ВКС отмени присъдата на Чеци за убийството на Яна

Делото ще се гледа от Софийския апелативен съд, но от друг състав
5 юли 2016 11:37,
29
ВКС отмени присъдата на Чеци за убийството на Яна
Снимка: Булфото, архив
Върховният касационен съд отмени присъдата на Николай Русинов-Чеци за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина. Делото бе върнато за ново разглеждане на същия съд от друг състав от стадия на съдебното заседание, става ясно от сайта на ВКС.


Според ВКС са допуснати съществени процесуални нарушения и не са проверени важни обстоятелства, свързани с автора и начина на извършване на деянието. Вчера магистратите постановиха делото да бъде гледано от Софийския апелативен съд, но от друг състав.

Още по темата
 

"ВКС намира за основателни и възраженията на защитата за неубедително формулиране на извода, че автор на престъплението е подсъдимия Русинов в светлината на новоприетите факти за механизма на изпълнението му, недостатъчна яснота за крайния час на настъпване на смъртта, както и поради игнориране на данни за присъствие на други три лица, за което са свидетелствали редица веществени доказателства", пише в решението на съда.

Припомняме ви, че в края на юли миналата година Софийският апелативен съд намали доживотната присъда на Николай Русинов-Чеци за убийството на Яна на 19 години.

Наказанието му бе намалено, защото Чеци бе оправдан по два от елементите на обвинението - за съучастие и за особена жестокост. Затова втората инстанция не намира, че извършеното от Чеци престъпление се явява изключително тежко и няма причина да се наложи най-тежкото наказание доживотен затвор.

"Наказанието се налага с цел да въздейства за поправяне и превъзпитание, а не с цел мъст. В крайна сметка това не следва да е разплата и отмъщение за стореното от подсъдимия", пише в мотивите на съда.

САС промени и първоначалния режим, при който Чеци ще изтърпи наказанието от специален на строг.

На 10 юли 2011 година 28-годишната Яна Кръстева бе открита от случайни минувачи удушена и полугола в храстите в Борисовата градина. Тя бе убита часове след рок концерт на стадион "Българска армия".
 
Първоначално за смъртта й бе арестуван клошарят Пламен Трифонов, но след това бе освободен, а в ареста попадна Николай Русинов-Чеци.

По време на делото стана ясно, че Яна и убиецът й са се срещнали в столично заведение в нощта на 8 юли. След това Чеци я изнасилва и я оставя мъртва в Борисовата градина. Защитната теза на Николай Русинов тогава бе, че сексът с младата жена е бил доброволен, а тя е била жива, когато той я е напуснал.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
1
 
! Отговори
Живко преди 7 години
Народа иска кръв. Няма значение дали човека е виновен ! Българското общество е останало някъде около XV-и век.....
21
0
 
5
 
! Отговори
Продължение на преди 7 години
Особено мнение - 4Ако се съди по пораженията, установени при аутопсията, някой много силно, зверски е стиснал момичето, за да не може то да вика и да се съпротивява. Това може да стане само при изнасилване. Най-вероятно някой се е нахвърлил върху нея докато е спяла, може и да са били повече от един.Нали лекарят, направил аутопсията беше казал, че не е виждал такова нещо - така смачкани вътрешни органи в областта на шията. Това може да направи само садист или много примитивен изнасилвач.
20
0
 
4
 
! Отговори
Продължение на преди 7 години
Особено мнение - 3Вероятно не един и двама са забелязали, че Чеци и Яна се натискат. Кой знае дали само един се е спотайвал да ги наблюдава.Дори и един неопитен юноша може да прецени, че е опасно да остави сама жена в парк по тъмно. На всичко отгоре тя е спяла /ако Чеци казва истината/.Могъл е да я събуди и да й каже, че си тръгва и че ако не иска да тръгне с него, ще остане сама там. Но той вероятно не е искал да се ангажира да я изпрати до дома й, както би било редно и я изоставя. Продълж.
19
0
 
3
 
! Отговори
Продължение на преди 7 години
Особено мнениеВсеки може да се досети, че на онова място сексуалният им контакт не е останал скрит. Там остават да се излежават под звездите част от хората, които са прекарали вечерта в района. Те са случайни свидетели.Има обаче и извратеняци,които нарочно обикалят парковете, за да наблюдават интимните контакти на двойките,уединили се там.Има и клошари, които няма къде да нощуват и когато времето е топло, спят по парковете.Има и садисти, които обикалят нощем, за да си търсят жертви. Продълж
18
1
 
6
 
! Отговори
Особено мнение преди 7 години
Не знам дали Чеци е убиецът. Може и да е той.Но ако не я е убил, той пак е виновен не по-малко от онзи или онези, които са я убили.Защо мисля така?Ако приемем, че Чеци казва истината, то как да окачествим края на контакта му с Яна? Двамата доброволно решават да правят секс и за да остане там с него, тя не си тръгва заедно с компанията си. След като правят секс и двамата задремват. После негодникът става и си тръгва, като я изоставя, все едно, че не е жена, а салфетка за еднократна употреба!
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Зашо отказа детектора на лъжата ??
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смърт за този УБИЕЦ !!!!!!!!
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има нещо гнило-оправдан за съучястие,а той бил сам,ако не се счита жертвата и оправдан за особена жестокост,жертвата била потърпевша,но жива и не си тръгнала веднага с него,а по предишния ден имали среща,8-ми вечерта до 10-ти вечерта,концерта едва ли е бил сутринта когато е намерена.жертвата си лежала до крайния чяс на настъпване на смърта по недостатъчна яснота за чяса,мястото и свидетели,видетели поради игнорирани на данни за свиделстващи веществени доказатества,видетелите ли са изчезнали,кво.
14
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако е виновен, ОК, в панделата. Ама имам чувството, че този е в затвора, само и само за да се покрият обществените очаквания. Като 1, примерно, - съдебно преследване заради външния вид.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ШопШопче пак много дрънкаш скрий се някъде!
12
0
 
16
 
! Отговори
Горан преди 7 години
Тази наша държава цялата се крепи точно на тия процесуални нарушения! Абсолютно всичко е процесуални нарушения, извършвани нарочно за да може никога, ама никога нещо да тръгне напред в тая държава!
11
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко е ясно!Тоя плондер е бил на сухо дълго време, после е набарал момичето и страстта му е преминала в насилие!Плюя на БГ съда!
10
12
 
12
 
! Отговори
Цонко преди 7 години
Защо съдите за човека по визията му? Има много неясни неща около това убийство. Знам, че ви трябва жертва, но не бъдете лекомислени в обвиненията си. Утре, обвиняемите може да сте Вие!
9
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ШопСъщото може да се каже за абсолютно всеки от нас, особено рано сутрин!
8
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо пък да не е невинен.Не казвам,че е,но май по-това дело,няма "неоспорими доказателства "Ако си боднете едно гадже в парка и сутринта ви закопчаят! Кво прайм.Ама верно е грозник тоя,тая мацка май е била неррдовна.
7
18
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
А доколкото си спомням и Яна нямаше много читава физиономия.
6
14
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Естествено, че ако има процесуални нарушения, не могат да го осъдят. И не е редно. Процедурите са затова, за да се спазват.
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първа инстанция ..,, 10 инстанция....Колко инстанции е имала тя докато я е душил? Това правосъдие е тотално. сбъркано! Боко - закога бавиш реформата? Съдбата ще го върне на тея съдии - тя знае как.. Така че да се замислят. хубаво като се е.бават
4
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Моканина вдигна очи към сивото небе и през сълзи промълви:- Боже, Боже, колко мъка има по този свят,Боже!"
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доживотното наказание се налага не с цел мъст, а с цел да не извърши пак подобно. Подобен *** не е нужен на обществото.