Акция "Карнобаттабак" повлече законодателни промени

Затвор и солени глоби за производители на акцизни стоки
12
Акция "Карнобаттабак" повлече законодателни промени
Снимка: архив, Булфото

От 1 до 10 г. затвор и глоба от 20 до 100 хил. лева грози всеки, който произвежда или държи с цел разпространение алкохол, алкохолни напитки или тютюневи изделия без лиценз.

Депутатите от управляващото мнозинство внесоха тази спешна поправка в Наказателния кодекс заради разбитата нелегална фабрика за цигари в Карнобат, заради която собственикът на "Винпром Карнобат" Миню Стайков и още 9 души попаднаха в ареста.

Още по темата

След като се оказа, че законът към момента преследва само продажбата на нелегално произведени цигари и алкохол, но не и производството им, министърът на финансите Владислав Горанов, главният прокурор Сотир Цацаров, министрите на правосъдието Цецка Цачева и на вътрешните работи Младен Маринов, обещаха, че това ще се промени.

Така че управляващите спешно изготвиха промените, за да запушат пропуските в законодателството, заради които нелегалното производство на акцизни стоки не се третира като престъпление по Наказателния кодекс.

Законотворците искат сега и притежанието на самата техника за т.нар. нелегални цигарени фабрики също ще се счита за престъпление.

Поправката в НК предвижда да се наказва с 3 години затвор този, който в нарушение на установения ред изготвя, държи или укрива предмети, материали или оръдия, както и технически съоръжения, за които знае или предполага, че са предназначени или послужили за изграждане на съоръжения за производство на алкохол или тютюневи изделия.

С проекта за промени в НК се правят изменения и в Закона за тютюна и в Закона за акцизите и данъчните складове. За издаване на лиценз вече ще се иска и документ за произхода на машините и съоръженията за производство на тютюневи изделия. Този документ трябва да доказва, че те са придобити от лице, регистрирано по Закона за тютюна, след проведена публична продан или от лице, което е извършвало дейност с тях като лицензиран складодържател. Създава се регистър на лицата, извършващи внос, производство, продажба, предлагане или рециклиране на машини и съоръжения за производство на тютюневи изделия.
Регистърът ще бъде публичен и ще се води от Министерството на икономиката. Редът и начинът за водене на регистъра се уточняват в наредба.

Тези, които пропуснат да се впишат в регистъра, ще се глобяват с 500 до 5000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
Мара Подробната преди 5 години
Разправят, че някога нейде имало фабричка за фалшиво "Малборо", собственост на Маджо, Тиквата и Маргините. Разкрили я, иззели несметно количество мастърбоксове с готова продукция и ... дотам. Някой да си спомня нещо? Разправят, че според едно докладче на Европол 44% от контрабандния тютюн за ЕС минава през България? Митниците са подчинени на Горанов, нъл тъй?
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хиляди закони ще измислят новите господари за да могат по всяко време да те глобят /ограбят/ и унищожат ако си надигнеш главата. Ето на това му се вика свобода и демокрация.
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
за убийство 2 години условноза варене на ракия за дома -10 години!
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Управляващите се държат като физкултурници-милиционери!
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Триесет години на черно. Сега сме със закон. На светло.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Частния производител трябва да се унищожава.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българска работа далавери лъжи покупко кражби продажби
5
0
 
4
 
! Отговори
икономист преди 5 години
100 000/5лв=20 000 пакета цигари тия дет са работили по цигарени фабрики мое ви кажат за колко смени се изкарват
4
2
 
8
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Гарантирано от ГЕРБ. Закони се коват на парче и на пожар.
3
1
 
14
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Всеки, който има казан за ракия вкъщи да внимава да не го види съседът докато вари ракия, че от 1 до 10 години за ракията плюс до 3 години за казана....
2
0
 
5
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Малееей, какво ще правят сега калайджиите, дето продават саморъчно направени казани за ракия край пътищата?
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Осъдени няма, законите са за баламите!