След 10 г.: Тръгна делото за сградата-убиец на "Алабин"

Пред съда са изправени четирима, единият - задочно, защото е в чужбина
11 окт 2016 17:30,
7
След 10 г.: Тръгна делото за сградата-убиец на "Алабин"
Снимка: архив Булфото

След разследване, отнело десет години, в Софийския градски съд бе даден старт на делото за рухналата сграда на столичната улица "Алабин". На 19 септември 2006 година под руините й загинаха две млади жени – Деница Ченишева и Петрина Христова.

Подсъдимите за смъртта им са четирима, един от тях е на съд задочно. Това са собственикът на сградата Георги Кирчев, Николай Симеонов, който е трябвало да прецени какво е състоянието й и да я подготви за ремонт, Петър Петров, който е контролирал ремонта и собственикът на фирма за ремонти Манчо Антонов. Последният е подсъдим задочно, тъй като от години е в чужбина. Името на Антонов беше цитирано многократно днес в съдебната зала като човекът, знаещ какво точно е пипано в сградата – убиец, съобщи БНР.

Още по темата

"Преценили сме, че той е виновен и сме внесли обвинение срещу него. Нямаме оперативно-издирвателни правомощия да го установяваме къде е. Това е работа на полицията, международни полицейски органи. За да го поискаме, трябва да имаме адрес, такива са изискванията", обясни прокурор Милко Момчев.

Въпреки възраженията на адвокатите на подсъдимите, съдът допусна граждански искове срещу тях на обща стойност от 750 000 лева.

В съдебната зала стана ясно, че строителин роботник, който се казва Николай Александров, е разказал пред майките на Деница и Петрина, че в деня, в който сградата на "Алабин" рухна, са били събаряни стени.

Разказът му е бил записан и с камера и е приложен по делото, потвърди прокурор Момчев. Мъжът твърдял, че всички ремонтни работи са били по указание на собственика на сградата Георги Кирчев.

Адвокатът на Кирчев Ина Лулчева обаче обясни, че Александров на няколко пъти е сменял показанията си.

"Сочи лица, които са го наели, които са работили с него, но абсолютно всички отричат да са работили и да са наемани. Фирмата "Хидрострой" е доказано, че няма никакви ангажименти към този обект. Управителят е разпитан и казва, че няма никакво отношение към този обект, тоест остават само тези показания на работника, който сам е потърсил майките, за да им разкаже това нещо. Вече какви са мотивите, можем само да гадаем", каза защитничката.

Очаква се Николай Александров да даде показания на някое от следващите съдебни заседания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
хъ преди 7 години
Браво!10 години ?Все пак са сколасалиА мнозина са спяли спокойноПридрайфа ми се
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
само нема да бързате
4
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стойте още в мутроландия, ако искате да загивате като тези момичета! Който има вариант да се маха! Ако бях по-млад, не бих стоял и минута в тая престъпна и отровна среда!
3
0
 
18
 
! Отговори
Няма страшно преди 7 години
10 години - делото тръгва. Ще се протака още минимум 10 години (оптимистичен вариант). И накрая обвиненията ще бъдат снети по изтичане на срока за давност. Нема се пуашите.
2
5
 
0
 
! Отговори
Пепи преди 7 години
Ало журналята - каква е тая сграда-убиец.Аз досега не съм виждал такова нещо.
1
1
 
19
 
! Отговори
222 преди 7 години
Дано има осъдени до 2036 г. Държава на абсурда сме. Ако това се беше случило в чужбина - осъдените вече щяха да излизат от затвора