Задържането на лица без уведомяване е мракобесно

Това коментира съдията от Софийския районен съд Методи Лалов
23 дек 2018 21:36,
53
Задържането на лица без уведомяване е мракобесно
Снимка: BulFoto

Задържането на лица без уведомяване на близките за 48 часа (или 24 за децата) не е последователно разписано в законовите текстове и няма да е ефективно и ще остане единствено като едно излишно мракобесно решение. Това коментира пред bTV съдията от Софийския районен съд и бивш негов председател Методи Лалов.

Още по темата

„Ще е „удар във въздуха”, отделно, че засяга неоправдано съществени граждански права”, коментира магистратът.

Той отбеляза, че промените в НПК не са подготвени добре и всъщност ограничението ще засегне само задържаните по досъдебно производство – арестуваните по текстове от Закона за МВР ще продължат да имат право на обаждане.

Освен това е странно, че няма списък от престъпления, за които да важат рестрикциите и всичко пада върху плещите на прокурора, който сам трябва да прежени как да действа.

Според Лалов в сериозен риск са децата, които са с неукрепнала психика и за които не може да се очаква, че ще могат ефективно да се възползват от правото си на адвокат.

„Такъв дебат не може да се води на инат. Ако това е резултатът на месеци работа, то са си изгубили времето”, подчерта съдията.

Той се обяви и против разрастващите се правомощия на КПКОНПИ, защото това показва липса на визия за новия антикорупционен орган.

Методи Лалов разкритикува и дългия престой в ареста на Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Според него самият факт на отстраняването на двете от общината в „Младост” означава, че няма риск те да извършват ново престъпление – а именно опасността от такова трябва да е в основата на решение да се наложи най-тежката мярка за неотклонение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
шизофреник преди 5 години
тоя Лалов е пълен шизофреник и дебел комплексар да ходи да се метне от някои мост да не се мучи прасето му с прасе
42
2
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
ЕДИНСТВЕНИЯТ СЪДИЯ, КОЙТО ДОСЕГА НАДИГНА ГЛАС! Другите си мълчат, а немалко от тях вземат под масата. Спецсъдиите пък начело с председателя на АСНС покорно изпълняват каквото им нареди Гешев. Сетне ние ще плащаме своеволието и безнаказаността на прокурорите. Да си плащат те от техния фонд! Чухте ли това, господин премиер? Твоят Цецо и Д.Кирилов заедно с ПГ на ГЕРБ и ОИ водят тази антибългарска и античовешка политика!
41
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уж се борят с корупцията. Пълна лъжа. Борят се за пари от фондации и фондове, защитават всеки корумпиран, който може да си позволи тяхната подкрепа и лобизъм. Струва скъпо.
40
4
 
1
 
! Отговори
Американ преди 5 години
До Анонимен 40:Твоя сценарий обикновения кокошкар не засяга. Така че какво си се разревал? С мафията няма как да се разправиш, освен с нейните методи.
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Zezo e kato lukanov a boiko kato jivkov
38
9
 
1
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 5 години
До БабангидаНе че ГЕРБ са цвете, но ти какво предлагаш?Луканов, Борисов, онова недоразумение Ж.Виденов, Станишев, да изброявам ли още.Или онази партия, която щом дойде идва и фалита на страната, идва луда девалвация?Ей, българинът има най-късата памет в света!
37
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те могат да те задържат една седмица и през това време --глад ,жажда,и постоянен разпит без сън до умопомръчение и признание на каквото ти кажат , а ако си по корав и работата е по-дебела и онова дето го ползват в Абу Гариб аква незнам си какво си .. и като си признаеш те казват че са те арестували предния ден.
36
4
 
4
 
! Отговори
Интересно преди 5 години
Дали Мето,ще мисли така,ако няколко 15 год,ромлянчета ,хванат и изнасилят дъщеря му и му хвърлят бомба в двора?Законите,не могат да се харесат на всички,особено на хайдуците!
35
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гербавата демокрация скоро ще надмине и по-мракобесните времена на комунизма! Очаквам скоро да се гласуват разстрели по преценка на Цвъко Бездомника!
34
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано задържат след време децата на всички гербави престъпници, съгласно този "закон"!Да видят от първо лице какво причиняват на хората.
33
5
 
17
 
! Отговори
Гербераст - комунист преди 5 години
Тиквопитекът се изживява като някакъв персонаж от ранга на Пиночет и си мисли (ако има с какво), че е вечен. Тикво, дните ти са преброени. На теб и цялата банда, на която си началник. Лошото е, че всичките ти лакеи ще се преориентират към други партии и ще продължават да плюскат от народната трапеза.
32
3
 
26
 
! Отговори
Бабангида преди 5 години
При ГЕРБ е така!Кражби, безхаберие, безсилие, беззаконие, шуробаджанащина и некадърност, са основните качества на ГЕРБ!Всички разбрахме вече какво е ГЕРБ! ГЕРБ е упадък! Заради тях ни се смее цял свят и не ни искат никъде. Срам и позор за България! Такъв "закон" може да бъде създаден само от престъпници!
31
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цялото управление на шайката е мракобесно и ненормално. Президентът им сложи съвсем правилно вето да не се излага държавата с такъв закон, че е срам и позор. Тия *** понеже ветото е т президента го отхвърлиха.България прилича все-повече на една лудница, където бесните луди се ги отвързали и не могат да ги хванат.
30
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гроб-рекетьорската хунта, организирана престъпна група за ограбване на народа!
29
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При ГРОБ е така.Свиквайте.
28
27
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Червените бандити,които ограбиха трудът на поколения българи,задържане без уведомяване по месец- най малко!
27
1
 
7
 
! Отговори
Константин преди 5 години
До Анонимен 25Искрен успех от мен ти желая, дано намериш там това, което желаеш.
26
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боко Маркуча, Цецо Анцунга, Цеца Рабфака, Мери на Валери, Томи Фроида, Краси Гюмето, Лили Кюфтето, това е част от "елита" на България.
25
4
 
47
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ВСИЧКИ ЗАКОНИ НА БОРИСОВ СА НАСОЧЕНИ КЪМ СТРИЖЕНЕ ИЗЦЕЖДАНЕ ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИНА И КЪМ ЗАПЛАХИ И МАЛТРЕТИРАНЕ!!!И ТОВА Е ПОРЕДНИЯ ТАКЪВ ЗАКОН ЗА ДА СЕ СПЛАШИ НАСЕЛЕНИЕТО, ЧЕ АКО ПРОТЕСТИРА И НЕ СЕ ПОДЧИНЯВА ЩЕ ГО АРЕСТУВАТ ЗА 48 ЧАСА БЕЗ НИКАКВА ПРИЧИНА!!!ЗА СМЕТКА НА ТОВА ОСЪДЕНИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ НЕ ГИ АРЕСТУВАТ ИЛИ ПРАЩАТ ДА ГИ АРЕСТУВАТ А ГИ УВЕДОМЯВАТ ДА ВЛЕЗНАТ В ЗАТВОРА С ПИСМО :D И ТО ПРЕСТЪПНИЦИ КОИТО НЕ МОГАТ ДА ОБЖАЛВАТ РЕШЕНИЕТО НА СЪДА!!БОРИСОВ Е ДОКАЗАН ПРЕСТЪПНИК И МУТРА !
24
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Реално погледнато тези българи със западни паспорти ще минават метър! Ще е адски рисковано за властите да ги задържат без обвинение/присъда без да уведомят близките! Дори и да са със двойно гражданство, за изчезнал или задържан не по ЕС общите закони/правила ще трябва да информират или в противен случай да ги очистят но това само по себе си носи огромен риск! Западните служби няма да повярват, знаейки закона, и ще ровят! За западна преса новина от подобен тип е много почеливша!