Двама ексшефове на НЕК с обвинения за АЕЦ "Белене"

Щетата от сделка, която са подписали, е за над 77 млн. евро
20
Двама ексшефове на НЕК с обвинения за АЕЦ "Белене"
Снимка: архив, БулФото

Софийската градска прокуратура обвини двама бивши изпълнителни директори на НЕК - Любомир Велков и Мардик Папазян, за сключване на неизгодна сделка, от която е произлязла щета в размер на повече от 77 млн. евро, информират от прокуратурата.

Според обвинението на 28 ноември 2007 г. съзнателно са сключили рамков договор за доставка на оборудване от  АЕЦ "Белене" на стойност 205 млн. евро с президента на "Атомстройекспорт", Москва. Така вредата за НЕК била 77 172 475 евро.

Прокуратурата смята, че с този договор двамата обвиняеми са задължили НЕК ЕАД да поеме за своя сметка всички разходи по изпълнение на договора, като със стойността на тези разходи да се намали цената, заплатена от купувача "Атомстройекспорт" за оборудването от АЕЦ "Белене".

Изнесеното оборудване е на обща стойност 164 785 000 евро, но съгласно подписания договор тази стойност е намалена със сумата 77 172 475 евро, представляващи признати и приспаднати недокументирани разходи.

В този размер е и вредата за НЕК, която е значителна по размер и деянието представлява особено тежък случай.

Любомир Велков и Мардик Папазян са с мярка "подписка". Разследването по делото продължава, като се очакват още обвинения, посочват от прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: НЕКАЕЦ Белене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 8.Ей лъжец!
15
0
 
1
 
! Отговори
готин преди 7 години
а тия от парламента са половината за прокуратурата,и колко работи ще излязат бедна ни е фантазията,дано да стане
14
0
 
1
 
! Отговори
готин преди 7 години
така е вече правино,рибата мирише от към главата,а не от опашката
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако беше тръгнал Аец белене ще ше да е изгоден проект ,въорос на гледна точка и маркетинг ......
12
1
 
14
 
! Отговори
ще стане преди 7 години
Колкото и да сме песимисти идва време Специализираният съд да заработи и първите в затвора да са Първанов, Овчаров и Станишев за нанесени огромни загуби на държавата !!! Всички руски агенти и слуги ще си платят за съсипването на България!
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не съм адвокат на министрите Димитров и Овчаров, но те са невинни тъй като парламента прие закон, че не могат да бъдат съдени за взетите решения - т.н. Закон за Амнистията. Така, че народа да си наляга парцалите и да плаща за грешките и кражбите на управляващите.
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 9Не лъжи! Нищо не беха построили - налели бетон който не ставаше за нищо и затова го разрушиха и не 2 реактора а един и той потъна на шлепа щото стоя няколко години!
9
0
 
17
 
! Отговори
izh преди 7 години
Естествено че тези ще са виновни, няма да е Гоце я !!!
8
1
 
18
 
! Отговори
до 10 преди 7 години
До АнонименКой бе пич ще го вкара в затвора? Тия дето той и партията му ги е назначила в прокуратурата ли?Овч. и останалите тарикати ще си получат заслуженото, само ако народа ги линчува! Ама те половината овце смятат, че им е направил добро! Какво ще чакаш...
7
1
 
12
 
! Отговори
Аха преди 7 години
Подписка значи? Аха! ;)Да не се учудите ако някой ден не се появят за подпис!Смешна държава!
6
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 89 година България купи и почти построи на 90 % два блока на АЕЦ Белене с реактори и оборудване подобни на 5 и 6 блок в Козлодуи , които там ще работят още 20 години !!! КОИ даде без пари тези реактори , които струваха милиарди на България на Русия за да ги използва тя и в момента под предлог че за нас те били остарели ??? Пак се повдига въпрос за милиарди за нови реактори !!! До кога !!! КОИ взе тези решения ??? Това не е толкова сложно да се провери , министър Петкова го започна но в друга посока .
5
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абсолютни глупости са това. Велков и Папазян бяха упълномощени да сключат споразумението и да направят плащането със специален документ, базиран на решение на Министерството на енергетиката за започване на процедурата по сключване на Предварително споразумение с АЕС и поръчка на оборудването. Да повикат Трайчо Трайков и тогавашния му екип, те композираха нещата така. .
4
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да благодарим на "брататя" руснаци за корупцията посята и пожъната от тях.
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
OT ТЯХ НАГОРЕ ПО ВЕРИГАТА.
2
0
 
14
 
! Отговори
Момо преди 7 години
Е, и?Едва ли ще ги осъдят. А и да ги осъдят парите ги няма... Затова се прави превенция, а не се търси отговорност след 10 години.
1
0
 
13
 
! Отговори
vlady преди 7 години
На това място румънците казват "Къде си Цепеш, господарю?", а руснаците - "Нет на вас Сталина".