Спецсъдът ще гледа дела срещу депутати и министри

Вземат мерки, за да няма избягали от правосъдието
Обновена: 8 юни 2017 20:39 | 8 юни 2017 20:28, Веселина Йорданова
9
Спецсъдът ще гледа дела срещу депутати и министри
Снимка: архив, БулФото

Значително ускоряване на наказателния съдебен процес и ефективно правораздаване при корупционни престъпления по високите етажи на властта предвиждат промени в Наказателно-процесуалния кодекс.Те бяха приети от правителството, което предлага на Народното събрание да ги приеме.

С промените се предвижда още въвеждане на незабавно изпълнение на присъдите, за да бъде предотвратено бягството от правосъдие, както и допълнителни гаранции за защита на жертвите на престъпления.

Новите текстове, насочени към слагането на край на бягството от правосъдие, предвиждат задължение за касационния съд да изпраща незабавно препис от решението си на прокурора за изпълнение при ефективно лишаване от свобода. Така се свеждат до минимум възможностите за укриване на осъдените на затвор лица.

Тромавата процедура в момента води до голямо забавяне между влизането в сила на присъдата и изпълнението й и става причина за множество бягства от ефективно изтърпяване на наказанието.

Предвижда се също Специализираният наказателен съд да гледа корупционните престъпления, за които са привлечени под отговорност народни представители, министри, председатели на държавни органи, създадени със закон или с постановление на МС, националното и териториалното ръководство на Агенция "Митници", членове на Управителния съвет на НАП и териториалните директори, областните управители и заместниците им, магистратите, членовете на ВСС и инспекторите, както и служителите в Инспектората на ВСС.

Мерките за ускоряване на наказателното производство включват разширяване на приложението на бързото производство за 14 дни, бързо правосъдие и по инициатива на пострадалите, въвеждане на дистанционен разпит на вещо лице.

Предвижда се също въвеждането на разпоредително заседание, в което ще се решават окончателно въпросите относно допуснати процесуални нарушения в досъдебното производство.

Създава се и разпоредба, която задължава съда да обявява в какъв срок ще е готов с мотивите към присъдата си.

Промените в НПК целят още защита на жертвите на престъпления по евростандартите и изключване на паралелните наказателни производства – в България и в друга държава от Европейския съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Инфо преди 6 години
Половината промени ще паднат в друг съд ...
6
0
 
0
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 6 години
Голям бой български съдии отдавна са доказали на обществото, че са независими, т. е.,че от тях нищо не зависи. Сега вече някои са се и специализирали.
5
0
 
0
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 6 години
Че те депутатите са безпогрешни.
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
няма начин да не вкарат Пеевски хах
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Избира се удобния съд който е сигурно ме няма да осъди никой от богопомазаните в държавата. След проблемите със софийския градски и районен съд управляващите си избират нов съд да ги пази и да няма осъдени. Всичко друго което ви говорят са глупости.
2
1
 
15
 
! Отговори
закокошка нямапрошка преди 6 години
След имунитета, сините лампи, властимащите си създават и собствен съд, в който да (не) се съдят. Явно много ги хвана шубето от надигащата се независимост сред съдиите. А Цацаров днес ги пази, но не се знае кой ще е утре... Пък и се задава европейска прокуратура.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А дано!