Повдигнаха обвинение на хакера на НАП

20-годишният пловдивчанин го грозят от 5 до 20 години затвор
17 юли 2019 13:40, Красимир Ангелов
96
Повдигнаха обвинение на хакера на НАП
Снимка: Pixabay

Прокуратурата официално повдигна обвинение на 20 годишния младеж за атаката срещу НАП.

От държавното обвинение уточниха, че той остава в ареста за 72 часа и е с обвинение, че неправомерно е копирал компютърни данни от сървър на приходната агенция, като не е ясно от кой момент той е започнал действията си.

Информационната система е част от критичната инфраструктура, а за подобни престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от пет до осем години и глоба до десет хиляди лева.

Още по темата
Досъдебно производство е започнало с първото действие по разследването - разпит на свидетел, извършен при условията на неотложност и като единствена възможност за събиране и запазване на доказателства от разследващ полицай при ГДБОП.

Пробойната в НАП вече е запушена, пубклуването на данни – престъпление

От прокуратурата отчитат, че файлът, който е изпратен до медиите и съществува в интернет пространството, съдържа данни за над 5 000 000 български и чужди граждани и търговски дружества, в това число три имена, ЕГН на български граждани, имена и ЕИК на търговци, данъчна и осигурителна информация по подадени годишни декларации получени в НАП от други институции в България по международния обмен на информация в информационната система VAT REFUND, ползвана от НАП, съхранявана в сървър на НАП и др.

Установено е, че в един от файловете са налични данни, идентифициращи наименованието на конкретна компютърна конфигурация, уникално потребителско име, дата, час и софтуерно приложение, послужило за прочитането на файла. В резултат на оперативно-издирвателни мероприятия и компютърно-разузнавателни действия е установено, че потребителското име се ползва от 20-годишен мъж от Пловдив.

Преди ден служители на ГДБОП са установили, че мъжът се намира на работа в офис на фирма в София. Той е експерт по киберсигурност и се занимава с тестове и одит на информационни системи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ф16-ките ви излетяха под носа с 2-3 милиарда назад.. А вие си чукайте тука за НАП-а...
80
0
 
1
 
! Отговори
Върл Левскар преди 4 години
Господина да си го привлекат , като бял хакер и стига глупости !Прикачен файл плюс търсене се вижда .Браво "хакере" !
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Това момче ако беше хакнало някой сървър на САЩ щяха да го назначат за началник в отдел по интернет сигурност."Щяха да го отвелкат в 3 през нощта и да цъфне в Америка, без никой от нашите да се усете и щяха да го съдят за 10+ години затовор.
78
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГеоргиСупер за приятеля ти, ама 20 годишен с досие, може да цуне зелената карта.....
77
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е нали всичко беше "ок". Нали ПРЕМИЕРА похвали? Нима думата премиерска не значи нищо?
76
0
 
8
 
! Отговори
ММ преди 4 години
Нали Министърът на финансите каза, че е Русия? Сега ще се извини ли?
75
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на момчето за смелост.
74
1
 
5
 
! Отговори
Георги преди 4 години
Бъдете сигурни че този хакер, ако кандидатсва за зелена карта ще бъде одобрен още от първият път :). Един приятел хакваше онлайн магазини още на 14 години. Една вечер решил ей така да пусне документи за зелена карта. Направил си една снимка с уеб камерата. Одобриха го от първия път. Сега отговаря за мрежите на няколко фирми и взема около 10 000$ заплата. Само като се замисля колко кадърни хора се махнаха от тук. Почти всичките ми свестни приятели са извън страната. Тук е само падналата маса
73
0
 
1
 
! Отговори
999 преди 4 години
Арестувайте сега всички, които са видели файла вчера. Колко човека са го разгледали, сигурно не са малко на брой. И колко са го съхранили?
72
0
 
13
 
! Отговори
АборигенскаДържава преди 4 години
Това момче ако беше хакнало някой сървър на САЩ щяха да го назначат за началник в отдел по интернет сигурност. Но в българия ще го вкарат в пандела заедно с РОМИТЕ, после ще го осъдят условно. Естествено това момче след 5-10години ще отиде в САЩ и ще взема повече заплата от нашите министри. А в българия ще назначат за шеф по кибер сигурността някой братовчед на някой министър дето хал хабер си няма, но е завършил ИТ в НБУ :). За това тая държава НИКОГА няма да се оправи !
71
0
 
6
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
Слава Богу държавата е като катерича хралупа в ранна пролет нищо за крадене не остана. Иначе щяха да си имат работа с професионални хакери не с аматьори.
70
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
де да можеше с тая скорост и да хванат мустакатия от ктб то .....ама за загуба от 5-6 милярда народна пара никой не си мърда пръста ....
69
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако беше злонамерен, никога нямаше да разберат за атаката. Трябва да го наемат да тества всички държавни системи а не да го затварят.
68
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те един примитивен ало измамник от маалата не могат да арестуват хем му се знае номера,имато къде живее и спи,тръгнали с малко по умни от тях хакери да се занимават! Кибепрестъпниците сме ние дето нитрият коментарите и ни четат личните съобщения във фейса!До тука са им силиците!
67
1
 
7
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
ХАКЕРЧЕТО, НЕМА ЛИ ДА ВИДИ КАКСА СЕ ИЗТОЧВАЛИ ПАРИЧКИТЕ ОТ КТБ?!!!!НЕ Е ЧАК ТОЛКОВА ТРУДНО, БАШ.....!
66
2
 
10
 
! Отговори
Хохоохооо.... преди 4 години
СЕГА ХАКЕРЧЕТО, ПОД МЪДРОТО РЪКОВОДСТВО НА "ДАНС", ЩЕ БРЪКНЕС ЛЕКОТА В СМЕТКИТЕ НА НЯКОИ "ОПЕРАТИВНО ИНТЕРЕСНИ ДРУГАРЧЕТА", ЗА ДА ВИДИМЕ КАК СЕ ФИНАНСИРАТ.ШЕ СТАНЕ МНОГО ВЕСЕЛО...!!!!
65
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що ни лъжете бе
64
0
 
14
 
! Отговори
Поет преди 4 години
До вчера твърдяха упорито,че от Русия е атаката,сега пък от Пловдив....абе едни ГДБОП имаме...само Плевнелиев да им стане шеф заслужават.
63
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Правителството ви е бавноразвиващо се. Състоянието на киберсигурността ви е пародийно", пишат авторите му........"Кристиян Бойков ли изпрати мейла с този текст? И Бойко му предлага високоплатена работа?
62
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно, как експерт по киберсигурност не е скрил следитеТиквите пак ви хванаха за канарчета