Търговията с влияние ще се наказва със затвор до 5 г.

Разширяват кръга на лицата, които могат да бъдат преследвани за корупция
6
Търговията с влияние ще се наказва със затвор до 5 г.
Снимка: архив, БулФото

Търговията с влияние при осъществяване на търговска дейност да се наказва. Това предвиждат одобрени от правителството промени в Наказателния кодекс, които ще бъдат внесени в Народното събрание.

Законопроектът предвижда до 5 години затвор и глоба за търговци, ръководители и служители в юридически лица и еднолични търговци, които искат или приемат подкуп, за да упражнят влияние при вземане на решение от друго лице.

За искане, даване, получаване и посредничество при т. нар. "стопански подкуп" отпада изискването облагата да е само имотна. Размерът на наказанието за стопански подкуп се увеличава на до 5 години и глоба от 500 лв. до 2000 лв. В сега действащия кодекс то е до 2 години и глоба в размер 100-300 лв.

Разширява се и кръгът на лицата, които може да бъдат преследвани за корупционни престъпления. Сред тях ще могат да бъдат още заемащите служба в общинските администрации, хората, изпълняващи ръководна работа или работа при обединение от търговци, или друга публична функция.

За длъжностните лица, които нарушават или не изпълняват задълженията си, или превишат правата си и от това произлизат значителни вредни последици за физически, юридически лица или обединения, се предлага наказание до 4 години затвор и лишаване от права.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
10
 
! Отговори
шматка преди 6 години
А търговията с влияние сред политиците е законна.Нея закон не я лови.Казват и лобизъм.Хехе.Цирк
5
0
 
5
 
! Отговори
www преди 6 години
ЗАКОНА ВЛИЗА В СИЛА 2085 ГОДИНА...
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе не давайте подкуп,целувайте,прегръщайте,кланяйте се, обикаляйте да ви гледа света,както прави наш Боко и ще си усигурите престиж и хем ще си чешите егото.Тогава ще получавате всичко.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може да им закони, но няма кой да ги упражнява, това е проблема. И друго - закона предвижда ДО 5 години, но долна граница няма. Ако пише - от 2 до 5 години фиктивно всеки ще се замисли.В България никой не спазва законите щото никой не следи за тях, едно дело за шамар се влачи 5 -10 години. Прах в очите на хората.
2
0
 
2
 
! Отговори
А в изкуството? преди 6 години
През последните 70 г., колко от властимащите, настанени така, че да влияят върху човешки съдби на творци и върху развитието на изкуството и културата в България,вилняха и вършиха злини, като за това им се заплащаше с пари, услуги, секс или толериране? За да си осигурят тези благинки, подобни хора лансираха едни, препъваха други и даваха възможност да се пилеят народни пари за смехотворни произведения, но пречеха на създаването и популяризирането на стойностни творби!Ще бъдат ли санкционирани?
1
0
 
5
 
! Отговори
ЗащоСамоВтърговията? преди 6 години
А търговията с влияние при осъществяването на научна дейност?Да ли някой е водил ако не точна, то приблизителна сметка, през последните 70-72 години, колко от лицата, настанени в научни институти и висши училища са нарушавали или не са изпълнявали служебните си задължения, за които им се плаща? Или са превишавали правата си, като от това са произтекли значителни вреди за учащите, за стремящите се да правят наука и кариерно развитие, а също и за развитието на науката и образованието като цяло?