Бивша варненска съдийка олеква – отнемат й 150 бона

Анелия Цветкова е осъдена за поискан и получен подкуп
27 сеп 2017 22:28, Анисия Иванова
22
Бивша варненска съдийка олеква – отнемат й 150 бона
Архив: Булфото

Окръжният съд в Добрич гледа дело, образувано по иск на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество /КОНПИ/ срещу бившия председател на Варненския административен съд Анелия Цветкова. Комисията претендира за отнемане от ответницата на сумата от 153 548 лева.

Комисията прави искането, като се позовава на влязла в сила на 7 октомври 2015 г. осъдителна присъда за подкуп срещу бившата съдийка и предположението, че има косвена връзка между това престъпление и претендираната за отнемане сума.

Заключението за връзката се основава на вида на престъплението и получената от него облага, както и на вероятността за извършвана от ответницата престъпна дейност в предходен период, докато е заемала длъжността "съдия", считано от 2003 година.

Още по темата

В исковата молба се уточнява, че с осъдителната присъда ответницата е била призната за виновна в искане и получаване на подкуп от 10 000 лева като съдия, станало на на 17 юли 2008 г. в заведение във Варна. Парите са били, за да разреши административно дело в полза на трето лице. Парите били предадени от строителен предприемач и сина му.

Посочва се още, че съгласно съдебната практика може да бъде отнето и имущество, придобито преди престъпната дейност стига да може логически да се предположи връзка между имуществото и престъпната дейност. Комисията твърди, че липсват установени законни източници за придобиването на сумата, на която се иска отнемане, тъй като има несъответствие между доходите, получени от ответницата и бившия й съпруг и техните разходи в проверявания от период - от края на 1984 г. до края на 2008 година.

Цветкова оспорва иска. Тя поддържа възражения, основани на обстоятелството, че е била оправдана по повдигнато й обвинение за извършване на престъпление преди датата 17 юли 2008 година. В отговора на исковата молба се посочва още, че сумата, на която се иска отнемане, е придобита от законен източник на доходи, между които приходи от трудови правоотношения, получено дарение и наследство, продажба на два леки автомобила.

Разглеждането на делото в открито съдебно заседание започна с изясняване на фактите, изложени в исковата молба и в отговора на ответницата. Страните имаха различни становища за началото и продължителността на периода на дължимата проверка за имущественото състояние на ответницата, като съдът определи той да бъде от 20 май 1991 г. до 31 декември 2008 година. Назначена беше съдебно-техническа експертиза за определяне на пазарната стойност на определени обекти от имуществото на ответницата. Следващото заседание е насрочено за 31 октомври от 14.00 часа, съобщава "Дарик".

Делото е образувано по реда на отменения Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност. То е изпратено за разглеждане в Добрич с определение на Варненския апелативен съд, след като всички съдии от Окръжен съд - Варна са си направили отвод от разглеждането му, поради факта, че ответникът по иска е бивш съдия от Административен съд-Варна, а преди това от Окръжен съд - Варна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако трябва да се отнема имущество то 80 процента от имуществото на българските управници и свързаните с тях трябва да се отнеме и да се разпродаде абсолютно всички фирми в замеделието и хотилиерството с капитал над 1 милион са на депотати магистрати и такива но ГАРВАН ГАРВАНА око не вади и в България нищо няма да се получи.
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Грозна и алчна. За съжаление ще разделят парите и всеки по пътя си. Присъди в България се издават само на нещастници за замазване очите на общестното.
15
3
 
5
 
! Отговори
*** преди 6 години
До Анонимен 13ЕС има полза от слаба България,силата те я пазят за себе си!По отношение на изт.Европа ЕС провежда чист неоколониализъм!
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отвратителна язва за обществото!
13
0
 
23
 
! Отговори
Овчарче преди 6 години
Колко вълци като тази лелка пазят агнетата в България?
12
1
 
30
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Тази в затвора ли е и ако не е защо не е в затвора ?
11
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази взела само 150 хилки, облажила се. А Суджука и неговите слуги гепиха милиарди и продължават. Тях кой ще накаже, никой! Дребните риби, някои от тех изгарят, но по Високите етажи е тишина. Крадат и изнасят. След ограбването на енергетиката посегнаха на военната промишленост. България се срива икономически и въпреки, че сме в ЕС, кой от Брюксел ще им потърси сметка? Най-бедни и изчезващи сме заради тази ужасяваща корупция която е прояла България като проказа.И все още лица които хвалят Суджука
10
0
 
27
 
! Отговори
Нека преди 6 години
Да ги изловят всичките като нея, и да им налепят снимките по площадите, та да ги плюе всеки, който мине !
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ашкоулсун бе булка.
8
1
 
11
 
! Отговори
loyko преди 6 години
Davaneto na otvod si e chisto prekasvane na razplitane na dalaverite na vsichki sadij.Kak shte e sadiat kolegite i,ami nali shte kaze i tia istinata za tiah.\zatova prashtai v sasednija grad kadeto ne se znajat koi kakvi dalaveri e vartial i te taka....
7
0
 
19
 
! Отговори
Драгалевски Ман Гел преди 6 години
С всеки изминат ден обществото ни ще изпитва все по-голяма нужда от професионални снайперисти.Иначе затъване и оправия няма.Айдуците,облечени във власт са наясно,че най-много може да се краде и безчинства безнаказано,когато съдиите са корумпирани и за това ги подхранват.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такава самоинициатива на прокуратурата е немислима в столицата. Ако я осъдят, ще имам още една причина да се разкарам оттук. Успех!
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такива трябва да бъдат разстреквани TO4NO TAKA
4
0
 
37
 
! Отговори
Тъпи преди 6 години
Не е единствената ,съседката в блока за 4 години придобила 4 тристайни апартаменти ,къща която се строи в Бистрица и ново BMV 5 цаТя работи в Софийски градски съд и е дошла от Велико Търново и се фукала в шоуто на Слави че в бъдеще ще стане и депутат и министър .Къде са НАП ?
3
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такива трябва да бъдат разстреквани. Заради тях сме бедни, гладни и жалки.
2
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама тука е така - във Варна управлява трибуквената мафия, подчинения и кмет и свързаните с тях ... строй. Тва съд, полюция, всичко им е подчинено. Затова Варна умира - няма промишленост, търговията запада, обществените поръчки отиват в ... строи-те. Заплатите са като в Дряново. Б.Б. не смее да дойде във Варна, щото ***. са му забранили. И това премиер...
1
2
 
46
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Внимателно вижте какви хора ни съдят и оправдават. Срам, позор и гавра със всички ценности. Справедливост няма. Освен Терминал2 какво друго остана на обикновения човек, който разчита на справедливостта на съда.