Петима задържани за тероризъм остават в ареста

Обвиненията към тях са тежки, грози ги затвор до 12 г.
Обновена: 20 яну 2019 18:23 | 20 яну 2019 18:23, Веселина Йорданова
13
Петима задържани за тероризъм остават в ареста
Снимка: архив, БулФото

Специализираният съд остави в ареста 5-мата задържани в петък в акцията срещу международния тероризъм. Днес беше гледана мярката за неотклонение при закрити врати.

Още по темата
По-рано прокуратурата поиска постоянно задържане за петима от задържаните над 40 души при акцията.

Наблюдаващият прокурор в Специализираната прокуратура Евгения Станкова заяви, че обвиненията са за финансиране на тероризъм и членуване в група, която си е поставила за цел извършване на тероризъм.

И двете обвинения са тежки и умишлени и предвиждат за първото от 3 до 12 години и за второто до 12 години лишаване от свобода. Едното от лицата е чужденец и е извън територията на страната. Предстоят експертизи, иззети са множество доказателства. Преценява се в международен аспект какви действия трябва да бъдат предприети.

Групата в отделните периоди на тази една година, в която е действала, е различна на брой, но лицата са тези, към които има обвинения. Използвани са две чейндж бюра на територията на София за дейността, има активност и в други градове. Предстои конкретизация кой какво точно е извършвал.

Шестима души бяха привлечени като обвиняеми след акцията за разбиване на група за международен тероризъм, съобщи за БНР говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова. Става дума за българка и за петима сирийци, които са пребивавали легално в България. Единият от тях все още не е задържан и е обявен за международно издирване.

Обвиненията към всеки от престъпната група са две - първото е, че групата е извършвала небанкови парични операции по метода "хавала", при който парите се оставят при посредник в една държава и се вземат от втори човек в чужбина, а второто обвинение е за подготовка на терористични атаки в чужди държави, уточни Арнаудова.

Към момента са документирани над 25 000 000 евро, които са били трансферирани през членовете на групата към терористични организации в чужбина и над 100 автомобила са били транспортирани от България до сирийските територии.

Второто обвинение, което е повдигнато, е за това, че са участвали и са членове на група, която си е поставила за цел финансиране - пряко или косвено - на терористична организация.

Всички чужди граждани пребивават на законно основание на територията на страната. Трима от тях са с статут на временно пребиваващи. Двама от тях са постоянно пребиваващи чужденци в България.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ''българката " е 39 годишната ромка Исения Асенова.В други медии го пише, има и снимки на които пределно ясно личи етноса и.Сред арестуваните има и сирийски журналист живеещ в България обикалял нашите телевизии в различни предавания но името се крие.
6
1
 
13
 
! Отговори
Тото преди 5 години
Адвоката им от БХК ли е?
5
1
 
18
 
! Отговори
Додо преди 5 години
A защо се прикриват самоличността им, имената им и снимките им?
4
1
 
9
 
! Отговори
Totenkopf преди 5 години
"за петима от задържаните над 40 души при акцията" само петима остават в ареста?
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коли изнасяли? А колко оръжие изнесе България за т.нар. умерена опозиция в Сирия?! Същите тия, които ядяха човешки сърца!
2
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нашия съд дава до 12 години за тероризъм. Това е подигравка с народа.
1
24
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ТЕРОРИСТИТЕ В СИРИЯ СА БАШАР АСАД И БКП РУСИЯ!