БХК защитава близките на убитата Елена срещу България

Делото пред ЕСПЧ е за бездействие на държавата по случая
31
БХК защитава близките на убитата Елена срещу България
64-годишният Василев в съда. Снимка: архив, БулФото

Българският хелзинкски комитет ще представлява близките на Елена Василева по дело срещу България в Европейския съд по правата на човека.

Василева беше убита през август 2017 г. с пет изстрела посред бял ден в заведение в София от своя съпруг и баща на двете ѝ деца. Това се случи след многократни сигнали от страна на жертвата до полицията и прокуратурата за заплахи и тормоз, както и за нарушаване на ограничителната заповед, издадена ѝ от съда по реда на Закона за защита от домашно насилие, припомнят от БХК.

Още по темата

По делото БХК твърди, че държавата носи отговорност за бездействието си, въпреки че е била длъжна да предотврати смъртта на Елена, както и че близките ѝ не са имали на разположение ефективни правни средства да се защитят срещу това бездействие.

То е резултат, от една страна, на пропуск да се предприемат предписаните в българския закон действия, но също така и на невъзможност да се извършат определени действия заради празноти в законодателството на страната.

"Елена е мъртва и тази жалба няма да я върне на близките ѝ", заяви адв. Адела Качаунова от Правната програма на БХК. "Целта ни е да накараме органите да започнат да изпълняват правомощията си по закон по ефективен начин, защото подобни престъпления могат и трябва да бъдат предотвратявани. Бездействието на властите е довело да извършването на убийството, но отговорните лица не са били наказани, а това е важно, защото само така може да се гарантира, че при следващ подобен случай компетентните органи ще действат своевременно. Същевременно е крайно необходимо законодателството да бъде изменено, за да отговори на епидемията от убийства на жени в резултат от домашно насилие", заяви още адв. Качаунова.

Заплахите за убийство срещу 42-годишната Елена датират още от ноември 2016 г., когато мъжът ѝ Венцеслав Василев (64 г.) казва: "Няма да ти дам развод, ще те застрелям!". На няколко пъти след това колата ѝ е повреждана – ауспухът е напълнен с полиуретанова пяна, а гумите нарязани. Проверката на полицията във връзка с това не дава резултат.

След поредния отказ от помирение и изявено желание за развод от страна на Елена на 13 февруари 2017 г. Василев започва да я обижда и заплашва със саморазправа, прави опит да я блъсне с колата си, след което я гони тичешком, но тя успява да избяга. Няколко дни по-късно Софийският районен съд издава заповед за незабавна защита по Закона за защита от домашно насилие, тъй като е налице пряка и непосредствена опасност за живота и здравето ѝ, задължава Василев да се въздържа от извършване на домашно насилие, и му забранява да я доближава на по-малко от 100 метра. Тази заповед е потвърдена през юни. Не са образувани досъдебни производства по повод на сигналите на Елена.

Ден преди убийството на 17 август 2017 г., в 18.56 ч. Елена подава оплакване в 06 РУП за това, че Венцеслав Василев е нарушил издадената заповед за защита. Тя пояснява, че съпругът ѝ я е преследвал с колата си по целия път от работата до дома ѝ. Елена се обажда на своя приятелка, с която се срещат и тръгват заедно към полицията, за да подадат оплакване. Василев продължава да ги следва с колата си през цялото това време. По пътя Елена се обажда на телефон 112 и изрично моли да се вземат превантивни мерки, за да не ѝ бъде причинено "нещо непоправимо".

Диспечерът на спешния номер ѝ отговорил, че не може да съдейства и те двете трябва сами да задържат преследвача. Малко по-късно успяват да му избягат и пристигат в 06 РУП в София, където полицейският служител бил видимо раздразнен от пристигането им в управлението. Оставил ги в стая да пишат жалбите си и казал да почакат 15 минути, а междувременно се преоблякъл в цивилни дрехи и по всяка вероятност си е тръгнал, тъй като те не го видели повече.

След известно време двете намират случаен униформен полицай в управлението, взимат входящи номера на жалбите си и биват инструктирани да се обадят на следващия ден, за да разберат на кого са разпределени жалбите. Още на следващата сутрин двете подават молби с почти идентично съдържание относно случилото се предната вечер и до Софийската районна прокуратура. Елена пише, че се страхува "за сигурността и живота си и [че] Венцеслав Василев притежава лично бойно оръжие".

Убийството е извършено само няколко часа по-късно на 18 август 2017 г. в столично заведение в присъствието на множество очевидци. Венцеслав Василев е осъден от първа инстанция на 13 години и 4 месеца лишаване от свобода за убийството на съпругата си и за държането на огнестрелно оръжие без надлежно разрешително. Съдът не взема под внимание подбудите, довели до извършване на убийството, и не взима под внимание издадената заповед за защита на Елена Василева от съпруга ѝ, нито цялото агресивно поведение на Василев спрямо Елена през 2017 г.

Изследване на съдебната практика, извършено от БХК за периода 2012-2014 г., показва, че 91% от убийствата на жени са извършени от мъже, 7% – при съучастие между мъже и жени, и 2% – от жени. В 35% от случаите убийствата и опитите за убийство са извършени от настоящ или бивш интимен партньор на пострадалата, в 25% – от неин брат, син, внук или друг близък роднина, а в 31% – от друг познат мъж. Само 9% от убийствата на жени са извършени от непознат. В 19% от присъдите изрично се споменава, че жертвата е била подложена на системно физическо домашно насилие от страна на извършителя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
2
 
! Отговори
ivan преди 6 години
zaradi mizeriqta mn jeni turpqt *** za pari i taka stava nai nakraq
22
5
 
18
 
! Отговори
annybody преди 6 години
Убитата не е българка а рускиня.И БХК се възползват от убийството само за да рекламират ИК.Защото АНТИбхк защитава безчинствата на ромите по села и градове.Защо не съди държавата за несправяне с това,за несправяне с ало измамниците-защото са техни закрилници.
21
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БХК се намеси и вече се чудя кой е пострадалия. Хич не им Вярвам на тия ***.
20
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А БХК защо не я защитиха, докато беше жива и е подавала сигнали?ЗАЩО???
19
3
 
27
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Едно не разбирам, защо след като и на децата е ясно, че БХК е организация за идеологическа, расова, етническа и религиозна диверсия и омраза срещу България и Българите, все още официално бива наричан Български??!
18
4
 
16
 
! Отговори
До Гурбетчията преди 6 години
Нима само България не е предотвратила убийството. Там в чужбина няма никакви такива убийства от битов характер. Там са още по-безсилни и на всичкото отгоре не се изнася никва информация пред народа. Осъден ва еди си колко години затвор и толкоз. Няма ХК да доят държавата. Финиш и толкоз
17
5
 
24
 
! Отговори
zerodue преди 6 години
ключовите внушения тук са "празнотите" в законодателството и "епидемията от убийства на жени в резултат от домашно насилие". С други думи - от БКХ си искаме *** конвенцията и ще беснеем, докато не я пробутаме.Да предложат закони за защита на тия жени без да има *** терминология, Те обаче не искат това, искат да папат парички и да съдят държавата, затова сега и лицемерно вадят подобни случки, които са по-скоро изключение - психопати винаги е имало и никаква конвенция няма ги спре
16
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом БХК са се заели със случая ме кара ,да мисля ,че има нещо недоразказано в статията ,и има нещо гнило в случая!
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
***
14
9
 
19
 
! Отговори
До Гурбетчията преди 6 години
Алоооо умникът от странство -чуваш ли се 10 млн евро. Искай пък да видим дали ще получиш. В чужбина отидохте и големи адвокати се извъдихте. А чувал ли си че за убийство в зап Европа кръвнина на роднините не се изплаща. Видели тез от БХК вратичка в закона и дай да доим държавата . Бог да я прости жената. Всички големи мозъци се извъдихте
13
5
 
16
 
! Отговори
sante_dog преди 6 години
А къде са ромите питам? БХК, да не сте спали на течение? НЕ виждам роми в статията...Сега сериозно - първото положително нещо което чувам за БХК до сега. Дано не претупат случая защото става въпрос за българка.
12
4
 
32
 
! Отговори
И точно... преди 6 години
..сега от БХК се активизираха защото спря интересът от страна на медии и политици към И конвенция. БХК са като мухи на л айно налетели. Ще изкарат едни бързи пари и то пак от нашия джоб. А къде са БХК когато трепят родителите ни по селата. Продажна *** . Излишна безплатна реклама за лицемерите от БХК
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БългаринаПунктоация, брат ...
10
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До анонименДобре и ? Това оправдание за убйство ли ще е ?
9
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кое му е българското на този БХК че не се сещам?
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано да са последователно в защитата, както при другите случаи с тяхно участие. И моля за персонална отговорност - полицаите, които не образуват производства, операторите на 112, които не съдействат по сигнали и тн. Държава така или иначе нямаме, и да в съдят голям праз
7
4
 
24
 
! Отговори
БХК преди 6 години
ПЕЧАТНИЦА ЗА ПАРИЧКИ--ИМА ЛИ НАДЕЖДА ДА ГЕПАТ НЕЩО И ВИЯТ ДО НЕБЕСАТА-ПРОДАЖНИЦИ СА ТЕ..БХК-БАНДЮГИ И СЕГА ЩЕ ГЕПАТ КИНТИ ОТ НЕЩАСТИЕТО НА ТОВА СЕМЕЙСТВО..
6
3
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
днк на децата от кого са тези деца
5
3
 
32
 
! Отговори
annybody преди 6 години
Интересно - БХК защитава българка! Ти да видиш!
4
0
 
8
 
! Отговори
До 6 преди 6 години
Хапчетата!!!!!