Ахмед Муса: Да съдят прокурорката - тя насажда омраза

Прокурор Попова не си направи самоотвод
19 юни 2019 18:00,
49
Ахмед Муса: Да съдят прокурорката - тя насажда омраза
Снимка: БулФото

Днес пазарджишкият окръжен съд отново заседава по делото срещу Ахмед Муса и 13-те му поддръжници, обвинени в проповядването на радикален ислям. То обаче не се разви по очаквания от магистратите начин.

Всички обвинени по делото, както и техните адвокати, поискаха единодушно отвод на прокурор Недялка Попова от процеса, пише "Марица". Причината - в интервю дадено преди време, тя е насаждала омраза към мюсюлманската общност и не може да бъде обективна.

Още по темата

"Не давам разрешение за ход на делото! През март прокурор Попова направи едно изказване, заради което трябваше да е на нашето място. Нейните думи също са насаждане на омраза. Щом е така, да отговаря също като нас! Тези, които наричате радикални, никога не са казвали такива думи“, с това разгорещено изявление на ромския имам Ахмед Муса започна заседанието тази сутрин.

Той беше подкрепен от адвокатката си Елвира Петрова, която цитира и част от интервюто. В него прокурорката споделя тезата, че  сега мюсюлманите са 10-12%, но с пристигането на нови от чужбина и завръщането на заминали на гурбет, когато достигнат 30%, държавата ни ще е застрашена.

Другите подсъдими също поискаха отстраняването на прокурор Попова. Адвокатите им предложиха два варианта - или тя сама да се оттегли, или това да направи съдът, като се обосноваха с европейски правни норми, според които дори само при съмнения за пристрастие и предубеденост са прави отвод. Припомни, че за около 10 заседания я е нямало в залата.

От своя страна, прокурор Попова заяви, че няма да си прави отвод, тъй като няма никакво основание. Увери, че не е предубедена, нито пристрастна. Обясни, че във въпросното интервю са включени думи, които не казала, а други са преиначени, защото журналистите търсели сензация. Обвинителката подчерта още, че неявяването й на част от заседанията било по съвсем други причини. Както и че по случая е направена проверка от инспектората, не са открити нарушения, затова и не е отстранена от делото.

Иначе делото срещу 13-те имами беше забавено с 4 месеца, за да бъде изготвена съдебно-теологична експертиза, поискана от адвокатката на Ахмед Муса. В рамките на днешния и утрешния ден вещите лица ще представят заключенията си по тази експертиза.

От април Муса отново е в пазарджишкия затвор, тъй като Върховният касационен съд потвърди едногодишната му присъда по така нареченото „Имамско дело“, пак за разпространяване на радикален ислям и насаждането на омраза на религиозна основа. Към тази година се прибавят още три години от предишна, неизтърпяна условна присъда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
3
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
Правилно ли разбрах, че ОБВИНЯЕМИЯТ не давал разрешение за ход на делото ?!?!?!? Ако бяхме държава, тоя нагъл *** да е разстрелян досега !!!!
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не чух насаждане на омраза. Което чух от думите на прокурорката е напълно основателна тревога и неоспорима истина. А съдийката каква е, между другото?
41
1
 
5
 
! Отговори
магурката преди 4 години
Не треньорът отсъжда кое е гол и кое не,а съдията.
40
1
 
11
 
! Отговори
Лесно е преди 4 години
Напук носят фереджета. Тогава,ако след еднократно санкциониране пак я хванат с фередже или друга подобна дреха на обществено място, в рамките на 24 часа екстрадират от страната нея и семейството й, като ги лишават от гражданство.
39
5
 
4
 
! Отговори
госst преди 4 години
до:,жертва на ИСЛЯМА СИчетейки коментарите ти напълно противоположно с това,което казваш,ако познаваш Исляма няма да ръсиш глупости!Че Света София е била църква е факт,но тя е ПРОДАДЕНА на мусюлманите,а не е завзета ...има си документи!Четенето на свещени книги не е като коментари в нет пространството!
38
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
колко трябва да си пропаднал, че да защитаваш радикален мюсюлманин...
37
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подъл и долнопробен наглец. Друго няма.
36
2
 
15
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Да смени държавата тоя безбуквеник!?!
35
1
 
9
 
! Отговори
Лол преди 4 години
Прокурорката е гениална, дано не я сменят! :Д
34
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Християни са запазени да има кой да плаща данъци, защото според корана данъци мюсли не плаща. А държава без данъци не може да има. Можели сте всичко да затриете лесно но няма кой да ви робува да ви храни.
33
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До госstПовечето джамии в България са направени чрез поругаване на християнските църкви. Каква измислена история, та и света София в Константинопал е велика древна църква и е направена на джамия. Чети историята на България, виж българските си корени и отиди та се виж визуално и генетично колко се отличаваш от азиатските турци които са си истински турци.
32
3
 
13
 
! Отговори
жертва на исляма си! преди 4 години
До госstИсляма го познавам много по-добре от теб. Ако това да повтаряш като папагал корана е познаване на исляма, без да видиш невежеството което следва от вярата, беднотията, мизерията на самите вярващи... Агресията към целия останал свят. Омразата. Примитивните обяснения на света. Нежеланието тази религия да се издигне до нивото на днешните права на човека недемократизма, използването му за властване за политически инструмент, всичко това ме кара да те съжалявам ЖЕРТВО потенциална и реална на
31
4
 
3
 
! Отговори
госst преди 4 години
значи отива Мухаммед и си" избира" Бог така ли?
30
13
 
3
 
! Отговори
госst преди 4 години
хаха...разбира се ,че Не е така,пак българската история за турското робство...стига вече,на всички им стана ясно,че историята на България е ИЗМИСЛЕНА!Да те попитам как за 500 години "робство" има християни и християнски храмове запазени и до днес,как така лошите турци са спонсорирали християнски манастир...?
29
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
кОГАТО мОХАМЕД Е ЖИВЯЛ В мЕКА, ТАМ Е ИМАЛО СТОТИЦИ БОГОВЕ НА АРАБИТЕ И МНОЖЕСТВО ВЯРВАНИЯ. Един от тях е бил Аллах. Какво е направил Мохамед втълпил си е че само Аллах е истински бог. Добре де, той е можел да си втълпи за всеки друг бог и религията им дива и нетолератнтна на насилието от чавек над човек - психическо, културно, физическо пак щеше да го има.
28
8
 
2
 
! Отговори
госst преди 4 години
До : анонименТи не познаваш Исляма,как може да коментираш?Прочел си една-две статии във вестник и вече си АНАЛИзатор,така ли?
27
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До госstНЕ Е ОТ МЕДИИТЕ А ОТ ВАШЕТО ТУРСКО ПРАВОСЪДИЕ, САМИ СТЕ СИ ГО ЗАПИСАЛИ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА ПРЕДЦИТЕ ВИ ФИГУРИРАТ В ОСМАНСКИТЕ АРХИВИ. ТАМ ПИШЕ И КАК СТЕ ПРИЕЛИ ИСЛЯМА. С ТОРМАЗ БОЙ, ОТ БЕДНОТИЯ ОТ НЕПОСИЛНИ ДАНЪЦИ. ВИЕ СТЕ НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ПО-СТРАХЛИВИТЕ И ПО-СЛАБОХАРАКТЕРНИТЕ БЪЛГАРИ. ВПРОЧЕМ ДА СТЕ ЧУЛИ СЪРБИН ДА Е ПРИЕЛ ИСЛЯМА - НЯМА, АМИ НЯМА ЩОТО СЪРБИТЕ АКО НЯКОЙ ПРИЕМЕ СА ГО УБИВАЛИ И СА СИ ЗАПАЗИЛИ НАРОДА ПРЕЗ РОБСТВОТО. СПОМНЕТЕ СИ ХРИСТИЯНСКИТЕ КРЪСТОВЕ В ГРОБОВЕТЕ НА ДЕДИТЕ В
26
8
 
3
 
! Отговори
госst преди 4 години
Много познавачи на Исляма се навъдиха в интернет пространството,а всъщност повтарят едно и също нещо ,като папагали!Хора,защо коментирате тема,която ВЪОБЩЕ не познавате, чули сте от медиите нещо и веднага се газирате.
25
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
та щом личния живот е неприкосновен откъде накъде Муса или друг ходжа ще нарежда на хората как да се обличат? ЩО ЗА БЕЗУМИЕ В 21 ВЕК?!?!
24
0
 
14
 
! Отговори
КОНСТИТУЦИЯТА ГАЗЕНА преди 4 години
Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт.Религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели.Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.