Химическата кастрация не премахва престъпния нагон

Спада единствено либидото
19 авг 2019 21:31,
39
Химическата кастрация не премахва престъпния нагон
Снимка: Reuters

Няколко дни след бруталното убийство на 7-годишната Кристин от 21-годишния Мартин Трифонов в село Сотиря, някои политически партии поискаха химическа кастрация като наказание за сексуално насилие и педофилия.

Адвокатът по медицинско право Мария Шаркова обаче беше категорична пред БНР, че тази мярка не премахва престъпния нагон у извършителя, а единствено неговото либидо.

Още по темата

"Химическата кастрация не означава перманентно състояние. На извършителя се предоставят медикаменти, които той приема в определен период от време и които действат по такъв начин на организма, че всъщност намаляват много силно нивото на тестостерон и по този начин намаляват либидото му", обясни тя.

Шаркова предупреди, че медикаментите за химическа кастрация имат и странични ефекти.

По думите й отдавна е установено, че  най-много около 10% от лицата, подложени на такова лечение, имат рецидиви въпреки него.

Тя допълни, че в различните държави има и разлика в прилагането на метода.

"В Германия и Дания се дава възможност на извършителя да се съгласи да се подложи на медикаментозно лечение като алтернатива на наказанието „лишаване от свобода“ или като възможност за предсрочно освобождаване. В други държави в Европа наред с наказанието, което е наложено на извършителя, съдът по своя преценка може да постанови принудително лечение с медикаменти. Най-крайната мярка е задължителното подлагане на това лечение – съдът е длъжен да наложи това наказание, а извършителят не може да възрази", разясни адвокатът.

Според Шаркова по отношение на педофилията най-адекватно е да се заложи на превенцията. Тя даде за пример холандския модел.

"Тази тема е изключително болезнена, най-вече за близките на жертвите на подобни престъпления и на самите жертви. Поради тази причина дискусията трябва да бъде изключително внимателна и, ако можем да спестим истерията, която неминуемо предизвикват такива дискусии, защото пък тогава трябва да си говорим има ли лекарство срещу популисткия нагон у нашите политици", категорична е тя.

В момента химическа кастрация за сексуални престъпления е позволена от закона в някои щати на САЩ, където съществува все още и физическа кастрация. В Европа химическата кастрация е позволена в Естония, Полша, Русия, Дания, Германия, Унгария, Франция и Норвегия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Химичесакта кастрация не премахвало нагона, смъртното наказние не съживявало жертвата, протестите срещу властта нарушавали "стабилността", убийства ставали навсякъде, даже и ЦРУ ги били хакнали....Говорещите глави неуморно ни втълпяват, че сме много добре и някак си гафове стават навсякъде, така че да мълчим, да се навеждаме и да търпим като овце. Което и правим всъщност. Истината е, че народа трябва да излезе на улицата и да изгони изедниците с камъни, иначе нещата ще си продължават така
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До dddСъгласен , но за да е по-евтино да се прави с удар с две тухли по билярдите ,като се пази извършващия да не си удари пръстите.
27
4
 
8
 
! Отговори
до психоложката преди 4 години
Логиката на едно недорасло девойче, е желязна - видиш ли, ще го кастрпираме, но той щял да продължи да върши некакви работи на секс основа? Ако се държим в тази логика, то и всички останали престъпвници не трябва да бъдат съдени, защото видиш ли той пак щял да краде, да убива и т.н. ?? То бива неврастения бив, ама чак пък толкоз не бива. Та това момиченце вероятно е било падлагано на подобен вид кастрация и от личен опит знае, че това не помага - те на това му се вика експертно ниво .
26
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Права е. Само лоботомията премахва престъпния нагон. Много серийни убийци са извършвали убийствата си поради това, че са сeкcyaлни чудовища.
25
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един български министър си уби детето от глупост и нищо не го наказаха, даже не го арестуваха.
24
0
 
2
 
! Отговори
Аз преди 4 години
до 26 Ими то няма да останат българи бе човек , въпреки че те подкрепям
23
1
 
33
 
! Отговори
Кина преди 4 години
Като не става с химическа, да е с физическа !
22
3
 
20
 
! Отговори
ined преди 4 години
Всеки престъпник може да се излекува с лоботомия - става кротък зеленчук
21
0
 
13
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
БОГ ДА ПРОСТИ ДЕТЕНЦЕТО
20
1
 
4
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
ТОЯ МАРТИН Е ПСИХОПАТ
19
0
 
0
 
! Отговори
А ТИ У МЕ Н ЛИ СИ преди 4 години
До Гост
18
0
 
25
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Обаче физическата кастрация дава отличен и траен резултат.
17
3
 
14
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Правени са куп научни наблюдения и изследвания върху други бозайници - освен ако не са принудени от човека с цел размножаване, никое друго животно няма да посегне на женска от собствения си вид. Единствен човекът е способен на такава мерзост.
16
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако Каракачана беше казал истинска кастрация щях да гласувам за него, обаче с тази химическа е очеваден популизъм.
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Операция за смяна на пола и доживотен затвор може отчасти да даде възмездие за обществото поне...
14
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето заради такива като тая стават изнасилванията.Хората са измислили как да спрат изнасилванията но,очевидно на нея и харесва да има изнасилени деца.Има много извратеняци психопати сред нас.Обикновено се преструват на нормални хора но ето такова разсъждения ги разкриват "не е морално,не е хуманно" Морално ли е някакъв талибан да хване някакво детенце и да го одере живо?Ами да му извади червата от изнасилване? Да освен кастрация трябва да се прилага и лоботомия.Тогава стават кротки.
13
1
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
булките от маалата всичките малолетни *** за тях може обичай а ако е за друг затвор
12
1
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
ромеите в кой раздел педофили спадат тях закона не ги лови
11
8
 
6
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 4 години
Чилатило е бил импотенетен и точно заради това е убил десетки.
10
1
 
16
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Има много хора, които не могат да го "вдигнат" и продължават да опитват чрез насилие. Физическа кастрация не е лоша идея.