Съдът реши: Община Кюстендил е забогатяла неоснователно

Заради това общината трябва да върне 290 хил. лева
20 ное 2017 15:45, Анисия Иванова
8
Съдът реши: Община Кюстендил е забогатяла неоснователно
Снимка: Община Кюстендил

Общината в Кюстендил е осъдена за неоснователно забогатяване за извършени дейности, които тя не е възлагала, съобщи на пресконференция днес кметът Петър Паунов. Той посочи, че случаят е изключителен правен прецедент за цялата страна.

"За първи път орган на публичната власт е осъден да плаща хипотетични суми за извършване на хипотетични дейности, без да ги е възлагал, без да е уведомяван за тях и без да е приемал тяхното извършване", коментира Паунов.

Решението се отнася за дейности, извършени преди осем години, при бедствена ситуация, при преливане на река Бистрица в кюстендилското село Гърляно по пътя за Македония.

"За извършването на ремонтните дейности тогава бяха посочени изпълнители от тогавашния областен управител Любомир Анчев, бяха сключени договори, а половин година след извършването на дейностите бяха предявени претенции от изпълнителите за допълнителни работи", припомни Паунов.

Той посочи още, че общината тогава е завела дело, което е приключило с влязло в сила решение, без да е допуснато обжалване. Преди десетина дни е излязло и определение на Върховния касационен съд.

В своите актове съдът е приел, че община Кюстендил не е възлагала дейности за изпълнение извън договора, в който има клауза, че надработеното е за сметка на изпълнителя. На основание чл. 59 от Закона за задълженията и договорите обаче, общината е осъдена да заплати сума в размер на 290 хил. лв. за неоснователно обогатяване, изразяващи се в извършени машино-смени и изсипано количество инертна маса на повече от 1000 м надморска височина. Лихвите до този момент възлизат на над 190 хил. лв., над 20 хиляди са разноските присъдени на страната - ищец, посочи още Паунов.

За първи път се появява парадокс, в който орган на публична власт е необходимо да заплати суми, които са извън всякаква законна мярка. Според юристите на общината казусът представлява заобикаляне на Закона за обществени поръчки и редица законови норми.

От общината са изпратени писма до министър-председателя, Висшия съдебен съвет, председателя на ВКС, главния прокурор, министърът на правосъдието, националния омбудсман, областния управител, с искането съобразно компетентността им, да бъдат предприети мерки за промяна на законодателството или за уеднаквяване на съдебната практика.

"Надявам се на компетентна реакция. С това решение е постигнат солиден противоправен ефект. Така всеки би могъл да работи на територията на публични обекти, когато прецени и за време, което прецени, а сумите да му бъдат присъдени на база тази практика", коментира Паунов, цитиран от БТА.

Той припомни още, че всичките дейности за този период са извършени изцяло от Комисията по бедствия и аварии, със средства от държавния бюджет, а контролът е бил възложен на областния управител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Италиянеца преди 6 години
Защо си мислите че всичко в БГ щом е свързано с някакъв проект значи там има кражба или корупция?
6
3
 
2
 
! Отговори
Дедо Йоцо преди 6 години
А дали този няма да вземе некой лев от тази сума?
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пишещия май се е объркал или по принцип нищо не разбира.Общината не е осъдена да "върне 290 000", а да плати допълнителни 290 000 на щастливия строител, като се приема, че извършените от него допълнителни дейности са довели до "обогатяване" на общината. Откъдето и да се погледне, работата мирише
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбира се- за сметка на община Дупница!
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така де съда трябва да уреди неговите си хора, това е обичайна практика, какви са тези обществени поръчки които усложняват процедурата.
2
2
 
14
 
! Отговори
Беглец преди 6 години
Оставка на Паунов. Там ако се разрови ще стане страшно .Не знам как , но паунов до момента все успява да си купи спокойствие, А неговото управление е катастрофално за Кюстендил
1
1
 
15
 
! Отговори
Кюстендилец преди 6 години
Че Паун пиле и Анчев си имаха обща далавера ! Пилето що се прави на ударен !!!