Кристиян Бойков проговори: Невинен съм, а цяла България е срещу мен!

Младият IT специалист отказва да отключи компютъра си за ГДБОП
22 юли 2019 10:03,
475
Кристиян Бойков проговори: Невинен съм, а цяла България е срещу мен!
Снимка: Facebook

Не съм аз човекът, който проби системата на НАП. Това заяви пред bTV обвиненият за кибератаката срещу сървър на Агенцията ИТ специалист Кристиян Бойков.

"Има за какво да съм притеснен, защото цяла България се е обърнала срещу мен. Конкретно за самия случай не се притеснявам толкова", сподели той.

Кристиян прекара 72 часа в ареста. Няколко дни след задържането си Софийска градска прокуратура го освободи с мярка подписка, тъй като към момента са липсвали ясни доказателства за неговата вина. Обвиненият разказа, че е имало "неудобни въпроси и леки заплахи" по време на задържането му. Кристиян каза, че не може да навлиза в подробности за заплахите, защото се води следствие, но поясни. че "всичко е описано и когато му дойде времето, съдията ще го прочете".

Той обясни, че когато от ГДБОП са му сложили белезниците, се притеснил изключително много. Акцията в офиса на фирмата, където работи, продължила около 7 часа. Иззет е един служебен компютър и два лични.

Бойков изтъкна, че властите са стигнали до него след получен сигнал, но заяви, че няма право да казва повече информация. Според него атаката не е конкретно срещу него, а срещу фирмата, в която работи.

"Резултатите върху фирмата са точно такива. От една седмица сме като под обсада", коментира пък работодателят му Георги Янков.

Кристиян беше категоричен, че на този етап не би отключил компютрите си, както поискаха от ГДБОП и лично премиерът Бойко Борисов, защото там е целият му личен живот.

"Не можем да отключим компютрите. Това е част от политиката за сигурност, която гарантира защитата на данни на нашите клиенти", допълни и неговият шеф.

Кристиян коментира и похвалите, които получи от Борисов, който го нарече "истински вълшебник".  "Не съм вълшебник, аз съм просто един 20-годишен ученик", изтъкна той.

IT специалистът разкри, че се страхува и все още не може да осмисли това, което му се случва, но допълни, че има пълната подкрепа на майка си и на своите работодатели.

"Притесняват ме медиите, защото не съм искал по никакъв начин да ставам известен. Бяха изписани неща, свързани с личния ми живот. Подразни ме това, че се ровят в него, без да знаят. По-удобно е за някои хора да пишат за неща, за които нямат представа, вместо да питат. Опитаха се да ме изкарат богат, а не съм такъв", каза още той.

Относно кибератаката, с която Кристиян пробива системата на сайта на МОН преди време, 20-годишното момче обясни, че просто е опитал да предупреди ведомството, че сайтът им не е защитен и че не е използвал информацията за облагодетелстване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


475
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
397
1
 
4
 
! Отговори
Пеньо преди 4 години
***,. 8 години при първоначален строг режим!!!
396
1
 
3
 
! Отговори
Айде, Разбирачи! -10 преди 4 години
"На 16 юли 2019г., в 11.50 часа на електронните пощи на БТВ (news***btv.bg), НОВА (novinite***ntv.bg и в. Капитал (editors***capital.bg) e получено съобщение от анонимния руски хакер чрез e-mail minfin***mail2tor. За разследването на този етап няма съмнение, че Кристиян Бойков е автор и разпространител на писмото до медиите, чийто автор се представя за анонимен руски хакер."
395
0
 
3
 
! Отговори
Айде, Разбирачи! - 9 преди 4 години
"Установено е, че на служебния компютър на Бойков са били въвеждани команди за промяна на датата на оригиналните файлове от базата данни на НАП с датата 10 ноември 1989 г. от манипулираните файлове, изтекли в интернет пространството. При декриптирането е установено и наличие на файлове с бази данни на клиенти на частни търговски дружества."
394
1
 
3
 
! Отговори
Айде, Разбирачи! - 8 преди 4 години
"В друга дигитална папка на служебния компютър на Бойков е наличен файл с име броене за домашно с дата на създаване 11 юли 2019 г., който съдържа специфично именувани бази данни, идентични с тези от базата данни на НАП, множество други специфични наименования на таблиците от тези бази данни, както и броя на записите във всяка от таблиците."
393
1
 
3
 
! Отговори
Айде, Разбирачи! - 7 преди 4 години
"Това е индикатор, че Бойков разполага с пълната база данни, изтекла от НАП, а не само с тази, вече публикувана в интернет пространството. В първия имейл от 15 юли 2019 г. до няколко медии лицето, представящо се за руски хакер, твърди, че е публикувал само една част от базата данни на НАП, както и че разполага с допълнителна база данни, която ще разпространи на по-късен етап."
392
1
 
3
 
! Отговори
Айде, Разбирачи! - 6 преди 4 години
"В дигитална папка на служебния компютър на Бойков е наличен файл с име математика за домашно, с дата на създаване 11 юли 2019 г., който съдържа специфичните наименования на 106 бази данни и множество техни таблици, които са идентични с частично разпространените 57 бази данни на НАП в интернет пространството."
391
1
 
3
 
! Отговори
Айде, Разбирачи! - 5 преди 4 години
"Непосредствено преди това търсене е извършено търсене с единните граждански номера на други две лица, както и за адвокатска кантора Авиора консулт. Резултатът от тези търсения Бойков е съхранил във файл, именуван Търсене за бивол. След тези действия от него е извършено търсене в базата данни на НАП с единния граждански номер на Емил Радев евродепутат. Резултатите от тези търсения са обменяни от Бойков с друго лице."
390
1
 
3
 
! Отговори
Айде, Разбирачи! - 4 преди 4 години
"Установено е, че между 10 юли 2019 г. и 12 юли 2019 г. три дни преди публикуването на базата данни на НАП в интернет, на служебния компютър на Кристиян Бойков са правени търсения в тази база данни с единни граждански номера на няколко лица: министър председателя Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и народния представител Делян Пеевски."
389
1
 
3
 
! Отговори
Айде, Разбирачи! - 3 преди 4 години
"Кристиян Бойков е извършвал различни търсения по единни граждански номера в базата данни на НАП, както и е променял оригиналната дата на файловете с датата 10 ноември 1989 г., която съвпада с датата на файловете, разпространени в интернет пространството."
388
0
 
3
 
! Отговори
Айде, Разбирачи! - 2 преди 4 години
"От анализираните данни към момента може да се направи заключение, че той е разполагал с базата данни на НАП преди разпространението й в интернет пространството. Към настоящия момент продължава работата по декриптиране на информацията, съдържаща се в иззетите веществени доказателства, както и по анализ на вече декриптираната такава информация от компютъра на Бойков"
387
0
 
3
 
! Отговори
Айде, Разбирачи! преди 4 години
"В хода на извършеното на 16 юли 2019 г. претърсване и изземване в офиса на дружеството TAD GROUP в гр. София, разследващите органи иззеха веществени доказателства, включително и служебния компютър на Кристиян Бойков."
386
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Момче бягай докато е време ,тука който много блести му отнемат блясъка ,комунистите са хора които не харесват някой да стърчи между тях с интелект, днес тук са на власт тройкаджиите ,ти защо стоиш ,бягай накъдето бягат всички отличници! Момчето вижда какви коментари има,и каква злоба има че не можаха да му отворят компютъра некадърниците и да му размахат белъото....Тези които не можаха да опазят данните на цялата нация,защото толкова им е багажа сега беснеят от безсилие..
385
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Престъплението е извършено от член или симпатизант на ППО.Самото изтичане на данните е от вътрешно лице.Предизвиква внимание връзката между изтеклите данни и злонамерените публикации.Възпрепятстването на следствието трябва да се криминализира.
384
4
 
6
 
! Отговори
гражданин преди 4 години
Момчето може да е нарочено нарочно за отклоняване на вниманието.Така или иначе, деянието негово или чуждо е за лишаване от свобода.Най-добре е да съдейства на следствието.Последно време някои комплексари, подтиквани от чужди правителства се развихриха във форума. Добре е той да покаже че няма нищо общо с тях.
383
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я да беше в САЩ ,изобщо нямаше да го пуснат да се ***,ама че безобразие!Големия " герой"!И там дори да са свръх защитени пак се случва да ги хакват,но и бързо ги залавят!Но едно е само да хакнеш,друго е публикуваш!Няма да му е за пръв път,този е маниак!При таква висока заплата да компрометира фирмата ,е доста безотговорно!
382
1
 
3
 
! Отговори
До Лан преди 4 години
Е ти не разбра ли ,че има специални софтуери за проследяване,и не е само до името ,че съвпада !Много такива фирми разполагат с такъв,затова го закопчаха бързо!Няма гениални както искаха да го изкарат,и ако е той се вижда,че не е стока,обикновен крадец!
381
6
 
5
 
! Отговори
До Lan преди 4 години
Може и да могат да я разбият,но за предпочитане е легално!Затова са поискали официално съдействие,още повече заподозрян няма право да отказва,това не е детска игра,а разследване!В момента той пречи на разследването,и хем пречи ,хем ползва медиите да афишира , че е невинен,преди да е приключило!Но не по презумция,а по негови твърдения,без да посочва факти!
380
2
 
12
 
! Отговори
Lan преди 4 години
И тези от прокуратурата, дето не могат да разбият паролата му...те са го проследили онлайн, че е точно той крадецът. Смех.
379
2
 
9
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Значи момчето има акъл да пробие системата на НАП и да работи за много пари, *** няма достатъчно акъл да няма името "крис" в имейла, който е ползвал?! :) Да бе. ОФците си блеят....данните са продадени.
378
4
 
10
 
! Отговори
некой си преди 4 години
а ти какво очакваше да ти се радват за глобата от 20милиона дето требва да я плати цела българия заради простотиите ти