Ще има ли драстичен скок на таксите за обжалване?

Управляващите готвят мащабни промени в АПК
6 юни 2017 13:23, Екип на Investor.bg
11
Ще има ли драстичен скок на таксите за обжалване?
Снимка: архив, Ройтерс

Електронно правосъдие, мълчаливо съгласие и драстично увеличение на съдебните такси са само част от мащабните промени в Административнопроцесуалния кодекс, внесен в парламента от депутати от ГЕРБ.

Документът все още не е включен в дневния ред на Народното събрание, но вероятно това ще се случи тази или следващата седмица.

Електронно правосъдие

Идеята на вносителите е връчването на призовки, книжа и съобщения да може да става и по електронен път. Основната цел е да се ускори разглеждането на делата и да се редуцират случаите на неоснователно отлагане и забавяне на съдебния процес.

Според ГЕРБ въвеждането на задължение в документите изрично да се посочва електронен адрес и мобилен телефон гарантира ефективността на електронното връчване.

Мълчаливо съгласие

Само няколко седмици след като в средата на май министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков обеща по време на среща с Камарата на строителите, че принципът на мълчаливото съгласие ще бъде въведен, там където има възможност за това, от ГЕРБ облякоха думите в дела.

В законопроекта за Административнопроцесуалния кодекс се въвежда нещо като "плавен преход" от презумпция за мълчалив отказ към презумпция за мълчаливо съгласие в подходящите за това случаи. Според вносителите по този начин най-лесно ще се игнорира бездействието на администрацията и ще се намали административната тежест.

В документа се предвижда и опадане на възможността за обжалване на мълчаливото съгласие, което би обезсмислило въвеждането му, тъй като за адресата липсва правен интерес, а органът, постановил административен акт при условията на мълчаливо съгласие, не следва да има право да го обжалва.

Въвеждат се изрични наказания за чиновници, които не са изпълнили задълженията си във връзка с мълчалив отказ или мълчаливо съгласие. Ако длъжностно лице не издаде административен акт или документ след нареждане на началника си, ще бъде глобено от 100 до 500 лв. При повторно нарушение ще се налага имуществена санкция в трикратен размер.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: Електронно правосъдие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
АМАН От КРАДЦИ преди 6 години
НЕ народа е затънал в Корупция а НАгли престъпници менкани на власт.Крадците на милиарди около БОрисов искат да ликвидират БЪлгарите за няколко години.Не може нагли престъпници на власт ограбващи БЪлгария с десетки милиарди годишно да прокарват закони НЕ Е РЕДНО>НАКАЗВА СЕ СЛЕД СМЪРТААМАН От КРАДЦИ НА ВЛАСТ
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не може един затънал в длавера и корупция народ да се управлява лабаво. Г или бълки се изхвърлят периодично да не поразят и з дтав ите. Тук такова про ч и ст ване в се прави, я не пррз сто години. Но сега е второто полувреме, де.
7
0
 
0
 
! Отговори
pipi преди 6 години
До Анонименаз поручавам уведомления от НАП по мейл като физическо лице
6
4
 
3
 
! Отговори
Край преди 6 години
В България не са защитени кредиторите а не длъжниците. Всички кредитори освен банките /щото са с ипотеки/ пият студена вода. Мая манолова да ми каже кога жената дето и счупи таза лудия в Бургас ще получи пари от него за това че 6м. ще е в гипсовото корито. АЗ да и кажа НИКОГА.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи по телефона ти звъни някой си призовкар и те уведомява,че частен съдия-изпълнител ти е запорирал сметката,щото си осъден от теца за неплатена фактура.Идеално,вече хептен стана лесно да ни е...т!
4
1
 
6
 
! Отговори
до 2 Иван Пешев преди 6 години
Точно така. Трябва отказа от издаването на административен акт (независимо какъв - удостоверение, служебна бележка, препис от документ и други) да бъде в писмен вид и със съответните мотиви към отказа !!!
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма угодия. Не законите, а прилагането им е по-важно.
2
1
 
11
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
А кога ще направите, когато някой от държавна институция ти отказва нещо да е длъжен да ти даде отказ в писмен вид , и ако се направи на луд че хем ти отказва хем няма да ти даде документ , автоматична глоба която влиза в твоя джоб ?
1
1
 
21
 
! Отговори
Мирослав преди 6 години
От този проект лъха много много голяма корупция. Ето един *** пример. Фирмата Х заявява намерението си да построи хотел на плажа. Чиновникът в министерството трябва да изпрати отказ, защото строителството там е забранено. Само, че чиновникът не реагира. Фирмата изчаква отговор един месец, не го получава в този срок и започва да си строи вече напълно законно на плажа. Най-много чиновникът да отнесе 500 лв. глоба, че не е пратил навреме отказа. Честито на печелившите.