Капанът щракна! Богати иракчани броят ?5000 на BG граничари

Прокуратурата: За първи път засичаме трафик на мигранти през летище
26 май 2017 13:23, Анисия Иванова
22
Капанът щракна! Богати иракчани броят ?5000 на BG граничари
Архив: Булфото

Таксата за преминаване на чужденец през канала е била около пет хиляди евро на човек. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров във връзка с акцията на Летище "София" по линия на нелегалната миграция.

Днес в парламента вътрешният министър Валентин Радев съобщи, че двама гранични полицаи са задържани при мащабната акция. Заловените са работели на летището. По думите му намерена е и голяма сума пари, акцията продължава и в момента, правят се обиски.

Още по темата

До момента са задържани шестима души, от които двама са гранични полицаи, потвърди главният прокурор, който присъства на инспектирането на новата сграда на Софийския районен съд.

Останалите двама са организатори на канала, чужди граждани, които общо взето пребивават у нас от около 10 години. Останалите двама са лица, които са се възползвали от канала за трафик, обясни Цацаров,

"На практика става дума за трафик на чужденци, за лица, които пристигат от различни дестинации. Например, последният, който е задържан, е от Кипър. Пристига на Летище "София" с нередовни документи и въпреки това е пропуснат от съответните гранични полицаи. Таксата, ако мога така да се изразя, за преминаване на чужденец (влезлият е гражданин на Бангладеш, организаторите също са съпричастни към тази страна) е в размер на 5000 евро на човек. Таксата, която един граничен полицай е следвало да получи, е в размер на 4 000 лева", обясни Цацаров.

По думите работено е доста старателно и в малко по-тежки условия, защото аерогарата не е пространство, в което е възможно да се осъществява наблюдение, чрез които престъпленията могат да се документират, допълни той.

На брифинг прокурор Иван Гешев, ръководител на Специализираната прокуратура, обясни, че каналът е бил само за богати чужденци от Ирак и Бангладеш. Мигрантите давали 5000 евро да влязат в страната и още толкова да излязат. Така граничарите каналджии прибирали по 10 000 евро от чужденец

"Уникален канал. За първи път виждаме трафик на мигранти през летище", каза прокурорът и посочи, че се е действало с фалшиви паспорти. Двамата чужденци, организатори на канала, набирали миграните и пращали на граничарите техни снимки. Служителите на МВР им давали информация кога точно да минат, с кой полет и през кое гише. Понякога мигрантите използвали фалшиви паспорти, а друг път само за пред камерата показвали лист, който приличал на документ. Случвало се е дори да им отварят специално "ВИП" гише. След кратък престой в София чужденците отпътували за страни от Европейския съюз с фалшиви дипломи, често на университети от страни на ЕС", разясни той.

Каналът е изключително опасен, каза Гешев и направи връзка с атентатите, които се случиха последно време в Европа. Засега не е установено дали чужденците са били задържани в чужбина, нито колко души са минали през канала.

По думите му в момента се разпитват петима граничари и четирима чужденци. Вероятно с обвинения ще се сдобият двамата организатори на канала - мъже от Бангладеш, и двама граничари. Снощи в акцията са хванати двама чужденци, току-що влезли в страната.

Според него каналът представлява съществен риск за сигурността на България и Европа. "По този канал за трафик на нелегални от Близкия Изток през България към Европейския съюз може да бъде преведен всеки“, заяви той.

"Благодарение на добрата работа между "Вътрешна сигурност“, ДАНС и Специализираната прокуратура, дейността е пресечена“, подчерта Гешев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
Куку преди 6 години
Все си мисля, че на първо място е работа на ДАНС да се занимава със случаи като този. Не виждам да се споменават, а подобен канал е пряка заплаха за националната ни сигурност!
18
0
 
3
 
! Отговори
Киро с големия нос преди 6 години
Тоя на снимката гледа точно като десет-месечния ми син, когато пълни памперса! Без майтап!
17
0
 
4
 
! Отговори
Кико преди 6 години
Едно е ясно - някой, някъде е решил да изхитрее и не си е платил - резултата е накисване и изпържване! В България само по този начин полицията залавя престъпници. От друга гледна точка това, че са задържани все още не означава нищо! Сега ще има намесване на Специализираната Прокуратура, цацаризация, марковизация, кинти под масата, кинти в офшорки..и току виж тия убавци след неколко месеца са на свобода и осъдят България в Хага за някакво "нарушаване" на човешки права! Няма да е за сефте!
16
2
 
3
 
! Отговори
12 преди 6 години
Цитат от статията"По думите работено е доста старателно и в малко по-тежки условия, защото аерогарата не е пространство, в което е възможно да се осъществява наблюдение, чрез които престъпленията могат да се документират, допълни той".Е това не вярно. Как не може да се осъществява наблюдение на аерогарата. Пълна глупост.
15
0
 
1
 
! Отговори
12345 преди 6 години
В Европата бе как там са влузали.Бах ти и цензураъа в тоя сайт.
14
0
 
5
 
! Отговори
12345 преди 6 години
Канала е международен.Как са влизали с фалшиви документи в *** държави?
13
0
 
1
 
! Отговори
а преди 6 години
Тоз треа вече да се казва Хамсиев. Бая е тлъст за цаца.
12
1
 
8
 
! Отговори
до Анонимен 9 преди 6 години
Чисто юридически не си в България след проверката на лични вещи. А и за да осъществят наблюдение (и да мине в съда), трябва да поискат официално разрешение за достъп, което веднага ще се разчуе. Та, затова не могат. Иначе, двама от изметта по- малко на служба.
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
с тези бокл уци искаме да сме в шенген .. ха . ха
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И тайните служби нищо не знаеха досега. Повярвах им!
9
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
защото аерогарата не е пространство, в което е възможно да се осъществява наблюдениеАко на аерогарата с всичките камери и полицаи не може да се осъществява наблюдение, то къде може тогава?
8
0
 
11
 
! Отговори
Сержант преди 6 години
Благодарение на на добрата работа на ДАНС и другите там канала бил пресечен. Да ви и ,.... добрата работа.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как ли ги пускат откъдето идват или тръгват въобще,богато се ръсят,а и за по-бедните им хора оставят капаро след тяхното минаване и те да минат или да има,ако не могат да минат и се задържат нещо да набавят за бизнеса дето ще вършат.
6
0
 
24
 
! Отговори
ужас преди 6 години
Представете си какви убийци терористи са влизали заради алчността на тези св.не!?никакъв контрол и дисциплина няма в полицията а си патим ни я всички,защо началниците на тези корумпирани св.не не са арестувани?
5
3
 
22
 
! Отговори
breh da mu se преди 6 години
Като прочетох заглавието на фона на снимката помислих че са арестували Цацата най-накрая. То какво се оказа...
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Корупция в МВР. Взимат само за себе си или и за още някого по стълбата.
3
2
 
23
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
Вместо оградата...стегнете персонала...ама чакай малко, каквото и да направите няма надежда!
2
1
 
36
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
Абе бг граничарите НИКОГА няма се променът...И тук някои *** ще ми кажат "колко велики са били..." Еми ДА, "велики сте в корупцията"...ЧЕСТНОСТТА не е хас за всеки! Като ми кажат бг граничар, бг полицай, бг прокурор, бг депутат и т.н. ми се драйфа!
1
1
 
12
 
! Отговори
Ikra преди 6 години
Pasportna slujba e palna s administratori teroristi i falshifikatori li?!