България отказа да екстрадира граничари в Турция

Искането бе заради убийство на бракониер през 2008 г.
Обновена: 19 юли 2018 20:42 | 19 юли 2018 20:23, Александър Попов
25

Българските власти застават зад граничните полицаи, които са призовани в турски съд и няма да ги екстрадират. Причината за искането е, че през 2008 година униформените са убили бракониер, преминавал нелегално границата ни, съобщава Bulgaria ON AIR.

Четиримата гранични полицаи бяха на среща с главния прокурор заради исканата екстрадиция в Турция. Българските власти вече са разследвали случая и са излезли със становище, че граничните полицаи не са действали неправомерно, категорични са от прокуратурата.

Пътувалите в катера, напротив - имат присъда за незаконно влизане в страната ни. Наследниците на загиналия турски гражданин обаче завели дело в съда по правата на човека в Страсбург.

Граничните полицаи все още не са получили всички книжа по делото, което се води в Турция. От София обаче са категорични, че след като делото у нас е спряно заради липса на престъпление, няма причина наследниците на починалия турски гражданин да искат обезщетение.

Европейският съд по правата на човека вече е излязъл с решение, че исковете им са неоснователни, защото България е действала изцяло в рамките на правомощията си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РРРДа запали го и какво? Оправдаваме стария виц. "Каква е разликата между Румъния и България?. Когато в Румъния вдигат цената на парното, румънците си демонтират правителството. А когато в БГ вдигат цената на парното, българите си демонтират радиаторите. Иначе няма разлика." Сещаш ли се.
15
0
 
3
 
! Отговори
РРР преди 5 години
Дано не се случи нещо и тихомълком да променят решението си. На база някакви измислени факти ( натиск от турска страна)Тогава направо си паля паспорта
14
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 999:Европейският съд по правата на човека вече е излязъл с решение, че исковете им са неоснователни, защото България е действала изцяло в рамките на правомощията си.
13
11
 
6
 
! Отговори
999 преди 5 години
Любопитно ще е съда в Страсбург,как ще се произнесе?Мисля, че едва тогава ще имаме повод и тема за коментари.Сега всички приказки са излишни!
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимно 15разбираш ли си бе ***
11
7
 
19
 
! Отговори
Нормален, осъзнал се преди 5 години
Ехеее...По онова време... Мръсните фесове нямаше да дръзнат изобщо да доближат границата... Тогава бяхме държава с правила, ред, дисциплина... А сега сме разграден двор.
10
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако беше това по Живково време.Нямаше и да си помислят даже турците за подобна молба! Но нали сега се пишем.на много "демократични и отворени към комшиите" пробват хората!-:)
9
13
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мръсната турска *** се опитва всеячески да се меси във вътрешните дела на България. Трябва винаги решително да се противопоставяме на анадолците !
8
7
 
41
 
! Отговори
Бивш граничар преди 5 години
Добре че се надигна протест,иначе Суджуците биха предали граничарите даже без съдебно решение!Те и майка си биха предали....Иначе е казано:Родината започва с Държавната граница,всяко посегателство срещу границата е посегателство срещу държавата!Граничарите заслужават поне малко уважение,когато изпълняват дълга си!А не да бъдат оставени на произвола и да се занимават с недостойни неща-примерно да обират мигранти и да ги пускат,когато трябва да правят точно обратното.
7
9
 
41
 
! Отговори
Вуте преди 5 години
До ,като е Радев Президент!Нема да стане,само на него му вярвам!Калинките на гробаджиите ги бяха отписали отдавна!Добре,че беше Валери Симеонов,който вдигна олелия!Въпреки,че не го харесвам!Добре,че спаси момчетата!Срам и позор!Турци да съдят,Българи,за неща случващи се на Българска Територия.
6
35
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще ги екстрадират ще ги екстрадират. Сега само се правят нашите на големи ама турчина е хитър и ще намери начин да ги прибере. Да си приготвят вазелина.
5
7
 
27
 
! Отговори
Хххх преди 5 години
Имаше един друг случай...турски граничар застреля грък защото на граничната бразда се бе качил да сваля туския флаг......не смятам че Турция уважи иска от гръцка страна граничарят да бъде съден.
4
11
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на българските съдии!Награда за полицая,извършил служебния си дълг!Толкоз.
3
6
 
17
 
! Отговори
Кьорсуфра преди 5 години
Posdravlenia sa gospoda upravliava6tite...sa parvi pat iasna I tvarda posizia.Dano po 4esta praktika da se slu4va tova ne6to,ne samo s tuzia ami I s drugi,,NATO,EU"
2
9
 
60
 
! Отговори
Граовец преди 5 години
Бил съм на границата и с Турция и Гърция през 1988 година!Тогава такива искове,предизвикваха само смях в българските съдилища!Да не говорим,че тези наши съседки не биха си и помислили такова нещо?!Да съдят Български Граничар...
1
8
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, ПОНЕ НЕЩО ХУБАВО ДА СЕ СЛУЧИ.