723 висящи жалби срещу България чакат в съда в Страсбург

Страната ни се нарежда на 15 място по брой на делата
Обновена: 30 мар 2017 19:50 | 30 мар 2017 19:50, Камелия Цветанова
28
723 висящи жалби срещу България чакат в съда в Страсбург
Снимка: Пресцентър на прокуратурата

След 2013 г. България не попада в класацията на водещите държави, както по брой подадени жалби, така и по брой постановени осъдителни решения срещу държавата за нарушения на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

В края на миналата година общият брой на висящите жалби по конвенцията, е 79 750, от които 723 са срещу България, като по този показател страната ни се нарежда на 15-то място в класацията.

Водещо място в класацията на 10-те държави с най-голям брой жалби пред Европейския съд за правата на човека в Страсбург за 2016 г. заемат Украйна 22,8%, Турция - 15,8%, Унгария - 11,2%, Русия - 9,8%, Румъния -  9,3%, Италия - 7,8%.

Според представената в доклада информация на 10 хил. души българско население се пада малко повече от 1 жалба – 1,23.

По този показател България се нарежда зад Босна - 2,7, Хърватска - 1,82, Естония - 1,57, Унгария - 5,67, Македония - 1,64, Литва - 1,31, Латвия - 1,41, Молдова - 2,36, Черна гора - 2,65, Румъния - 4,15, Сърбия - 1,89.

При това страната ни е с много по-добри показатели от държави с приблизително същата численост на населението, като Сърбия и Унгария.

Броят на висящите български жалби в абсолютни цифри бележи чувствителен спад за последните пет години, като през 2016 г. те са 882.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: жалбипрокуратураправа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Красимира Кръстева преди 6 години
<html><body><!--StartFragment-->Последните 5 години буквално ме малтретират ежеминутно. Подавам жалби повече от 3 години, но МВР съдейства на тях да ме вкарат в лудница. Всички лъжат, че следенето и терора са измислени и се опитват да ме заключат да не излизам. Една от замесените е адвокат и са издействали сателитно следене, за да се информират за всяка моя стъпка. Опитват се да ме изкарат проста и *** и замаскират изтезанието. По-долу са съученичката Мирена и част от останалите, които м
24
0
 
1
 
! Отговори
Красимира Кръстева преди 6 години
<html><body><!--StartFragment-->&gt;-------- Оригинално писмо --------<br> &gt;От: Krasimira Krasteva krasimirark***abv.bg<br> &gt;Относно: системен тормоз<br> &gt;До: priemna***ombudsman.bg<br> &gt;Изпратено на: 27.03.2018 09:22<br><br> Здравейте, <br> <br>Бих искала да получа информация как да постъпя в случай на 7 годишно следене и системен психически тормоз? Преди 7 години приятел на мои съученици поиска *** секс и започна да разпространява лъжи, че аз правя. Последните
23
0
 
1
 
! Отговори
Красимира Кръстева преди 6 години
От 5 години бивши съученици ме следят със сателит и малтретират денонощно. Едната е адвокат. МВР се опитват да ме вкарат в лудница и прикрият целия терор. Жената по-долу се опитва да ме побърка и вкара в лудница от чиста злоба! Съученичка ми е от ПМГ Враца и иска да ме върне там и заключи да не излизам. advokatyordanova/
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Една майкаГ-жо не може току така да съдите държавата в ЕСПЧ. Има си процедура по допустимост: първо трябва да си минете по каналния ред с българските съдилища, т.е. няколко години ходене по мъките, и след това може да заведете дело, ако все още имате желание и сили в Страсбург. Дори тогава имайте предвид, че съдът се занимава само с права упоменати в Европейската конвенция за правата на човека, а на мен лично ми е трудно да класифицирам вашия случай в кой член от конвенцията точно попада.
21
0
 
2
 
! Отговори
До една майка преди 7 години
Влез в сайта на Министерство на правосъдието. Там са качени всички решения от Европейския съд по правата на човека - спечелени и загубени. Още във втори-трети абзац се казва кои е адвоката и за какво е заведено делото
20
1
 
3
 
! Отговори
Бай Добри преди 7 години
То пък един съд има там.Затънали са в корупция,бетер нашите кадии.
19
2
 
3
 
! Отговори
Една майка до 19 преди 7 години
Не мога дълго да стоя пред компютъра.Но ще следя коментарите.Ще съм благодарна на спечелилите дело в Страсбург, ако споделят тук името на адвоката си. В момента отделям цялото си време за детето. Спряхме го от училище, за да се успокои. Не ходя на работа от два месеца. Аз го обучавам, за да не изостава от връстниците си, защото 4 урока седмично по 1 час не са достатъчни.Мога и да се похваля! Чудесно се справя с математиката и вероятно в 5 клас ще продължи в математическата.
18
2
 
1
 
! Отговори
Една майка преди 7 години
В момента детето не ходи на училище, аз не ходя на работа, за да го водя на уроци и тренировки. В момента живеем само със заплатата на баща му и не можем да си позволим частно училище. И двамата сме били служители, а не бизнесмени. А и кое частно училище ще го приеме, при условие, че държавните отказват. Хиперактивните деца са много. Почти във всеки клас има по едно такова.Благодарение на двамата треньори, детето има контакти с деца. И го приемат добре. Но в училище е изолирано и тормозено.
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Даааа... млъкнахте... Има защо!
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 13 от една майкаДетето търси ВАС. Явно няма как да Ви заместят парите и осигуровките Ви.Ще се сърдите на себе си после.Парите са хартийки. Не заместват всичко...Но трябва акъл, за да се разбере. Имате ли го?
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 13 от една майкаОсигури му частно обучение. И да го изпитват в края на срока по всички предмети.Казва се "частен ученик".Ако не го търпят останалите - по зле ще е... Вервай ми...
14
5
 
2
 
! Отговори
до 13 от една майка преди 7 години
И аз и бащата на детето дълги години сме плащали данъци и сме внасяли в бюджета на държавата. И двамата сме в частни фирми, т.е. по само сме внасяли. И двамата ни осигуряват на пълните ни заплати. Не заслужаваме ли и нашето дете да бъде подпомогнато?Толкова ли много ще се охарчи държавата, ако подпомогне тези деца?Те имат нужда от повече движение. Поне моето дете не е агресивно и не бие другите деца.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Една майкаНяма кой да го ***! Научи го!Ти би ли търпяла някой да ти *** на главата, само щото е ТОЙ!?Научи го! Насочи енергията му в подходяща посока!Ако си некадърна - сори (както казват брадарушките)Ще получиш наркоман... Не ти го пожелавам...
12
4
 
2
 
! Отговори
Една майка преди 7 години
Както има помощни паралелки за деца с умствена изостаналост, какво пречи да се направят такива паралелки и за хиперактивни деца?Това ще облекчи и работата на преподавателите, така и родителите.Просто им излиза по-евтино да не се подпомагат такива деца. Детето ми е одобрено за ресурсно подпомагане. Полагат му се два учебни часа с ресурсен учител на седмица. Пари са отпуснати, ресурсен няма. От ресурсния център или училището си ги усвояват, а на класния р-л е оставено да "интегрира" детето.
11
3
 
3
 
! Отговори
Една майка преди 7 години
Мисля да заведа дело срещу държавата, ако намеря подходящия адвокат. Детето ми е с нормален интелект.Ако не страдат от дефицит на вниманието, хиперактивните деца са изключително интелигентни, защото мозъчетата им работят на по-бързи обороти. Официално директор не може да изгони такова дете, но правят живота му непоносим докато родителите го преместят другаде. Опитах да го преместя в друго училище, но щом чуят за хиперактивност, веднага ни отрязват. Моля за имената на адвокатите!
10
5
 
2
 
! Отговори
Една майка преди 7 години
Ще се обърна с молба към спечелилите дело в Страсбург.Детето ми е на 7 години с хиперактивност, без да е агресивно. Трудно му е да издържи по-дълго време на едно място и нарушава дисциплината. От началото на учебната година директорката ме притискат да го п реместя в друго училище, вместо да му помогнат да се интегрира, настроиха всички срещу него. Натискът е невероятен, детето е изключително нещастно, а в друго училище не ни искат.
9
0
 
7
 
! Отговори
СМЯХ преди 7 години
БРАВО Написах ,че Страсбург е *** И коментара изчезна Написах и защо От какво Ви е страх ,че се отхвърлят 99,2 % от българските жалби ли
8
1
 
3
 
! Отговори
Не ви търпя! преди 7 години
До НаблюдателАйде да кажеш как става - обмяна на опит.
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СМЯХМасово да се подават жалби!
6
0
 
2
 
! Отговори
СМЯХ преди 7 години
До Наблюдател Има една статия на Екемджиев от преди 2-3 години Прочетете я преди да пишете глупости Става дума за отхвърлените жалби на българите .ЧЕ Е ПОЛИТИЧЕСКА *** и 1000 жалби са разглеждани за по 1 час на жалба .