Радикалният имам Ахмед Муса бил много добре... в затвора

Липса на експерти арабисти спъва делото в Апелативния съд
Обновена: 21 фев 2017 16:12 | 21 фев 2017 16:07, Камелия Цветанова
13
Радикалният имам Ахмед Муса бил много добре... в затвора
Снимка: Булфото, архив

Според майката на обвинения в разпространение на радикален ислям Ахмед Муса Живка Стоянова той е добре.

"Синът ми е много добре. В затвора в Пазарджик е. Чувства се отлично", каза тя в кулоарите на Пловдивския апелативен съд, където е възобновен процесът за радикален ислям срещу Муса и още 12 имами, цитирана от "24 часа".

Още по темата

ВКС отмени решението на по-долната инстанция, която постанови 2 години затвор за Муса и глоби за проповедниците, и го върна за ново разглеждане.

Липсата на комплексна експертиза обаче затруднява процеса, стана ясно в залата. От Нов български университет уведомяват съда, че разполагат с двама учени, но нямат специалисти по тюркология.

Великотърновският университет също не може да помогне на магистратите с подходящи арабисти.

На заседанието днес не се явиха нито Муса, нито останалите имами. Поради ангажименти не дойдоха и двама от топзащитниците Ина Лулчева и Васил Василев.

Съдът отказа да си направи отвод по искане на адвокат Елвира Панкова, която представлява Ахмед Муса. Тя изтъкна, че точно този съдебен състав - Деница Стойнова, Магдалина Иванова и Велина Антонова, са пристрастни към клиента й.

По друго дело пазарджишкият съд заменил ареста на Муса с парична гаранция, но точно тези апелативни съдийки от Пловдив отново му наложили най-тежката мярка.

"Мотивите ви будят притеснение относно вашата безпристрастност, тъй като сте посочили, че клиентът ми има "висок профил на престъпна дейност", каза Панкова.

В нейна подкрепа се обявиха и останалите четирима защитници. След съвещание съдът счете, че не са налице предпоставки за отвод и даде ход на делото с изслушване на свидетели.

Първият от тях - Сали Салим, обясни, че познава Ахмед Муса като много сговорчив човек.

"Поканих го на сватбата на моя син през 2008 г. Тогава той пожела от микрофона на младоженците винаги да бъдат в правия път, да не пият, да не лъжат и да се уважават", каза свидетелят. Той отрече Муса на същата сватба да е говорил за рязане на глави на друговерци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
5
 
! Отговори
язе преди 7 години
Тез имами ако им спрат финансирането ще станат пак евангелисти :)Интереса клати феса !
10
2
 
3
 
! Отговори
Аноним преди 7 години
Този няма нищо общо с исляма всичко е за пари.Нека да спрат финансите тогава ще го видим
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми какво му е?Яде ,,спи се ре и проповядва,!Я в мина Ораново да копа!
8
1
 
9
 
! Отговори
до 3 преди 7 години
Не го обиждат, даже го уважат по няколко пъти на ден
7
3
 
15
 
! Отговори
Е преди 7 години
Този трябва да бъде осъден и бял ден да не види. За такива вредни за обществото ни индивиди никакви компромиси и милост, не да е урок за така наречените му последователи. Радикалният ислям трябва да се изкорени от България!
6
3
 
19
 
! Отговори
God преди 7 години
Абе да го освобождават тоя под домашен арест и след това да му уредят "безследно изчезване" во веки. И всеки нов *** на негово място да изчезва безследно. Няма смисъл да се харчат държавни пари за съдене на брадати маймуни.
5
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аллах да дава сили на вярващите!!!
4
27
 
8
 
! Отговори
Помакистан преди 7 години
Братко Ебу Муса, нека Аллаху субханаху ва Тааля да ти даде сили да издържиш срещу репресиитена фашистите. В нашия край се молим за теб, дано скоро да те видим в джамиите,а не в изгнанническитекилии на българите.
3
4
 
13
 
! Отговори
Ян Бибиян преди 7 години
Дали го обиждат в затвора?! По пет пъти дали се моли? Муахаха
2
2
 
22
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Да направят една проверка да му вкарат в килията две пра.сета и ,ако е истински вЕрващ трябва да се гръмне от факта ,че се омърсил от горките живинки само ,че аз предполагам , че даже ще си яде от една копаня с тях.
1
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как да няма експерти арабисти. Обикалят по телевизиите всеки ден като цветарки.