънму?
11
0
 
37
 
! Отговори
работник преди 7 години
Хмммм.когато аз сгреша на работа шефа ми отдържа от заплатата.А когато съдиите и депутатите сгрешът пак с част от отдържаните пари от заплтата ми аз плащам и другите като мен!!!???Защо трябва да плащам с труда си за чуждите грешки??
10
0
 
38
 
! Отговори
Нищо ново преди 7 години
Изобщо не е за чудене, че български съд не си е свършил работата!Това вече го знае цял свят, но се питам още колко време българският народ ще търпи и политици, и съдии, и кой ли не да го унижава, да се подиграва с него, да...Браво и на тази смела жена!
9
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В една цивилизована държава този комплексар щеше да бъде окошарен за седмица.Като не вървят нещата развеждай се и това е,какво се прави на ...мъж...Ама той и съдът в Полша като нашия....нали сме си бившия соц.ЛАГЕР....Развод и издръжка за децата право пропорционална на доходите му.....
8
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
***! Не стига че му родила жената деца, ами и я биел и тормозил.
7
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крайно време е да се въведе регресивният иск срщу магистрати,заради които ни осъждат в чужбина. Не стига че получават хиляди левова заплата, рушвети, ами и грешките да им плащаме.
6
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредната история за комплексар малопишковец, който е решил, че щом нещо му виси между краката вече е хванал Господ за шлифера и съответно по-велик от него няма. За щастие обаче се е заял с грешната жена, която е решила, че нито ще търпи, нито иска децата и да стават свидетели на това. Ако има повече жени като този мисля, че светът ще е едно по-добро място!
5
6
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най после да прочета и аз такава новин . за. това се изка много смелост. Браво крайно време е българските мачовци да разберат ,че на този свят никой не е собственик на другият.
4
2
 
47
 
! Отговори
Kustomerso преди 7 години
Сега тия дето не са го осъдили по-рано да ги хванат и да плащат те.
3
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на мацката! Дано от сега нататък я чакат само щастливи дни!
2
38
 
10
 
! Отговори
1234 преди 7 години
От всичко прочетено разбрах ,че една *** била бита от патока си....оплакала се на съда ,че патока я биел ...съда го преместил от левия в десния крачол....и сега България демек обикновения работещ човек е осъден с плаща със събираните от него данъци да плати на патката ,че е бита от патока!Баси и държавата!