След спецакцията: 6-ма с обвинения, прехвърлили ?25 млн.

Подготвяли терористичен акт в чужбина
Обновена: 19 яну 2019 15:55 | 19 яну 2019 15:38,
27
След спецакцията: 6-ма с обвинения, прехвърлили ?25 млн.
Снимка: Pixabay

Шестима души са обвинени след вчерашната акция, проведена в страната от Специализираната прокуратура за тероризъм.

Петима от обвинените са задържани от прокурор за 72 часа, а шестия е с повдигнато задочно обвинение и е обявен за международно издирване, тъй като не е установен на територията на страната, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Още по темата

"Обвиненията, които са повдигнати на шестте лица, са на всяко от тях по две обвинения за престъпления против републиката. Първото обвинение е за това, че в периода от началото на 2016 г. до 18 януари 2019 г. на територията на страната всяко едно лице поотделно е извършвало небанкови парични операции по метода "хавала" в особено големи размери – общо от всички лица, не по-малко от 25 млн. евро, и е участвало в закупуване на леки автомобили в България и други държави и прекарването им до сирийски територии", коментира Арнаудова, цитирана от "Фокус".

По думите ѝ всички тези действия са извършени от лицата, като са предполагали, че ще бъдат използвани изцяло или частично за извършване на терористични актове на територията на чужда държава.

Второто обвинение, което всеки от шестимата е получил, е за участие в група, чиято цел е била извършването на терористичен акт на територията на чужда държава.

"Автомобилите, които са били прекарвани от членовете на тази група от България до Сирия в инкриминирания период са не по-малко от 100", обясни Арнаудова и уточни, че групата се състои от общо 6 лица, като 5 от тях са мъже.

"Всички те са сирийски граждани, законно пребиваващи на територията на Република България. Шестият е жена – българска гражданка. По отношение на чужденците, трима от тях са с постоянно пребиваване на територията на страната, а останалите с временно пребиваване", допълни тя.

Румяна Арнаудова уточни още, че в рамките на утрешния ден прокуратурата ще поиска от съда вземане на най-тежките мерки за неотклонение на петимата задържани. Продължава и издирването не шестия участник в групата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А в същото време на територията на Бг беше осъществен терористично завземане на либийски кораб собственост на държавата Либия.А бг полиция и прокуратура гледат в цепката на Боко-тиквата и ни дума-ни вопъл-ни стон.Айде стига че ми писна от глупостите ви!!!
23
0
 
4
 
! Отговори
до кога мигрантски преди 5 години
АРЕ БЕ КОЛКО ЩЕ ГИ ТЪРПИМЕ ТЕЗИ ОЩЕ ДА ГИ ХРАНИМ И ПОИМ А ТЕ ДА НИ МИСЛЯТ ЗЛОТО!?!?!?!??!?!!??!
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вчера баце се среща със Сойлу който е турският вътрешен министър, днес арестуват кюрдски терористи.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо премълчавате, че сирийците са кюрди?
20
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А сега трябва да потърсим тези,които са им осигурилизаконно пребиваване в страната.Не трябва да са анонимни.Защо са застрашили сигурността на народа,които ги издържа?
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи, въвеждат ,,Таен арест" да не уведомяват близки и опазят секретността, а тук сами вдигат врява! Смятайте колко е тероризъм!
18
2
 
7
 
! Отговори
Да се направи списък преди 5 години
на всички сирийци, семейства, женени за българки още като са следвали ; също и децата им: с какво се занимават; как живеят.Има завършили военно у-ще Шумен и др., които не работят, а жените им ги издържат.Няма аз да давам акъл има хора, които ПОЛУЧАВАТ заплата за тази работа.Не искаме да приютяваме в РБЪЛГАРИЯ терористи, "спящи клетки" и да се хвалят колко добре си ЖИВУРКАТ в България.ЗАЩО са дошли тук, а не отидат в Русия- която ги "освобождава'???
17
1
 
13
 
! Отговори
Искаме да знаем преди 5 години
имената, кога са им дали ПОСТОЯННО гражданство на теи сирийци, работили ли са_Също и на другите 3-*** с временно пребиваване ПРИЧИНА? Имената на българката.Тъй като сме СЪЗНАТЕЛНИ бълг. граждани,работещи,плащащи,искаме да знаем КАК са превозевали тези 100 и повече коли?? На границата не ПРАВИ ли впечатлени на МИТНИЧЕСКИ СЛУЖИТЕЛИ?НЕВЪЗМОЖНО Е!Това са ШЕСТ души само! Да се разкрият дни и смени: КОЙ е бил на смяна при тези 100+ коли? Изглежда има също престъпен между сирийци "горките'+ държ.слу
16
2
 
7
 
! Отговори
Е-е-е, а стига де преди 5 години
Политиката която водят ГЕРБ, а именно : Безгранична поддръжка на най-терористичната държава САЩ, безусловно провокира миролюбивите хора по света.Там където стъпи армията на САЩ, се леят реки от кръв, а избитите невинни нямат брой.Само ЕДИН пример: САЩ са единствената страна в света, употребила ядрено оръжие И ТО СРЕЩУ НЕВИННИ хора!БЕЗ КОМЕНТАР!
15
0
 
4
 
! Отговори
12 преди 5 години
Аз, че не ми стига акъла е вярно, но ти като си малко по умен, защо не се сетиш какво съм обяснил?
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде е Кристалина Георгиева да ни обяснява как нещастните сирийци ще ни обогатят генофонда?
13
4
 
1
 
! Отговори
до 12 преди 5 години
Хакерство против демокрацията, а *** че си тъъъъъп, двугънков, наркоманизиран, с меки китки плъх
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Снощи в просъница по Нощен хоризонт сякаш чух, че вчера сме екстрадирали за САЩ руски гражданин, издирван от американците за хакерство против демокрацията! В дневните емисии и тук - тишина!
11
2
 
9
 
! Отговори
!!!!!!!!! преди 5 години
Съдът в тази държава не е български, прокуратурата също ! Те действат само тогава когато има заплаха за господарите им отвън. За НПОтата които си прехвърлят пари и плащат на ромски организации за да ни избиват, не им пука. Не им пука и ,че социалните взеха да отвличат български деца и да ги продават, а ромските се множат по колиби и бърлоги. Не им пука и че онези в парламента прогониха и избиха милиони българи. Интересуват се само от парите на САЩ и ЕС убийците които идват отново чрез НПОтата и
10
0
 
18
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Така пуснахме навремето ромите на катуни в България. И същите те сега си имат държава в държавата и налагот своите правила на всички. Така сега влизат на малки групи арабите. Те ще също ще създатат държава в държавата и ще налагат своите правила със сила. Бъдещите поколения ще имат много проблеми с арабите.
9
3
 
17
 
! Отговори
!!!!!!!!! преди 5 години
Герб взеха 2 милиарда този месец заем и ги прехвърлиха по джобовете си заедно с фашизираните патриоти. С това ще тероризират дълги години внуците ни дори. За тях каква ще е присъдата ?
8
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За нас непросветените това е пълна простотия. Сега, ДАНС нещо е научила, ама достоверно ли е един господ знае. А парите а какво ще се използват може да се установи само когато получателя се залови да организира атентат. А в Сирия в която всеки се бие срещу всеки и западните държави си имат местни милиции как да де установи. Тая работа в един процес ще се разсъхне.
7
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обвинения и за тези които ги пуснаха в страната ни, слугите на САЩ и ЕС терористите ! Или тях народа да ги съди пак ? Ще , ЩЕ спокойно
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Просто са се разплащали за каналджииските услуги! Модерните хора така работят! Парите им са в банките, кой ще носи в себе си да го претрепят и оберат през толкова престъпен маршрут?
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А НПОтата които плащат на *** да ни тероризират и на " медиите " да драскат глупости срещу българите и държавата, и прокарват истанбулски конвенции защо не са ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА, ТЕРОРИСТИЧНА ГЛУПА И прокуратурата не ги наблъска всички в затворите ?