Фараоните на дупнишката пирамида остават в ареста

Съпрузите са обвинени, че са присвоили над 4,5 милиона лева
13 окт 2016 21:29,
3
Фараоните на дупнишката пирамида остават в ареста
Двамата обвиняеми; Снимка: Булфото

Георги и Ивон Близнакови, обвинени за данъчни нарушения и за лихварство покрай така наречената "Дупнишка популярна каса", остават в ареста за постоянно, реши Апелативният съд в Пловдив.

Двамата съпрузи са обвинени, че са източили и присвоили над 4,5 милиона лева чрез финансова пирамида.

Още по темата

239 души са били подведени с висока лихва между 14-18%, за да вложат парите си в популярната каса. Те обаче не са получили нито лихвите, нито собствените си средства.

Защитниците на двамата обвиняеми категорично застъпиха тезата, че хората, които са вложили спестяванията си в "Дупнишката каса" са били наясно, че това не е банка и влоговете им са рискови.

"Всичките договори, които са приложени по делото, са от името на "Дупнишка популярна каса". Това е спестовна и кредитна кооперация. Тя не е по Закона за банките и от там няма състав на престъпление – следователно проблемът е правен", коментира пред Dnes.bg адвокат Марин Марковски.

"Със сигурност съжаляват, че са попаднали в тази ситуация", твърди другият защитник Станко Кидиков.

Според прокуратурата, на голяма част от вложителите е било обяснено, че касата е по-сигурна дори от банкова институция. Това е причината да вложат спестяванията си в нея.

"По производството по несъстоятелност кредитори на дружеството са 229 души, от които на 79 души засега сумите не са възстановени", заяви прокурорът от Апелативна прокуратура Костадин Паскалев.

Според защитата на двамата обвиняеми хората могат да получат парите си, ако част от имуществото на касата бъде разпродадено.

Фараоните на дупнишката пирамида ще изчакат началото на съдебния процес срещу тях в следствения арест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е, докато сме толкова финансово неграмотни, ще ни лъжат и направо съм на прага да кажа, че си го заслужаваме. Кой ще повярва на такава доходност, без да си мърда пръстта???Вие добре ли сте бе, хора?! Ограмотете се малко, за Ваше добро. Не на 100, ами на 200% също така никой не е прочел какво е подписал, нали? Чули са пари и хайде, юруш. Както когато теглите кредити или подписвате с мобилни оператори. Има една поговорка "когат' яде кИфтетата не рева, нали?"
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе тия,че са за дране,за дране са! Ама да ги питаш и онези кухи ***,които са им повярвали?!