Прокуратурата подхваща мина "Оброчище"

Образувани са четири производства срещу неизвестен извършител
4 юли 2017 15:05, Анисия Иванова
3
Прокуратурата подхваща мина "Оброчище"
Архив: Булфото

Образувани са четири наказателни производства във връзка с мангановия рудник "Оброчище", съобщи окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов. Засега няма повдигнати обвинения и досъдебните производства се водят срещу неизвестен извършител. Прокуратурата извършва и две други проверки.

Още по темата

Разследва се нанасяне на средната телесна повреда при трудовата злополука, при която пострада 41-годишният синдикален лидер в мината. Краката му бяха счупени след падане на скален къс по време на работа.

Другото досъдебно производство е за това, че от фирмата-концесионер "Евроманган" ЕАД се пречи на органите на изпълнителната власт в лицето на Инспекцията по труда да изпълняват задълженията си.

Извършва се разследване за замърсяване на водите и почвата. Предстои да излязат резултатите от взети проби от промишлените води от рудника, които се изливат по повърхността и се вливат директно в река Батовска. Проби от водата и почвата са взети от медицинска лаборатория във Варна по поръчение на Басейнова дирекция.

Има назначена екологична експертиза, обясни обвинителят. Наказателно производство е образувано и за това, че е спряно плащане към кредиторите, без да е поискано от съда да открие производство по несъстоятелност.
Фирмата-концесионер има натрупани големи задължения към държавата за данъци, осигуровки и влезли в сила наказателни постановления, издадени от държавен орган, посочи Николов.

Той съобщи, че прокуратурата извършва и две проверки във връзка с мината. Трябва да се установи има ли длъжностни лица от Министерството на енергетиката, които са съставили официален документ с невярно съдържание във връзка с изпълнението на концесионния договор за рудника. Данъчна ревизия трябва да покаже дали има укриване на данъци.

За първи път се проверява съответствието между добитата и реално изнесена манганова руда, посочи окръжният прокурор.

От април протестите и гладните стачки в мината са непрекъснати. Миньорите протестират заради неизплатени заплати, недадени ваучери за храна, спиране на тока в квартирите им. Едно от исканията им е за смяна на фирмата-концесионер "Евроманган" ЕАД.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
АTAKICT преди 6 години
С ТЕЗИ ДВЕ ЛИВИ РЪЦЕ КАКВО ЛИ ЩЕ НАПРАВИ ---НЯКОИ СЪДИЯ МИЛИОНЕР
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дали ПЕЧЕЛИ от дейности на мината НЯКОЙ.