България спечели две дела срещу държавата в Страсбург

Едното е от бизнесмен, построил хотел на свлачище, другото - за насилие
19
България спечели две дела срещу държавата в Страсбург
Снимка: wikipedia.org

България спечели две дела, заведени срещу държавата в Европейския съд по правата на човека.
По първото дело ЕСПЧ отхвърля иска срещу България за обезщетение от 607 710 евро на бизнесмен, построил хотел и заведение върху свлачище.

Делото е заведено от бизнесмена Владимиров, който купува земя в района на свлачище близо до спирка "Журналист" във Варна.

Свлачището е регистрирано през 1972 година, но въпреки това жалбоподателя решава да построи хотел и ресторант на мястото.

През 2005 г. и 2008 г. свлачището се активизира и постройките претърпяват съществени увреждания.

Собственикът завежда иск по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди за вреди, претърпени поради непредприемане от националните власти на укрепителни действия в района.

Искът е отхвърлен с окончателно решение на Върховния административен съд (ВАС) с констатацията, че претърпените от жалбоподателя вреди не са в пряка причинна връзка с твърдението за бездействие на държавата, а с естествените природни процеси.

По-късно жалбоподателят се оплаква и пред ЕСПЧ, че държавата не е предприела необходимите мерки, за да предотврати вреди върху собствеността му, като претендира 582 710 евро за претърпени загуби и пропуснати ползи и с още 25 000 евро за неимуществени вреди, общо 607 710 евро.

Другото дело, спечелено от държавата е „Георгиев срещу България“. Жалбоподателят се оплаква от полицейско насилие, както и че по случая му не е проведено ефективно разследване.

През 2012 г. при опит да му бъде връчен акт за административно нарушение, жалбоподателят отказва да го получи и се скрива в дома си. За съдействие са извикани двама полицейски служители. Жалбоподателят твърди, че полицаите са употребили насилие спрямо него, като са го удряли и ритали, притиснали са го към земята и са му поставили белезници.

Жалбоподателят подава оплакване до началника на полицията в Бургас. Образувани са дисциплинарни производства, в резултат на които на служителите са наложени дисциплинарни наказания. еоргиев подава жалба и в прокуратурата. След множество извършени следствени действия през 2015 г. прокуратурата прекратява досъдебното производство. Постановлението за прекратяване е окончателно потвърдено от окръжния съд, който намира, че употребата на сила е била необходима и оправдана от поведението на жалбоподателя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахаха, тоя с хотела е долен ***. Той знаейки, че има свлачище построява сградите и сега държавата му виновна :)
12
1
 
5
 
! Отговори
А колко е загубила,? преди 5 години
Две спечелени, двайсет загубени, но журналята продължават да ни представят " светлото" настояще в коренно различна светлина. Затова сме на този жал- заради платените жълти псевдостатийки, които грам не отговарят на действителността.
11
0
 
3
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 5 години
Най после доживях добра новина от Страсбург!Дано по-вече такива новини да има,защото никак няма да се учудя,един ден и Северин да съди държавата,че не му е осигурила комфорт в затвора.
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има и добри новини! Поредния шмекер, но с пръст в устата! Дано това охлади енстусиазма на други като него!
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 11 и 12. Пич, разбирам, че си твърде неграмотен за да критикуваш дори бг журналистите. Айде виж първо себе си какво си написал!
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-сетне добри новини. Лошата новина е, че добрите новини са твърде малко.
7
0
 
0
 
! Отговори
... преди 5 години
До Wcмного :)
6
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според вас сигурно е правилно полицията да спуква от бой гражданите за да им връчи акт?Затова, драги плиткоyмници сме на нивото на африканските държави!
5
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо ли не ме радва тази новина? Сигурно заради това в кавичките : " еди кой си СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ". Някакъв с българска фамилия се укрил, за да не му връчат акт за административно нарушение (разбирам го като глоба) и тъй като полицията го задържала на тротоара насилствено, тъй като вероятно е оказал съпротива те вероятно са уволнени, а гражданинът Георгиев съди България в Страсбург. Без коментар.
4
4
 
19
 
! Отговори
Мила преди 5 години
Най-накрая някое спечелено дело от България, а защо не напишете колко за загубени!? Явно сме много зле, след като това е новина! Нама воля от страна на ГЕРБ за справяне с корупцията, нали говореха, че съдиите заради които губим дела в Страсбург ще бъдат наказвани!? Това явно ще им пречи на "бизнеса".
3
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама то голяма новина! Да не би да е постановка, за да видим, че дела могат и да се печелят? След толкова плащане по изгубени дела, трябва светъл лъч!
2
3
 
41
 
! Отговори
F#*knews преди 5 години
Две дела! Ама ако напишете колко са загубените дела, това няма да е новина, нали.
1
3
 
38
 
! Отговори
V преди 5 години
,,Бизнесмени,, :) А вярно ли е че ,,БИЗНЕСА,, застанал зад Валери срещу майките ? И кога ще се направи система която да отделя бандитите от бизнесмените ??? Щото у тристранката много бандити ве !!!