Бягство от Темида: Престъпниците ни се укриват в Сърбия и... РЮА

200 000 долара пък осигуряват безопасност в Ангола
Обновена: 18 окт 2018 06:56 | 17 окт 2018 20:00,
26
Бягство от Темида: Престъпниците ни се укриват в Сърбия и... РЮА
Снимка: Flickr

Къде се укриват бегълците от родната правосъдна система? Оказва се, че най-чето бягат в съседна Сърбия, а по-платежоспособните събират куфарите за Република Южна Африка. Това става ясно от справка на прокуратурата за всички изпратени молби за екстрадиция от 2014 г. досега.

Къде обаче ги хващат най-много? По данни за издадени европейски заповеди за арест родните бандити са залавяни в Германия, Италия, Испания и Гърция.

Още по темата

Тенденцията не е да бягат надалеч, а да се крият в държави от ЕС или в бивши съветски републики, обяснява прокурор пред "24часа".

"Например в Гърция или в Германия има толкова затънтени селца, чиито жители не са срещали жив полицай с години, а ние очакваме да проверяват и личните им документи. В тези държави има и голяма българска диаспора, която може да им помогне", твърди той.

Последният пример е със сочения за убиец на журналистката Виктория Маринова - 20-годишния Северин Красимиров. След зверството той пътува 30 часа с кола на приятел, за да стигне до германския град Щаде, за да се укрие при майка си Надежда.

По неофициални канали тече информация, че има няколко приказни места за хора, изчезнали преди обвинение или затвор. Това са Кения, Ангола и Дубай. Но тези дестинации са за големи тарикати. Справките най-често сочат по-близки скривалища.

Разследващите си обясняват факта, че 31 са изпратените молби за екстрадиция до Сърбия за 4 г., с това, че западната ни съседка не е член на ЕС и делата за екстрадиция може да се проточат с години. Освен това Сърбия е подходяща и за бегълци, с ограничени финансови възможности

По-платежоспособните обикновено се насочват към РЮА, тъй като от край време се знае, че там процедурите за връщане отнемат много време.

200 хил. долара обикновено стигат на един беглец от България да се укрие в Ангола, минавайки през Испания или Португалия. Според запознати 50 хил. долара отиват за рушвети на полицаи в африканската държава, които уреждат безопасно пребиваване в провинциален курорт, далеч от столицата Луанда. Това може да стане дори и с фалшиви български документи за самоличност, купени от ромската махала в Стара Загора.

Едно от последните емблематични бягства от правосъдието у нас е на бившия главен касиер на Алфабанк Петко Митевски, изнесъл с чанти 21 млн. лв. от главната каса на финансовата институция. Той бе осъден на първа инстанция от Софийския градски съд на 15 г. затвор за кражбата на милионите, но въпреки това магистратите не го пращат зад решетките. Така Митевски пое по пътя на укриващите се - Ангел Христов и Пламен Галев, известни като Братя Галеви, убиеца от дискотека “Соло” Илиян Тодоров, осъден с доживотна присъда, кримибоса Йосиф Йосифов-Йоско Костинбродския.

България е страната по не един и два международни договора, които предвиждат задължение за екстрадиция на издирвани за провеждане на наказателно дело или за изпълнение на влязла в сила присъда.

Допускането или отказ за екстрадиция се решава от съд.

7 са молбите за екстрадиция, които прокуратурата е изпратила до Турция през последните 4 г. Една от тях е за несебърския наркобос Димитър Желязков-Митьо Очите, арестуван това лято в Истанбил.

6 са исканията до Албания. По 3-4 молби за есктрадиция има до Грузия, Украйна, Армения, Бразилия, Азербайджан, Аржентина, Черна гора, Йордания, Русия, САЩ, Канада и Нова Зеландия.

Според последните данни на прокуратурата 905-има са бегълците от правосъдието към март т.г.

Най-често бягат хора, осъдени на до 1 година затвор. Сред незаловените има трима с присъди на доживотен затвор. Предимно се крият извършителите на престъпления по транспорта (198 от всички издирвани, за да влязат в затвора), следват крадците – 168 души, и осъдените за престъпления срещу половата неприкосновеност – 153 избягали.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък досега се чудех, защо толкова много българи напират да емигрират точно в ЮАР. Пък то там било рай за престъпниците.
20
0
 
8
 
! Отговори
ДжуджанкаG преди 5 години
А има и още по-близки дестинации, за които не ти трябва и лев - село Луково Софийско. Девет години живееш в чужда къща и си ходиш на работа, докато изперкаш и изтрепеш 5 човека от любов.
19
4
 
12
 
! Отговори
ДрагалЪвский Ман Гел преди 5 години
Най-големият Престъпник живее в Драгакевци,но той изобщо не се крие,защото никой не го издирва.
18
4
 
14
 
! Отговори
Смях преди 5 години
Преписвачката е решила да вложи нещо свое в текста....РЮА!Напиши нещо за ЩСА-Щатско Съединена Америка!
17
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много от тъй наречените "бегалци" и вероятно не са живи.Не вярвам на служби,които притискат хора според интереси или лични интереси,а не заради правосъдие.
16
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами, най много се 'крият' в парламента!
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъкмо се чудех на къде да бягам, статията ми даде добри напътствия, благодаря!
14
0
 
12
 
! Отговори
Halil преди 5 години
Малка Държава ,ама пълно с крадци.И то най много в Парламента ...
13
0
 
48
 
! Отговори
Край преди 5 години
В Сърбия може да се "скрие" само Цв. Василев. Я направете вие някакъв зулум и се скрийте в Белград - след 2седмици ще ви върнат с гривнички.
12
0
 
25
 
! Отговори
бай х преди 5 години
Престъпниците ни се укриват в парламенто
11
0
 
12
 
! Отговори
Алов преди 5 години
Грамолфони сте вие _журналята РЮА
10
2
 
26
 
! Отговори
Край преди 5 години
В Сърбия се крият само такива дето никой нае ще да ги намери. Сърбия е кандидат за член на ЕС, България беше председател на Съюза и Сърбия уж не ще да екстрадира търсения от нас ЦВ. Василев щото не била сигурна в безпристрастността на нашата съдебна система. Само слабоумен вярва на тия приказки. Истината е че Цв. Василев не е желан в България и не е притискан за да не си отваря мустакатата муцуна и да разправи как е раздавал пари на политици/телевизионери и пр. ***. За това го искаме *** УЖ.
9
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На български е ЮАР, а не РЮА, както е буквалния превод. Традиция от години.
8
1
 
18
 
! Отговори
Петя преди 5 години
Българското име на държавата е ЮАР, не РЮА!
7
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В страните в които не е имало комунизъм полицията е малко и в тях се живее спокойно. След като минете границата с Гърция и по магистралата до Атина, а и надолу към Патра може да не срещнете нито един полицай. Пътувал съм много пъти и само веднъж имаше един патрул и това е.А не в България на всеки метър да е пълно с рекетьори. Да се живее в България е страшно изнервящо. Полиция, жандармерия, намръщени продавачки, намръщени хора по улицата и в рейсовете, всеки изнервен, недоволен, с претенции.
6
0
 
24
 
! Отговори
вижда се преди 5 години
А ПРЕСТЪПНИЦИТЕ КОИТО ПРОДАДОХА И ОКРАДОХА БЪЛГАРИЯ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СА ДЕПУТАТИ ,И ВСЕ ТАКА Я СЪСИПВАТ !
5
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ХА-ХА-ХА !например?или общи приказки си дрънкаш за да се правиш на интересен.
4
1
 
24
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
Някогашния кандидат кмет на Варна Добрин Митев не го ли издирвате вече или ви идва много далеч Нова Зеландия ?
3
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абеее сменили са абревиатурата, ама карай да върви... ЮАР бе, снегорини!!!
2
1
 
22
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
РЮА ?Нова Държава ?