Дали министри са точили болници? Прокуратурата рови!

Те разрешават на частните болници да дублират общинските
19
Дали министри са точили болници? Прокуратурата рови!
Снимка: Булфото, архив

Възможно е министри или зам.-министри да бъдат разследвани за злоупотреби в лечебни заведения. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова при посещението си в Шумен, цитирана от "Дарик".

Тя обясни, че очаква до края на месец март да приключи изцяло проверката, която е разпоредена на здравното министерство.

Още по темата

Арнаудова допълни, че се очакват повече досъдебни производства, тъй като се установява, че се касае за трайна тенденция, която е продължила повече от 7 години.

"Започваме само с оглед безстопанственост, но ще се разследва дори и дейността на длъжностните лица от съответната Регионална здравноосигурителна каса или министър или заместник-министър, които са дали разрешение за осъществяване на медицински дейности при дублиращи функции с тези, с които се занимават общинските болнични заведения", посочи Арнаудова.

Тя допълни, че ще се установява дали договорите са сключени не само законосъобразно или не, но и доколко са били изгодни за съответните лечебни заведения, тъй като безспорно се установява тежко финансово състояние на много болнични заведения, което се дължи не само на безстопанственост, но и на явно неизгодни сделки, които са били сключвани.

Говорителят на главния прокурор заяви, че длъжностните лица ще носят наказателна отговорност, ако са дали в нарушения на закона разрешение да се осъществява една медицинска дейност.

Периодът, който е инкриминиран, е от 14 декември 2010 г. досега. В зависимост от етапа на разследването, на датата, на която е дадено съответното разрешение, ще установим и кои ще бъдат обвиняеми лица, каза още Арнаудова. 

В края на миналата седмица Прокуратурата влезе в седем болници в страната, една, от които – "Пирогов", заради безстопанственост при управлението им.

Задържан бе директорът на здравната каса в Ловеч, защото сключил незаконен договор с частна болница, с което ощетил здравноосигурителната институция с 1 млн. лв.

Здравният министър Кирил Ананиев обяви, че "Пирогов" има нужда от преструктуриране, а от спешната болница заявиха, че официално все още не са информирани от страна на държавното обвинение за предстоящи проверки.

От прокуратурата уточниха, че повечето лечебни заведения, в които предстои разследване, са пред фалит – теза, която бе напълно отречена от здравните власти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
4
 
! Отговори
Владо преди 6 години
Ей....българина е страшно нещо....и на луната да го пратиш,пак ще намери какво да крадне
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С тия директори и директорки не се учудвам че в ловеч няма теч само че ме съмнява още след тоя директор да са там де им е мястото
13
0
 
2
 
! Отговори
снайпера преди 6 години
Къде сте беее, кypвииии???! Кога ще си назначите др. Димитров за президент, с нетърпение го чакам. Щото със събуждането ми ще прави квото е нужно, без да съм отпил от кафето си даже! Е, поработил съм, даже много но не завиждайте!!
12
1
 
4
 
! Отговори
снайпера преди 6 години
До неразбралЕй мъpльо, задал си 10 въпроса в два реда! Кой та кой, ми такива като тебе...коментатори и избиратели. Щото пет дена твари мaлоyмни, пишеха тука - др.Димитров президент! Сега като се усетиха кой всъщност е доктора, мълчат като риби индианците. Така че не ми задавайте тука глyпaви въпроси, а да земете да се стегнете че иначе лошо ви се пише
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дали министри са точили болници😃😃😃😃😃
10
0
 
8
 
! Отговори
мдааа преди 6 години
Я да видим Деса много... знаещата дали ще попадне в извадката?
9
0
 
6
 
! Отговори
Ала-Бала преди 6 години
Много пъти съм писал, че се краде от големите държавни болници. Когато доде на власт нов режим ( независимо от партията ) назначава свои хора или потвърждава старите управители, които са се съгласили да работят за тях и са си платили за това. После започат да точат: ремонти на завишени цени, извършвани от "наши фирми", завишени цени на лекарства, апаратура, разни наеми за това - онова, игра с РЗОК и фиктивни проверки, показващи, че " всико е наред". Резултат ОБ Ловеч и Враца са фалирали.
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
""тъй като се установява, че се касае за трайна тенденция, която е продължила повече от 7 години""Какво "съвпадение", откакто ГЕРБ е на власт здравни министри точели болниците.
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да всички до сега г.рбераски министърчета калинки
6
0
 
12
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 6 години
Начи ся да се разберем- моите министри са недосегаеми, ако ще и хора да са убили. Разпореждам да изгорите зам. бушончетата.
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"тъй като се установява, че се касае за трайна тенденция, която е продължила повече от 7 години"Тази трайна тенденция продължила повече от 7 години съвпада с една друга трайна тенденция, продължила повече от 7 години- ГЕРБ. :)
4
2
 
8
 
! Отговори
Ddd преди 6 години
Ако прокуратурата рови в болниците по същия начин както ровеше в КТБ, работата започва да понамирисва на джоба на един възпълничък депутат от ДПС. Знаем вече че Цацаров работи за него.
3
2
 
10
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 6 години
Като стана на въпрос за НЗОК, къде е доктора, пищовджията който гръмна ромея???! И как доктор плейбой с нормална заплата, подарява цветя за 10 000лв. на любимата си?? В България ли е въобще гусин Димитров, ако не е тайна де
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един бивш министър - д-р Петър Москов със сигурност трябва да бъде осъден:1.за незаконното въвеждане на пръстови отпечатъци;2.за ваксините с живак, внос от Турция, които бяха приложени на БГ-деца.
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В никакъв случай! Не и в България!