ВАС реши: Втори лифт на Банско няма да се строи

Няма да се разширяват и ски пистите в курорта
Обновена: 16 яну 2019 17:17 | 16 яну 2019 16:52, Екип на Bulgaria On Air
88

Окончателно - втори лифт на Банско няма да се строи, няма да се разширяват и ски пистите там.

Може да се извършват само ремонти на сегашните съоръжения. Това реши 5-членен състав на Върховния административен съд като отмени промените в плана за управление на парка, приети от правителството в края на 2017 година, съобщи Bulgaria ON AIR.
Още по темата


Тогава кабинетът ги одобри въпреки многото протести на екоорганизации, които поискаха нова екологична оценка.

Днешното си решение върховните магистрати обясниха именно с неспазването на изискванията за такава оценка.

Според тях опазването на природата в защитените територии има предимство пред другите дейности.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще се съобрази с днешното решение на петчленния състав на ВАС, съобщиха от Министерството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
0
 
! Отговори
Европеец преди 5 години
Българите пак нема изненада, *** народ слаба държава, Пампорово опустя на ред е Банско...
74
1
 
3
 
! Отговори
До 77 преди 5 години
До До 68"човека ще оцелее и без тревички и дръвчета"Не, повярвай ми няма да оцелее.
73
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 78Ти прочел ли си какво си написал: "Опазването на природата не може да е за сметка на унищожаването на цели региони"??? Тя природата е "регионите" и е "хората". Не опазиш ли нея все едно не опазваш нито "хората" нито "регоините". Ти да не си отделен от природата. Няма я природата - няма те и теб драги.
72
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо не е свършило, ако парламента гласува промени в законите или нов специален закон, нов лифт и писти ще има. Така че, крайно време е да проявим здрав разум, крайно време е да заемам твърда позия и да защититим интересите си, собственото си бъдеще и това на децата ни. Опазването на природата не може да е за сметка на унищожаването на цели региони, за сметка на съсипване на живота на хиляди хора! Хора отворете си очите, стига се водили по акъла на едни сбърканяци, лицемери и рекетьори!
71
3
 
1
 
! Отговори
До 68 преди 5 години
Напротив човека ще оцелее и без тревички и дръвчета, но не там е работата, никой няма за цел да ги изтрие от лицето на Земята, това са простотии бълвани от зелени кухи тикви като теб. Туризма е един от най-зелените бизнеси, премахването на няколко стотин дръвчета е едно нищо в сравние с ползите за местните хора и въобще цялата ни държава. Очевидно е че целта на зелената мафия е да унищожи България, всичко което правите е разрушително - важни са само хората, всичко друго е второстепено!
70
1
 
1
 
! Отговори
Цонко преди 5 години
До Анонимен 75Ами хайде де, Юлиен обаче искаха разрешението за втори лифт да върви със съпътстващи съоръжения?! Защо се питам и аз?!
69
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зелкеният октопод пак победи.Какво пречи да се изгради още един лифт,без други съпътстващи съоръжения,за да няма километрични опашки и да не гоним туристите от страната.И без това не сме цъфнали и вързали.Австрия и Швейцария по-малко ли ги е грижа за техните планини,та имат толкова много писти и лифтове?
68
2
 
4
 
! Отговори
Цонко преди 5 години
Въпроса никога не е бил за втори лифт на Банско, а за това, че решението за него се прокарваше заедно с разрешение за нови писти (неизвестно колко и къде), и множество водохващания за изкуствен сняг, които тотално биха разрушили крехката екосистема в района. Никой няма нищо против втори лифт, но той щеше просто да даде зелена светлина за тоталното урбанизиране на планината. За тия дето поставят парите пред "тревичките и дръвчетата" - помислете пак!
67
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За непросветените ***, надъхвани 30 г., че България е идеална за туризъм.Това е вярно и няма нищо лошо в това да има развита туристическа инфраструктура, но икономика с туризъм не се прави. Туристическа държава = прислужническа държава. Примери много на т. нар. световни турист. дестинации - Малдиви, Малайзия, Бали. Туризъм много, но народа както си е бил прислуга, така си остава ПРИСЛУГА. Икономиката е наука, промишленост, енергетика, останалото е пълнеж. 30г. ни готвят за ПРИСЛУГИ!!!
66
1
 
5
 
! Отговори
*/* преди 5 години
Хора не се заблуждавайте.Няма нищо лошо в това да се построят нови лифтове и писти.Гората пак ще си остане......А мажду другото ,в момента върви такава "санитарна" сеч ,че нямам думи.
65
2
 
5
 
! Отговори
Мишо преди 5 години
Чета коментарите и и разбирам, че тези хора които пишат или никога не са виждали лифт в планината или са платени агитатори! Какъв бетон, какво изчезване на трева - срамна работа!
64
4
 
4
 
! Отговори
Мишо преди 5 години
Тъжно много тъжно. Държавата отново или е корумпирана или няма представа какво прави!Това решение ни обрича слаба конкурентоспособност спрямо европейските курорти. Хубави писти с алпийски характер но със слаба инфраструктура е = на провал! Или някой от Европа плаща за това фиаско или нашите са бездарници. Тъжно!
63
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Руменв кой национален парк в Австрия и Швейцария има стотици лифтове и писти?!
62
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 5Уви, хората не могат да живеят без тревички и дръвчета. Когато те изчезнат и всичките пари на света няма да ни помогнат да оцелеем. Не го ли схващаш това?!!
61
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПитащИ кво, понеже вече бетонираха черноморието дай да бетонираме всичко?!!
60
3
 
6
 
! Отговори
Питащ преди 5 години
Къде бяхте зелени, когато се бетонираше Черноморието? Къде бяхте , когато бетонираха Пампорово и Банско? Къде сте когато в София, Пловдив и Варна застроиха зелените площи и детските площадки? Къде сте когато разни фирми тровят водите и въздуха! Сега станахте активни и толкова обичащи природата! Лифтовете да ви бъркат случайно отзад? Та нима в Австрия и Швейцария със стотиците лифтове не милеят за природата си? 
59
1
 
6
 
! Отговори
същия преди 5 години
Ква икономика бе слепец!? Икономика е да влизат пари в държавата и общините. Юлен е офшорка и не плаща данъци, дори и концесията не си плаща! Банско прилича на *** защото общината не е извадила един лев за нищо. Изнудва частниците да правят некви тротоарчета. Къв туризъм?! Некви офшорки събират парите от хотелите, крият данъци, играят игрички с кметовете. Колко от тия хора са местни?! Само тия дето мият кенефите, сервират и готвят! Ай отвори си очите!!!
58
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не приемм за нормално цялата държава се превърне в заложник на личните битки между шепа набедени за еколози и един олигарх, МС да се занимава с тази вражда, ВАС да се заниава с тази вражда, цялото общество да бъде заливано с помия. И накрая губи единствено българската икономика, туризъм и целия Югозапад. Силно се надявам МС да коригират решението и да се намери законен начин за разширяване на пистите и строеж на нов лифт, а българомразците от зелената партия да бъдат натирени където им е мястото
57
0
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Няма,няма,даже изкуствени дюни ще издигнат.
56
2
 
16
 
! Отговори
Gorskio преди 5 години
Повярвайте - ако концесионерът искаше да прави/имаше нужда от втора кабинка досега да я е направил и нито зелени, нито червени щяха да ги спрат.Истината е, че горе на пистите просто няма място за толкова много хора. Ски зоната е проектирана за определен брой клиенти, като с това са съобразени всички лифтове. Ако сложат втора кабинка горе ще е като мравуняк от сутринта. Сега след 1 часа е ад и не става за каране...