Съдът в Страсбург: България да осигури дом на ромите от Войводиново

Молбите на 55 лица са удоволетворени
25 апр 2019 17:22,
179
Съдът в Страсбург: България да осигури дом на ромите от Войводиново
Снимка: Български хелзинкски комитет

Вчера, 24 април, Европейският съд по правата на човека определи привременни мерки на българското правителство по силата на чл. 39 от Правилника на Съда по отношение на 16 роми, бивши жители на с. Войводиново, повечето от които деца, които бяха прогонени от домовете си на 6 януари 2019 г.

Още по темата
Те са част от общо 55 лица от Войводиново, жалбоподатели по делото Пакетова и други срещу България.

България е длъжна да предприеме алтернативно настаняване на жалбоподателите, като гарантира, че тези от тях, които са деца, няма да бъдат излагани на условия, които са нечовешки/унизителни в нарушение на чл. 3 от Европейската конвенция за правата на човека. *

Властите са задължени  да разгледат и молбите за общински жилища, които жалбоподателите са подали до кмета на община Марица и на които все още не са получили отговор.

По отношение на останалите 39 лица, жалбоподатели по делото, Съдът не указва привременни мерки, но дава приоритет на жалбата, което означава, че тя скоро ще бъде обсъдена с българското правителство.

Ако препоръките не бъдат изпълнение, ЕСПЧ ще намери, че България е в нарушение на член 34 от Конвенцията за правата на човека. Според него Съдът може да приема жалби от всяко лице, неправителствена организация или група лица, които твърдят, че са жертва на нарушение от страна на някоя от високодоговарящите страни на правата, провъзгласени в конвенцията или протоколите към нея.  Страните са длъжни да не създават по никакъв начин пречки за ефективното упражняване на това право.

Припомняме, че в началото на януари тази година двама роми нападнаха командоса Валентин Димов, а във Войводиново избухнаха протести. Наложи се намесата на вицепремиера Красимир Каракачанов и беше взето решение за събаряне на незаконните постройки в махалата.

*член 3 от Конвенцията за правата на човека гласи, че никой не може да бъде подложен на изтезания или нечовешко, или унизително отношение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ми е интересно какво основание свързано с техния случай намират точно пък в член 34?!Той гласи:Съдът може да бъде сезиран с жалба от всяко лице, неправителствена организация или група лица, които твърдят, че са жертва на нарушение от страна на някоя от Βисокодоговарящите страни на правата, провъзгласени в Конвенцията или в Протоколите към нея. Βисокодоговарящите страни са длъжни да не създават по никакъв начин пречки за ефективното упражняване на това право.
117
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре де! Като им събориха бараките на нашите убавци във френско предградие след оплакване на местние, и то без никой да е пребит, защо ни ги върнаха, а не се погрижиха за тях? Каква е рзаликата?
116
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как са ги изгонили от домовете им, като става въпрос за заграбени ЧУЖДИ терени? Кой ни защитава в смотания съд в Страсбург? Достачно е да видиш физиономията на Йонко Грозев за да си наясно какви "съдии" са там.
115
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не пречи държавата да се погрижи за ромеите- настанете ги в различни, отдалечени от Пловдив села. Необитаеми къщи има навсякъде. Държавата да плаща на собствениците им наема, да видим дали ще останат или ще си искат в гетото!
114
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Страните са длъжни да не създават по никакъв начин пречки за ефективното упражняване на това право" - на кое право? Да не говорим, че могат без да пречат да не правят нищо, както си знаят. Или да им предложат някое запустяло село.
113
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако чак толкова искат, нека Страсбург да им осигури дом. Нека и те усетят нашето тегло.
112
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Франция като разтури катуна при Кале, настаниха ли ги?
111
1
 
18
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
кой, кой избира съдиите в еспч????
110
2
 
14
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
съдът в страсбург отсъжда полит. коректно по правилата на всяко нпо, каквото в същност е. т.е. по "нареждане от горе". страшна работа е това масонската мафия на съдиите! могат да съсипят цели държави, стига да им е угодно. и кой избра съдиите в този съд????
109
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съдът в Стазург да дойде ,да види на какво ще заприличат тези домове след известно време и дали си намерили работа,дали си плащат сметките ,и пращат децата си на училище.Дали малолетни не ражзат деца.А на бездомните българите,кой ще им осигури домове?
108
3
 
23
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
Съборили сме им НЕЗАКОННИ жилища (колиби), а Съдът в Страсбург ще ни налага да даваме на закононарушителите общински жилища! В НАШАТА страна ще си спазваме НАШИТЕ закони и ще наказваме всеки, който не ги спазва! Ето затова трябва да се гласува за националистическите партии на предстоящите евроизбори - за да не ни налагат от Брюксел какво да правим в собствената си държава!!!
107
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смятам да осъдя държавата в Страсбург,щото не ми е оисигурила жилище.
106
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дайте им апартаменти в Артекс. Според мен ще се радват да платят по 400 евро/м2.
105
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искам да осъдя съда в Страсбург!
104
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тогава всички българи,които няма къде да живеят да заведат колективен иск срещу държавата в Страсбург,щом толкова лесно се решават нещата.
103
1
 
21
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 години
КАК ВЕЛИКИЯТ СЪД В СТРАЗБУРГ СЪДИ И ОСЪЖДА НАМЕСИТЕ НА САЩ В ЕВРОПА А...А ???
102
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 109Страсбург не ти е виновен че си избираш некадърни оправници при това силно меркантилни. Щом БГ е в ЕС и подписала харта/закони (common) за членство ще се научите да се съобразявате. Чакат бг оправниците да оадне тавана а "гражданите-овце" цвилят през всичкото това време на подготовка за заколение.
101
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Процедурата е проста: От където дошле, там отишли.Дошли от Горно нанадолнище - изпратете ги в родните им коптори. Ама било пренаселено - къде са отговорните родители, които са ги създали?
100
4
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като гражданин на България с радост бих подкрепил на ромите от Войводиново да им се осигурят еднопосочни билети за Страсбург.
99
10
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Добре, че има ЕСПЧ. Сега говедата, отговорни за погромите, да отговарят с личното си имущество. Ако сдържавата плати за грешките им, това трябва да се тълкува като политика на сегрегация на държавно ниво,