Шефка на социален дом на съд за смърт на момче

17-годишен възпитаник на дома в Шумен се удави край Камчия
29 авг 2016 16:52, Анисия Иванова
3
Шефка на социален дом на съд за смърт на момче
Архив: Булфото

Окръжната прокуратура във Варна внесе в съда обвинителен акт срещу Севелина К. - директорка на Дома за деца с умствена изостаналост в село Васил Друмев, община Шумен.

Тя ще отговаря за причинена по непредпазливост смърт на 17-годишен възпитаник на дома.

На 3 септември 2015 г., след решение на социално-педагогическия съвет в дома, бил направен подбор на децата за еднодневна екскурзия с организиран плаж в курорта Камчия.

Със заповед били определени на децата и деветима придружители от персонала на социалното заведение. Групата посетила неохраняем плаж в курорта Камчия, който бил сигнализиран с табели на два езика, че къпането в района е забранено.

Подсъдимата Севелина К. не се съобразила с предупредителните табели и без да осигури необходимите водни спасители и медицински персонал, разрешила на децата да се къпят в морето при вълнение от 2 бала.

Около 16:00 часа възпитаниците на дома Д. Ангелов и С. Константинов влезли отново да се къпят заедно с Ат. Атанасов от персонала на дома.

Свидетел по делото, който плажувал там, забелязал, че Атанасов се мъчи да извади към брега едно от децата, а вълните покривали и другото момче. Мъжът успял да спаси едно от децата, но не и другото.

Тялото на 17-годишния Константинов изплувало на 5 септември 2016 г. в района на курорта.

Резултатите от съдебномедицинската експертиза сочат като причина за смъртта на момчето механична асфикция от удавяне. По време на разследването са установени редица нарушения на правно регламентирани дейности при провеждане на детски и ученически отдих.

Предстои делото срещу 48-годишната Севелина К. да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Наказанието за престъплението е "лишаване от свобода" от една до шест години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
ето преди 7 години
Явно в dnes.bg са ясновидци или просто живеят в бъдещето. Ако разследващите органи се интересуват, могат да се допитат до тях, за да резберат и къде точно ще изплува тялото и в колко часа. Изглеждат доста убедени в дата на изплуване на трупа, написали са месеца с цифри, за да няма недоразумения.