689 затворници искат предсрочна свобода. А Йожи и Гребеца?

Министър Цачева: Не е достатъчно само буквата на закона!
5
689 затворници искат предсрочна свобода. А Йожи и Гребеца?
Снимка: flickr

Молбите, които са подадени през тази година от затворници за предсрочно освобождаване, са 689. За същия период на миналата година те са 883, като от тях са уважени 701, съобщи правосъдният министър Цецка Цачева по време на петъчния парламентарния контрол.

Тя се съгласи, че случаят с възможното предсрочно освобождаване на двама от групата за отвличания "Наглите"-  Йожи и Гребеца, е нашумял и е получил обществено укорим знак.

Още по темата

"Не е достатъчно да се следи само буквата на закона, а и да се държи сметка за това дали целта на наложеното наказание е постигната, да се направи анализ как лицето би се социализирало, това е много отговорна и прецизна работа", коментира тя.

Решението на СГС да пусне от затвора на Любомир Димитров, прочул се като Любо Гребеца и Ивайло Евтимов – Йожи, предизвика доста гневни реакции. След протест на прокуратурата обаче те двамата не напуснаха пределите на затвора и останаха зад решетките.

Цачева обясни, че затворниците, които искат да излязат преди да е приключил пълният срок на наказанието, са осъдени за престъпления по цялата скала от Наказателния кодекс.

Тези пък, които са зад решетките за тежки престъпления и искат предсрочно освобождаване са 13 и се следят изкъсо.

Цачева обаче отрече пускането на Йожи и Гребеца да е заради промените в Наказателния кодекс, гласувани от предишния парламент, които дават възможност на осъдените лично да подават молби до съда, а не, както беше преди - да чакат за това от управата на затвора.

Законовите помени влязоха в сила на 7 февруари, но и преди затворници били пускани предсрочно на свобода.

Цачева обясни, че за да се стартира тази процедура е нужно не само затворникът да има добро поведение, но и да е изтърпял част от наказанието си ефективно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
5
 
! Отговори
1 преди 6 години
Свобода и за Петър -сумиста,невинен е,но физкултурника и шуменската прокурорка го осъдиха невинен,а прокурорката за услугата си към акушера-физкултурник,я направиха зам гл.Прокурор.
2
1
 
6
 
! Отговори
до 1 преди 6 години
следят хората изкъсо, казват ти го, като убие още 2-*** и пак ще го приберат! да види той хубаво ли е! е двама ще са затрити ама на кой му пука за простият данъкоплатец?
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАДЯВАМ, ЧЕ ЖЕРТВИТЕ НА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ДА СЕ РАЗПРАВЯТ ПОДОБАВАЩО СЪС ТЕЗИ ПУСНАЛИ ГИ ПРЕДСРОЧНО!!НЕ СТИГА, ЧЕ ЕДВАМ ГИ ОСЪЖДАТ АМИ ГИ ПУСКАТ И ПРЕДСРОЧНО, ЧЕ И ПОМИЛВАТ!------------НЕ МОЖЕ ДА ПОМИЛВАШ ПРЕДУМИШЛЕН УБИЕЦ НЕ МОЖЕ ДА ГО ПУСНЕШ ПРЕДСРОЧНО!!!!БЛАГОДАРЕТЕ СЕ , ЧЕ ВЯРВАМ В БОГ ИНАЧЕ МАСОВА СМЪРТ ГИ ЧАКАШЕ ЕДИН КУП НАГЛЕЦИ С ВЛАСТ!