Осъдиха учителка от Шумен за шамари и бой с... пръчка

Розалина Христова се призна за виновна и избегна по-тежко наказание
17 яну 2019 07:49, Александър Попов
48
Осъдиха учителка от Шумен за шамари и бой с... пръчка
Снимка: Монитор

Старши учителката в помощното училище "Васил Друмев" в Шумен Розалина Христова е била осъдена на серия от пробационни мерки след като се признала за виновна за изтезаване на пет малолетни и непълнолетни момчета и момичета, възпитаници на училището.

Районният съд в Шумен е одобрил споразумение на Христова с прокуратурата, а физическият тормоз върху децата е бил осъществен през март 2017 година. Насилничката е уволнена дисциплинарно незабавно след като сигналите за изтезанията се потвърдили.

Вътрешно разследване срещу учителката било започнато от директорката Мария Пенева. Родители на деца от 1 до 4 клас изразили съмнения, че децата им са подложени на насилие. Тъй като не можели да говорят, не можела да се събере и точна информация. Самата Христова отричала обвиненията, съобщава "Монитор".

В крайна сметка истината излезла наяве след като директорката изгледала записите от охранителните камери. Учителката била уволнена дисциплинарно, но завела дело срещу уволнението си. Първоинстанционният съд спрял жалбата й, докато не се произнесе съдът по наказателното дело. Доказването на злодеянията не било трудно, тъй като действията на учителката били записани на пет диска и били приложени към материалите по делото.

Малолетната М. С. Х. учела в Центъра за специална образователна подкрепа, както се нарича сега помощното училище и имала специфични образователни потребности. Според материалите по делото за времето от 1 до 31 март 2017 г., Христова в качеството си на старши учител системно е нанасяла на детето с ръка по главата, скубала е момиченцето, удряло го е с пръчка.

Друго момче пък било "възпитавано" с шамари, дърпане на ушите и ритници. Другите три деца също били малтретирани с удари по главата, бой с пръчка и шамари.

След като учителката направила самопризнания и поела вината, станало възможно да сключи споразумение, в което влиза пакет от пробационни мерки - задължителна регистрация по настоящ адрес в продължение на 12 месеца и среща с пробационен служител в продължение на една година два пъти седмично. Освен това Христова е осъдена и на обществено порицание, което трябва да бъде изпълнено на стената за съобщения на входа на Община Шумен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Учителката да обжалва. Ще спечели. Не е трябвало да признава, сега може да се отрече от показанията си. А и съдът е взел под внимания видеозаписи, които не са събрани по надлежния ред - не са СРС-та, не е било предварително разрешено събирането им с нарочно ПРЕДВАРИТЕЛНО разрешение от друг съдия... Това прави тези записи НИЩОЖНИ и отпадат като доказателство. Обжалвайте на следваща инстанция. Учениците трябва да имат респект от учителите, а не да им се качват на главите!
25
0
 
4
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Берем плодовете на чалга поколението :)
24
0
 
9
 
! Отговори
ЛЕЛЕ преди 5 години
Когато на пазара на труда излезнат "плодовете" на тази образователна система....Бог да ни пази!
23
0
 
3
 
! Отговори
ВИКИ преди 5 години
Да се усвояват компетенции е мотото сега.А преди беше - да се развива мисленето.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До gavrailЕ ТОВА ПЪК Е НАЙ-ЛОШИЯТ ПРИМЕР.
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АКО НЯКОЙ МОЖЕ ДА НАКАРА 25 МЛЯСКАЩИ ИНДИВИДА ДА ИМАТ ИНТЕРЕС, ПО-ГОЛЯМ ОТ ДЖАДЖИТЕ И НЕТА, ТО ИЛИ Е ЗА НАГРАДА, ИЛИ Е УЦЕЛИЛ СВЕСТНИ РОДИТЕЛИ.
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, има две неща, които адски пречат:- родителските намеси- безумните наредби на МОН.Само с ентусиазъм и безволеви дейности нищо не се постига.ИСКА СЕ ПРАВАТА ДА СА И ЗА УЧИТЕЛИТЕ!!!!!!
19
0
 
13
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 5 години
А осъдени ученици кога?????
18
0
 
13
 
! Отговори
читател преди 5 години
До 1974 физическите наказания официално са разрешени в UK. И се прилагат.Сега са забранени. Резултата е видим. Няма подобрение.Качеството на едно възпитание проличава след 20-25г., когато тези които са го изпитали започват да се реализират.Ако се съди по безумното поведение в училищата, и след това извън тях, очевидно е, че либералния подход във възпитанието създава чувство за безнаказаност за цял живот.Не само у нас, а и почти навсякъде, но тук е вече норма на поведение.
17
4
 
19
 
! Отговори
varg преди 5 години
Дойде добрата демокрация и вместо възпитание сега му казвате изтезания.Затова и ниската култура и морал,детската престъпност,цинизъми т.н. са характерни за подрастващите сега.
16
9
 
2
 
! Отговори
KIN1 преди 5 години
Google плати за цялата онлайн работа от 16 000 до 32 000 долара на месец. По-малкият брат е бил без работа три месеца и преди месец чекът й бил 32475 долара, работейки у дома за 4 часа на ден, а печалбата можеше да бъде дори по-голяма.Така започнах...>>>> ***.Trade46.com
15
20
 
8
 
! Отговори
Въодошевен преди 5 години
Обожавам като ми обясняват, че защото са ги малтретирали в детството - станали хора :) Феерично. Иначе, на 50 години, не смеят да се усмихнат защото я имат здрав зъб, я не :) Ама иначе, хора станали :)
14
1
 
23
 
! Отговори
Стою преди 5 години
Всички очакват децата да бъдат възпитавани в училище , но...основата на възпитание се полага вкъщи.Домашното възпитание е задължение на родителите, които без грижи към потомството си го делегират на учителите.А учителят освен възпитател е и педагог, не може да се предевяват големи надежди. За мен отговорността е основно на родителите.Друг е въпроса , че всяко дете си е със специфичните възприятия от околната среда.В едно семейство децата са с различни характери поради тази причина.
13
15
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забравяте, че в случая става въпрос за деца със специални потребности. Също така пропускате и че децата са малки - до 4-ти клас. Ако "възпитаваш" подобни деца на тези години с шамари и ритници, значи просто си накадърен учител. Качествените учители могат да респекитрат дори само с присъствие, проблемът е, че вече почти не останаха такива...За жалост учители стават хора, които не стават за нищо друго и резултатите са такива.
12
2
 
24
 
! Отговори
stefan преди 5 години
До БобчоМи точно де и като му пернат 1 шамар на този който тормози цял клас и после се съди учителя защото някой не си е свършил работата вкъщи.В случая с децата в неравностойно положение е друго, но говоря общо за *** който на 15 години вече се друсат, пият и пушат, а спорта им е толкова далечен...
11
20
 
6
 
! Отговори
Дзъ преди 5 години
тези деца пречат на държаваат, както пречат и пенсионерите и хората с увреждания и болните които "цедят" здравната каса и въобще всеки който не внася пари в НАП и НОИ ...така че много да не се правят институциите на загрижени...направо да от-стрелват народа по списък и да си живеят необезпокоявани и доволно
10
14
 
21
 
! Отговори
Bay Hoy преди 5 години
До tctc"Малолетната М. С. Х. учела в Центъра за специална образователна подкрепа, както се нарича сега помощното училище и имала специфични образователни потребности."Как никой от коментиращите тук *** не съумя да разбере, че става дума за ДЕЦА с ограничени по РОЖДЕНИЕ възможности - с бой ли ще ги научат да говорят и мислят ?!Задавам си единствено един въпрос - защо все още съм тук, във България - където малтретирането на деца в неравностойно положение е "въпрос на чест и гордост" !
9
2
 
39
 
! Отговори
Бобчо преди 5 години
Да, да, то затова ние станахме хора, щото редовно изяждахме по някои шамар по врата. Сега имам дете в детската градина. В групата има едно парче, дето тормози всички наред. От три години все говорят с него, все с родителите разговори, това-онова, все при психолога ходи и пак нищо. Бутна едно дете в шкаф и му разби главата, спъна едно друго и то си счупи крака. Тормози момичетата...?? И какво правим? Чух веднъж един баща да го заплашва за да остави детето му на мира. А госпожите са с вързани ръце
8
3
 
35
 
! Отговори
tctc преди 5 години
Децата са толкова невъзпитани, че трудно можем да си представим. Много от тях заслужават повече от 1 удар с пръчка. Нямат уважение към институцията училище как да имат уважение към даден учител.
7
8
 
25
 
! Отговори
AA преди 5 години
Едно време, като не внимавахме в часовете, имах един даскал, който ни казваше да си наведем главата и да си държим очите да не паднат....и ни шибваше един по врата :)А отделно как деца в първи клас не могат да говорят!?