При какви вреди можем да търсим обезщетение от НАП?

КЗЛД започва днес проверка на приходната агенция
22 юли 2019 18:27,
9
При какви вреди можем да търсим обезщетение от НАП?
Снимка: НАП

Някои хора обмислят да сменят личните си карти, тъй като има информация, че сред изтеклите данни са и номера на лични карти. Също така има изтекли квалифицирани електронни подписи, ако това означава, че всеки, чийто електронен подпис и чиято лична карта се намират вътре и те трябва да бъдат сменени от съображения за сигурност, това е пряка и непосредствена вреда. Това каза пред БНР адвокат Емил Георгиев по повод хакерската атака срещу сървъри на НАП. Той коментира и при какви условия и нанесени вреди гражданите могат да заведат дела за обезщетения.

Още по темата
Георгиев посочи още, че смята за нормална и наложителната проверката на НАП от Комисията за защита на личните данни, която се очаква да наложи глоба на Агенцията.

Адвокат Георгиев коментира обратите в разследването на обвинения в хакерска атака срещу сървърите на НАП младеж.

"Първо тук е много важно да се каже, че принципите на наказателното производство на разследването предполагат, че онзи, който е повдигнал обвинение, в случая това е прокуратурата, следва и да може да си докаже обвинението. В закона никъде не пише, че обвиняемото лице е длъжно да съдейства на разследващите.

Може би затова премиерът Борисов го формулира като съвсем човешка молба", каза Георгиев и допълни, че няма да се учуди, ако премиерът вземе правосъдието в свои ръце.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Не знам защо трябва да чакаме да ни се случи нещо в резултат на оповестяване на нашите лични данни .Ами то ни се случва вече. Тревогата, че някой може да злоупотреби с тях и да ни вкара в някаква ситуация вече е проблем, така, че ние сме потърпевши и за това някой трябва да плати .Ако има някой правист, компетентен и мотивиран да ни даде правилния съвет какво можем да направим, за да бъдем компенсирани .Ако наистина този човек е извършил злонамерено този акт ,както и НАП да си платят.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Mи да осъдим колективно и НАП и малкия "вълшебник" (дано попадне в централния и ще разбере какво е вълшебство под душовете). С добри адвокати може да се изкара добре 6-цифрена кешовица.
6
1
 
8
 
! Отговори
Бойко и правосъдие? преди 4 години
Ще бъде проблем ако Бойко Борисов "вземе правосъдието в свои ръце". Като нищо ще възложи задачата на старите си криминални дружки Т'рактора, П'ашата и т.н. и ще лъсне криминалната база на гербаджийската партия.А предстои и да си избере главен прокурор.
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и при триста сменени електр. позриса, лични карти и всякакви щуротии..........Е Г Н е винаги Едно и също, а след него - навсякъде !
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Адвоката да не си прави оглушки а да вземе да заведе колективно дело срещу толупите в НАП,като лично отговорни за изтеклите данни,защото имат трудови диговори с Агенцията и са получавали заплати а са се отнасяли немарливо към задълженията си не ден-два а години наред и поради това са нанесени щети,не само на гражданите а и на Държавата.Ако един работник или служител във фирма нанесе щети на фирмата то той плаща за щетите и евентуално ще бъде уволнен.А тия се скатават като ни чули ни видели. да
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
този пък кой е, че ще регламентира кой и по какви условия има право да си търси правата?Ако изстрадате по някакъв начин поради изтеклите лични данни и някой злоупотреби срещу вас и Ви вкара в нерви и разход, правите фейсбук група, намирате десетина души ощетени по сходен начин и си завеждате class action lawsuit и ушушквате хазната.
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашата държава може да работи само с роби на болшивизма. Те са послушни и стигат до ежедневната дажба. В соца си имахме политбюро с номенклатурен кадър, който бе на върха. Над него Москва. Сега си имаме демони няколко, който дърпат конците. Строго охранявани, а масите постояно ще им сменяме посоката. Да не мислят са свобода.
1
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата е трепач на частната собственост. Нейна радост е да го съсипе нейно сияние е фалита на частника. Частника трябва да работи само в колектив. Както бе в соца. Така иска държавата в момента.