Кметът на Калофер се разделя с поста си? Назначил шурея си

ВАС: Установен е конфликт на интереси
25 мар 2019 17:00, Анисия Иванова
6
Кметът на Калофер се разделя с поста си? Назначил шурея си
Снимка: Булфото

Кметът на Калофер Румен Стоянов изпълнява длъжността си в конфликт на интереси. Решението на Върховния административен съд е окончателно и не подлежи на обжалване. Съдебният акт е от 20 март, а решението на ВАС потвърждава решението на Административния съд в София. Това означава, че Румен Стоянов може да бъде отстранен като кмет на Калофер заради установен конфликт на интереси, съобщава "Марица".

Причината е, че е назначил в счетоводството на администрацията си своя шурей. Назначението е било по заместване, поради ползване на отпуск по майчинство от страна на служителка.

Проверката е установила още, че шуреят на кмета е подал заявление за назначаване преди служителката да освободи длъжността. Това според КПУКИ означава, че роднината на кмета е получил предварително информация за освобождаването на работното място и възможността да го заеме по заместване.

Според проверяващите кметът се е оправдал, че искал да вземе на работа свой съгражданин, вместо да му пратят общинар от някой друг край на страната и затова не бил подал декларация, в която да извести за роднинското назначение.

Освен явният конфликт на интереси, описан в закона, шуреят не е отговарял и на условията за заемане на длъжността – 10 години професионален стаж.

Предстои общинската избирателна комисия да се събере, за да реши съдбата на управника. Ако ОИК гласува да бъде отстранен, той ще може да обжалва пред ЦИК. На миналите местни избори Стоянов се яви като независим, подкрепен от БСП

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
намериха му цаката след като сезира за откраднати средства по еврофондове от общината сега малките кметове ще си мълчат и слушат каквото им се каже отгоре
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гарантирано от БСП!!!
3
0
 
12
 
! Отговори
... преди 5 години
10г стаж за счетоводитвл в Общината!?
2
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Цветанов като кръстник, защо може да наглася зам.-министърка на спорта?По шуро-бадженашка линия ли се раздават постовете или да?
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От всичките 3ма жители под 60 години, той назначил единственият, който не му е кръвен роднина ...