17 години, 12 отвлечени, 5 банди... Откупите – милиони

При част от тях полицията въобще и не стига до арести
18 сеп 2017 07:52,
26
17 години, 12 отвлечени, 5 банди... Откупите – милиони
Снимка: МВР

Най-малко 12 са отвличанията срещу откуп през последните 17 години, при които няма наказани. При част от тях полицията и прокуратурата въобще не стигат дори до арести.

По други има задържани, образувани са следствени дела, които обаче едно след друго се провалят в съда и похитителите отново остават ненаказани.

Сред тези 12 ужасяващи лични истории, нерядко завършили и със смъртта на заложника, не са включени похищенията на Румен Гунински, Георги Георгиев-Пурата, Васил Маникатов и Борислав Атанасов, които бяха жертви на "Наглите", но отвличанията им не бяха доказани в съдебна зала.

Още по темата

Най-малко 5 са бандите, които стоят зад неразкритите нападения. Едната от тях похити Рубин Коцев във Варна, втората - Иван Иванов в Добрич, третата Вене Сотиров в София, четвъртата - сина на Венци Стефанов и Кирил Божилов-Цигането в столичния кв. "Люлин". Петата отвлича Стефко Колев, сириеца Християн Валю, дъщерята на Брендо - Лара, и Адриан Златков сега.

Има и няколко по-стари, неизвестни за широката публика случаи на успешни отвличания срещу големи откупи, ставали в София, зад които е възможно да стоят и други неизвестни формирования от похитители, защото и по тези инциденти няма пробив в разследването, пише "168 часа".

Най-малко данни са събрани за похитителите на сина на известен зъболекар в София. Той е близък приятел на висши партийни функционери, а през 2003 г. плаща рекордния откуп от 600 хиляди евро за живота на сина си. Кръгла нула е и информацията в полицията за банда, която през 2010 г. похити, отново в столицата, сина на строителен предприемач, който е принуден да събира пари назаем от обявения за наркобос от МВР Киро Японеца, както и от лихвари, за да плати успешно парите за живота на внука си, като накрая получава инфаркт от преживяното напрежение.

За повечето от бандите обаче има немалко информация в службите. По-оскъдна е тя за Вене Сотиров, за чието отвличане полицията в крайна сметка подозира човек от неговото семейство. В това разследване, завършило с незавръщането на жертвата, е намерена и ценна симкарта, с която са водени преговорите за живота му (дори и когато вече не е бил между живите), но тя не довежда спецполицаите до конкретни резултати.

Незадържането в годините на тези банди ражда у тях силно усещане за безнаказаност.

Според експерти, ако не бъдат спрени след отвличането на Адриан Златков, е твърде вероятно те да продължат да да вземат заложници срещу откуп.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо всеки ден съобщават тото- милионерите
23
0
 
1
 
! Отговори
ми така е преди 6 години
Ми като се правиш на гръмоотвод,очаквай светкавици!
22
0
 
3
 
! Отговори
Смях преди 6 години
Какво очаквате от организираната престъпна група от полицаи, прокурори, съдии и следователи.Вяра в съдебната система имат единствено работещите в нея и техните роднини.
21
0
 
0
 
! Отговори
Ганю разбойника преди 6 години
От беден народ всичко се очаква!
20
0
 
2
 
! Отговори
Изрут преди 6 години
Мен що не ме бият да продавам дрога у заведението?
19
2
 
7
 
! Отговори
Do 18 преди 6 години
На никой не му трябват нито децата на по-заможните, нито емигрантите, които ги е страх от нещо. Ние също не сме незаможно семейство, никога не съм се притеснявал да пусна децата си на улицата. Знаете ли защо? Защото децата ми не слизат от Х5-ца като ходят на училище, аз карам обикновен автомобил, живея в обикновена къща-обикновено. По никакъв начин не желая, не ми е приятно и избягвам да изпъквам пред останалите с нещо материално. Тези, които се страхуват от похищения обаче са точно обратното.
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Идваш си в България , изкарал си някакви пари и отваряш заведение, идват на третия ден да те набият да продаваш дрога в заведението си, след седмица идват други да те набият, че си отворил и си им конкуренция, после идват трети да те набият, че не продаваш на правилния човек дрогата, после идват от инспекциите една след друга да те рекетират , и накрая ти си си похарчил парите и повече не си и помисляш да инвестираш в България....Полицията е само за статистика, те не помагат!
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами идете във Виена да видите къде са децата и семействата на по-заможните българи. едно заради образованието и средата, друго заради страха. Страх ги е хората. В България и богат не живееш добре. Не ми е мъчно за мафиотите и теглата им обаче има и много нормални заможни хора, които са застрашени от подобен кошмар. За човешки живот си говорим, на най-свидното ти? После да се върнели в България 3-те милиона емигранти. Ще се върнат бе? Чакат на опашка
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КатегориченАйде бе?Толкова ли мислиш е къса паметта на хората?Помним какво беше по времето на Станишев.По-страшно беше от 90-те години когато БСП създаде мутрите.
15
0
 
9
 
! Отговори
Знаещ преди 6 години
До 2008г БСП вилнееше със страшна сила и убийствата и отвличанията бяха добили огромни размери.После Бойко малко ги укроти, но последно време БСП отново набира сили и си личи.Колкото повече БСП укрепва, толкова повече ще стават тези случай както и убийствата.БСП създаде мафията и мутрите в България и ги контролира до ден днешен.БСП значи МАФИЯ !
14
1
 
3
 
! Отговори
Мен ни ма отвличат? преди 6 години
Шо мен не мЪ отвличат, бе ? Хич не ми дреме кои са бандитите, зад решетките ли са или не. И кафето мога да си пия с тях, на мен ми пречат повече башибозуците, които биват отвличани, а не техните похитители. Откъде вадиш 600 хил. евро за откуп в България? Ай сиктир, да се оправят, те живеят в паралелна вселена тия. Както се прережда на светофара и избутва обикновените хора с джипа, така да пробва и в полицията да му хванат бандитите.
13
0
 
18
 
! Отговори
радио Ереван преди 6 години
Радио Ереван: "Вчера полицаи, преоблечени като бандити, са обрали банка. И са били подгонени от бандити, преоблечени като полицаи.
12
1
 
10
 
! Отговори
спонсор на МВР преди 6 години
А кога МВР ще тръгне по следите на 192-те неразкрити убийства, от времето, когато агент Буда беше генсек на МВР?
11
0
 
8
 
! Отговори
МВР преди 6 години
Сбирщайн от похотливи любители на чашката. Ако са 5 на 1 ще го набият. Ако срещнат жена, ще и намекнат какви супер герои са в леглото. Ако срещнат бандит се правят на разсеяни.
10
1
 
18
 
! Отговори
до кога преди 6 години
Всички знаят че МВР и полицията са проядени от корупция,некадърност и предателства но никой нищо не прави това да се промени вече 28 год. Наливат се огромни бюджетни пари в черни дупки и никой не прави реформи.
9
0
 
21
 
! Отговори
еди кой си преди 6 години
Какво ми пука??? Не отвличат обикновени хора. Обикновените хора ги ограбват, бият, убиват, изнасилват.... но това не се превръща в заглавна тема, нали?!
8
1
 
17
 
! Отговори
гост преди 6 години
Докато територията се управлява от мутри, мафията ще си има собствена държава.
7
3
 
14
 
! Отговори
Категоричен преди 6 години
Започна се от СиК, ВИСТ и при ГЕРБ окончателно се развихриха.П.П.Друго си е когато властта е в теб!
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е в банановите републики, богатите - малко, бедните - много и се появяват хайдути и робинхудовци.
5
0
 
16
 
! Отговори
възмутен преди 6 години
Докато управляващите, еничарите и съдебната система са чадър на престъпниците, ще има още много отвличания. Това им е общ бизнес и затова не ги съдят, пускат ги да избягат, дори ги освобождават предсрочно от пандиза. Затова управляващите ще гледат шенген през крив макарон. Във ЕС нямат доверие на българското правителство заради безнаказаната престъпност. Знаят виновниците за фалита на КТБ но не предприемат ефективни мерки. И в България вече не ви вярваме.