Без обяснения: Граничарите запазват мълчание в съда

Срещу Михаил Цонков и колегите му се води дело за убийство
12 апр 2017 17:30,
26
Без обяснения: Граничарите запазват мълчание в съда
Снимка: архив Булфото

Бившият граничен полицаи Михаил Цонков, както и тримата му бивши колеги Живко Петков, Николай Петков и Николай Костов, обвинени за убийството на турски рибар, няма да дават обяснения в бургаския съд утре.

Срещу тях се води дело в Тежкия наказателен съм в Къркларели за убийството на турски рибар. Четиримата бивши граничари са категорични, че са невинни и са изпълнили служебния си дълг, затова не е нужно да дават обяснения пред турските власти.

Още по темата

В края на март месец на четиримата беше връчен обвинителния акт. Те са обвинени в убийство, както и нанасяне на телесна повреда и увреда на имуществото. Адвокатите им обаче заявиха, че искане за екстрадиция няма, съобщи "24 часа".

На 17 април 2008 г. турска лодка навлязла в българските териториални води на Черно море. Граничарите искали да направят проверка за незаконен риболов, при която обаче турският гражданин Ялчин Ерджан е прострелян в гърба и е починал.

Делото е водено на няколко инстанции, но след допълнително разследване е прекратено окончателно. През 2014 г. обаче Европейският съд за правата на човека приема, че случаят е нещастен инцидент и констатира, че българските гранични полицаи не са допуснали прекомерна употреба на сила и не са нарушили правилата за използване на огнестрелно оръжие.

След като делото завърши с оправдателна присъда у нас, Цонков и колегите му бяха призовани в Турция като обвиняеми. Те ще отговарят за умишлено убийство на турския рибар.

В съдебната зала Михаил Цонков каза, че се притеснява от екстрадиране.

Пред сградата на съдебната палата в Бургас на едно от заседанията бе организиран протест в защита на българите. На излизане от сградата те бяха посрещнати с викове: "Герои!".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
2
 
! Отговори
belafonte преди 7 години
Да застреляш човек в гърба - не те прави герой...
20
2
 
5
 
! Отговори
Това да е за урок! преди 7 години
Ако бяха изчистили всички и пратили коритото при калкана - никой нямаше да ги занимава с глупости!
19
2
 
2
 
! Отговори
справедливост преди 7 години
Българските герои убийци мутри хайдути бандити какаинови крале .очите илия павлов карамански все ***
18
3
 
3
 
! Отговори
Големия кръст преди 7 години
И защо ще мълчат? Казват,че са оправдани в България и прилагат решението и отхвърлят обвинението. Наистина на борда на лодката е турска територия, а и Турция ще си ги осъди задочно и могат да ги заловят в Азия, Африка, Турция... Ще има и парично обещетение, проблеми...Не се казват Ц. Василев, лошо...
17
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Служил съм на границата по ТАТОВО време и тогава не стреляхме без предупреждение. Правехме всичко възможно да ги хванеме жививи нарушителите. Ако е имало опасност за живота им и е извадил оръжие тогава и без предупреждение го убиваш. Имал съм случаи когато преоблечени в мечешка кожа хора са се опитвали да преминат граничната бразда но кучето неможеше да го излъжат. Имаше опити на шпиони и терористи да влязат на наша територия но ги хващахме. Имаше случаи в които ги ранявахме но не ги убивахме.
16
2
 
11
 
! Отговори
Не думи... преди 7 години
...,а дела трябват. Браво на момчетата. И за "награда" -уволнени. Браво!! Мислех ,че поне военният или там вътрешния ще ги остави на работа
15
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не се подчиняват дзурлатите, картечна стрелба. После никога няма да нарушават границата и ловят калкана ни!
14
2
 
22
 
! Отговори
питам преди 7 години
А има ли обвинение срещу приятелчетата ба убития браконер?Например за:- незаконно пресичане на БЪЛГАРСКА граница и на граница на ЕС- браконерство- оказване на съпротива при арест
13
7
 
22
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Какво сте се разхленчили за този турчин бе?Ай сиктир - били ли сте там? Видяхте ли какво се е случило - ако този мустафарец е посегнал на момчетата - си е заслужил участа!Извъдихте се по-големи католици от папата!Аман от либерастчета!Браво на граничарите!
12
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
леле, леле, и това ми било държава. всичко се изхвърля в кошчето и воъбще не се коментира. да си го коментират в Турция.момчетата са на държавна работа, защитават държавната граница и какво повече да се коментира. това е дивотия да тормозят тези хора. възмутен съм от патриотарите.
11
30
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много страшни тия невъоръжени турски рибари бре! Нашите въоръжени гранични полицаи от страх направо стрелят в гърба.
10
9
 
20
 
! Отговори
магаревъд преди 7 години
Защо тези хора биват разкарвани по съдилища, може би им се налага да плащат и за адвокати..Кой ще им възстанови разходите и загубеното време, нерви и унижения?Дали пък не е по-добре да се разходят до някоя друга държава където ще са по-защитени...Щото боцко като влезе в длъжност и може да са пътници тия... ей така ще ги предаде в името на добрия достулък... набързо, през нощта, преди да се е усетил някой...
9
32
 
18
 
! Отговори
fesa преди 7 години
Само страхливец-атакист би застрелял невъоръжен пенсионер в гръб.И аз съм бивш граничар,хващал съм гръцки ловци в Ивайловградско.Но да удариш в гръб заради една псувня-мноооого мъжка постъпка.
8
29
 
12
 
! Отговори
хммм преди 7 години
та нали бяхме разграден двор, а тези пускаха всичко и всеки да минава...пък взели че учистили стария турски рибар..странна ми е тази работа на мен...какво, що, мина покарй тях и си затварят очите, пък гръмнали клетия рибар.. тази държава и тези хора няма да се оправят..да бяха си изпълнявали длъжностите толкова стриктно всички на тези наши граници....жалко за рибаря!!
7
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За Сурай АК 47, цял пълнител на автоматична.
6
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така е при слободата и демоникрацията. Защо ли нас служилите в гранични войски не ни съдеха по времето на тоталитаризма а ни награждаваха с по 10 дни домашен отпуск за залавяне на нарушители на границата и за убити такива? Като имате предвид че на границата сме залавяли да влизат шпиони и атентатори от чужди държави. Имаше случаи в които сме ги хващали на 5 км навътре в наша територия. Тогава се пускаше спец отряда за неутрализиране.
5
13
 
8
 
! Отговори
Юнал преди 7 години
До АнонименЧоджум Султана не е я званкал на Бойку Бойку ни га е предал ама и твс ша стсне, Европата никои ни я смета за нещу
4
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СурайНикой не го интересува какво ще измисли турския съд. Българският и най-висшата съдебна инстанция в Европа са отсъдили, че са невинни. Решението на турския съд може да послужи само за дъвка и тоалетна хартия за роднините на бракониера. А да и граничарите няма да ходят в турция на почивка-много важно.
3
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сурай Президент!
2
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган ще ги обвини, че са Фетхулахисти подръжници на преврата и вкара в затвора в Диярбекир.