Трафикантите взимали по 10 бона да прекарат мигрант

8 души са обвинени за трафик на мигранти
25 юни 2019 12:54,
8
Трафикантите взимали по 10 бона да прекарат мигрант
Снимка: БулФото

С нарочно постановление на водещия на разследването са повдигнати обвинения на 8 лица за участие в организирана престъпна група с цел превеждане на групи хора от територията на страната ни без разрешение на органите на властта и не през определените за това места. Това обяви пред журналисти говорителката на Специализираната прокуратура Сийка Милева, съобщава Агенция Фокус.

Още по темата

Вчера след специализирана акция бяха задържани 17 души за трафик на мигранти. Зам.-главният прокурор Иван Гешев разкри, че информацията за групата е получена при международната операция "Халифакс" през 2017 г.

"В сряда специализираната прокуратура ще поиска от специализирания съд да определи най-тежките мерки по отношение на всички обвиняеми, а именно задържане под стража", допълни още Милева.

Тя уточни, че в състава на организираната престъпна мрежа влизат двама български граждани, 1 сирийски, 1 иракчанин и 4 афганистански граждани.

Иначе на брифинга стана ясно и че сумата, която се е заплащала за трафикирането на едно лице, е варирала от 8 до 10 хиляди лева на човек.

"Заплащането се е извършвало чрез метода "хавала". Чрез този метод паричните средства не се превеждат по банков път или чрез други финансови институции. Така се избягват комисионни, такси и се спестяват пари от обръщането на паричните средства в различна валута", разказва говорителката на прокуратурата.

Парите се предавали на доверен човек, така нареченият "хавалдар", който предоставя съответната парола.

Сийка Милева съобщи, че някои от членовете на престъпната група чужди граждани са женени за българки, които изцяло били запознати с престъпната дейност на групата и помагали за нейната дейност. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
какви са тези богати бежанци, аз ако тръгна да бягам... ще имам само заплатата си, смешната си заплата...
6
1
 
5
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 4 години
"........някои от членовете на престъпната група чужди граждани са били женени за БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНКИ........" Да си българин или българка е нещо отговорно и задължаващо пред целия свят!!! И точно такива "българи и българки" ни правят за смях по света и аз не смея да кажа по Европата , че съм българин. Не разбирам от всички тия политически мурафети и уйдурми, НО този серсемлик с" българите" и "българските граждани" трябва да се премахне. Нима не проумяват нашите политици тази простащина !?!?
5
0
 
2
 
! Отговори
View преди 4 години
Добре е.Друго какво да кажа освен да им пожелая успех.
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом са имали хавалдар,значи че заедно с хавата са пренасяли нещо като хероин инак каква ще е им хавата за хавал да имат,едва ли е само трафик на мигранти без да са натоварени като мулета да искат тези цени и преди обявени 4-5 хиляди евро за преминаване на територията на страната как част от трасето по което мулетата циркулират,че при това мулето си плаща да тръгне по етапа и трасето като дестинации,дистанции по начертани станции,което много скъпо ще му излезе по тоз маршрут за разстояния самоход
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България май всичката информация се получава или от чужди служби или от Свободна Европа за съжаление.
2
1
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
За съкровищни бонове ли става въпрос?
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
бедните, гладни, жадни, бягащи от война, високообразовани бежанци