Съдът в Пазарджик отстрани прокурор заради верска омраза

Защитата на 14-те подсъдими за радикален ислям поиска тази мярка
20 юни 2019 14:19,
28
Съдът в Пазарджик отстрани прокурор заради верска омраза
Снимка: Окръжен съд в Пазарджик

Окръжният съд в Пазарджик отстрани от делото срещу 14 подсъдими за проповядване на верска омраза и призоваване към ислямска война прокурора по процеса Недялка Попова, съобщава "24 часа".

Още по темата

Ахмед Муса в затвора в Пазарджик, присъдата му влезе в сила

Решението стана реалност, след като повечето обвиняеми, начело с имама Ахмед Муса Ахмед, и техните адвокати по време на поредното заседание в сряда следобяд по делото поискаха отстраняването на Попова, заради предубеденост и нетърпимост към мюсюлманите.

Като мотив те посочиха изказване на Попова пред журналисти, през март 2018г.,
в което тя заявява, че когато мюсюлманите станат 30% от населението на страната, ще е застрашена националната сигурност. Прокурор Попова отрече обвиненията и изтъкна, че думите й са преиначени и извадени от контекста на разговора. Освен това проверки на инспектората на ВКП и Комисията за защита от дискриминация са доказали, че прокурор Попова не е нарушила закона.

Въпреки това
с подновяването на делото в четвъртък съдия Кристина Пунтева отстрани от процеса Недялка Попова. Самата прокурор Попова не беше в съдебната зала и не беше открита за коментар, а окръжният прокурор на Пазарджик, който също участва в процеса, отказа да коментира безпрецедентното решение на съда. Веднага след прочитане на съдебното определение защитниците на обвиняемите поискаха делото да бъде прекратено и върнато на досъдебна фаза, но с нов прокурор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Ужасна новина! С други думи, щом си небългарин и нехристиянин в България можеш да убиваш Българи безпроблемно в името на кръвожадното ти божество! Уви, България не е държава, а територия на Новия Световен Ред! Бог да я прости и нея и паметта на стотиците хиляди знайни и незнайни избити Българи- заклани, обесени, запалени и изгорени живи, извадени от корема на майка си и набити на нож, от мохамедани, които днес Новия Св. Ред налага като ударен инструмент за смазване на Европейската цивилизация!
22
1
 
10
 
! Отговори
славянин преди 4 години
Че то може ли да се изпитва нещо различно от омраза към средновековните ислямски диваци-първобитници!?
21
1
 
13
 
! Отговори
РЕЗИЛ !!!!!!!!!!!!!! преди 4 години
Кое НПО ти плаща, Елвира ханъм?
20
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е ,та нали всичките 14 подсъдими ги съдят за ,,верска омраза''.Тези 14 тръгнали да бутат държавните устои и редът в държавата на верска основа,призовавйки всички на война срещу християните,а в един момент се бунтуват че са срещнали отпор в лицето на закона. Те какво искат,да ги съди кой,Халифът на Багдад ли?Тук е България,една от най-толерантните държави по отношение на религиозна принадлежност.Тези 14 ,,сиваци'', ако бяха в Гърция,затворниците в панделата щяха да са им видели сметката вече.
19
2
 
20
 
! Отговори
До 17 преди 4 години
Напротив, според конституцията традиционното вероизповедание в България е Източното православие.
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се задейства,5-тата поправка от,кон-ституцията.Това е любов от,омраза
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СократисЗа съжаление точно в Кнституцията е доста размит записа да вероизповеданието в България
16
0
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Колега Сократис, Румката е атеист и прелюбодеец. Как да се намеси в религиозните дела?
15
1
 
31
 
! Отговори
чоека преди 4 години
Каква е тази съдийка и кой й плаща? Как ще отстраниш прокурор по дело за верска омраза с мотив за верска омраза!?! Все едно тази съдийка отстранява всички български граждани от държавата. Все едно да отсраниш прокурор в дело за кражба, защото видиш ли не харесвал крадци!? Някъв прокурор бил отстранен от дело за убийство, щото по морални причини не харесал убиеца!? Турция или Саудитска Арабия са платили на тази съдийка? Граждани не пикайте зад, а пред съда в Пазарджик.
14
0
 
3
 
! Отговори
Просто факти: преди 4 години
Китай и уйгуритеИндия и ПакистанШри ЛанкаЛиванСирияИзраел и ПалестинаРусия и кавказките републики, АфганистанСърбия, Босна и КосоваБългария, Гърция и ТурцияСеверен и Южен Судан.НигерияСАЩ и атентатите 2001 г.Атентатите в Лондонското метроАтентатите в МадридАтентатите в БрюкселИ т.н.
13
2
 
20
 
! Отговори
Цру и мит преди 4 години
Явно са поръчали делото да бъде прекратено, тъй като не можеш да съдиш няйкой, който не харесваш, за да не си предубеден. Трабва да го съдиш с усмивка и поклони
12
2
 
22
 
! Отговори
Българина преди 4 години
Ако кажа че 90 процента по статистика от *** са престъпници с досие, това е факт или предубеденост? Съдиите от 20 г ги обучават да дебългаризират тази земя с пари на ообщество и сащ
11
2
 
38
 
! Отговори
Българина преди 4 години
Кое в изказването й не е вярно? В коя държава с 30 фесове няма война, не са пред война или вече не е станала мюсюлманска от някаква друга? Есинствената й грешка е в числото, не 30 а 5. Изследване на американски професор 1000 г назад го доказва. Етническите конфликти започват след 5 процент мюсюлмани! Да защитим една истинска българла с протест !
10
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е кво е казала, дето да не е вярно? Съдиите в затвора в едно с радикализираните ислямисти
9
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Насаждане на омраза е когато съзнателно и методично си набавяш вещества за направата на бомба с цел да убиваш неверници.
8
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е права. Не е необходимо да са точно 30%. Просто колкото са повече, толкова по зле.
7
5
 
40
 
! Отговори
Сократис преди 4 години
България по Конституция е християнска държава и по закон, християните не трябва да са по-малко от 70% Какво неясно има в това и за каква дискриминация тук се говори? Ако друга религия надхвърли тези 30% могат да предявят претенции за автономия.Напълно права е г-жа Попова, а Съдът, излиза, че сам се компрометира.Всичко касаещо Национелната сигурност е приоритет на Президента, и юристите от президентството трябва да се задействат по въпроса.
6
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съдът трябва да се провери от спецпрокурор нещо намирисва това дело.
5
4
 
35
 
! Отговори
Че това не е омраза преди 4 години
Това е констатация! А когато станат 30% - тогава вече ще е омраза! И няма как да не е ! 500 години са го доказали!
4
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истина казва жената