За педофили и психопати - съкратено дело само след съгласието на прокуратурата!

Целта е една – справедливост в името на жертвата и на близките й
Обновена: 23 авг 2019 11:22 | 23 авг 2019 10:40, Камелия Цветанова
41
За педофили и психопати - съкратено дело само след съгласието на прокуратурата!
Снимка: БТА, архив

Защо извършителите на тежки престъпления, които са признали вината си, получават по-леки присъди? И ще загубят ли те правото за съкратено съдебно производство? Тези въпроси предизвикаха оживена обществена полемика след бруталното убийство на 7-годишно дете в сливенското дело Сотиря. 

Още по темата
За тежкото престъпление беше обвинен 21-годишния Мартин Трифонов, който направи пълни самопризнания. Това означава, че неговата присъда ще бъде намалена с 1/3 и той ще прекара зад решетките най-много от 20 до 30 години.

Това обаче очаквано предизвика гнева на обществото, защото реално извергът ще бъде на свобода на 40 -  50- годишна възраст и нищо не гарантира, че отново няма да посегне на невинно и напълно беззащитно дете.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова излезе със становище по въпроса и поиска да се чува и гласът на обвинението при такива случаи.

Ето и нейното мнение, разпространено от bTV:

Предложението ми е всъщност това съкратено съдебно следствие да се провежда след като се вземе позицията на прокурора. В момента законът е предвидил всяко лице, предадено на съд с внесен обвинителен акт, ако прецени, би могло да направи самопризнания, и да признае всички факти, описани в обстоятелствената част на обвинителния акт, и да се съгласи. И да не се събират обстоятелства за тези доказателства.

Ако самопризнанието се подкрепя изцяло от доказателствения материал, тоест колкото по-качествено си свърши работата един прокурор и събере всички необходими доказателства, толкова повече облекчаваме правното положение на осъденото лице.

Защото съдът е длъжен да проведе съкратено съдебно следствие и след като определи наказанието, задължително по силата на наказателния кодекс трябва да го намали с 1/3.

Съдът отправя запитване какво е становището на прокурора, но в становището на прокурора, той каквото и да заяви няма каквото и да е правно значение.

Ако тръгнем от случая с Мартин Трифонов, ако той се признае за виновен в съда, това гарантира ли му съкратено производство?

Да, гарантира му, защото съдът няма друга правна възможност, просто такава не му е предоставена. Няма да получи наказанието доживотен затвор, защото в наказателния кодекс е посочено, че дори това да е най-справедливото наказание, съдът е длъжен да го замени с наказание лишаване от свобода от 20 до 30 години.

Тоест максимумът който би получил Мартин е 30 години.

И в конкретния случай, за който напоследък всички говорим, може би шансът на едно справедливо наказание, което би наложил съдът е във възможността прокурорът да изразява позиция. Ще можем да изразяваме становища, че въпреки направеното самопризнание, въпреки направената на практика оценка на качеството на извършения прокурорски труд, без съкратено съдебно следствие, ще постигнем по справедлива присъда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Относно 20 - гледам плюсовете и минусите и стигам до извода, че тук пишат и блейки. Много са се засегнали, че някой коментира това, което считат за свое изконно право - след като са реализирали еднократно постижение благодарение на гениталиите си, после цялото общество да се чувства длъжно да им плаща, да им угажда, да ги възвеличава и да не им търси кусур.Да си майка е преди всичко задължение и саможертва, а не повод да измъкваш облаги и да настояваш да ти бъдат простени всякакви магарии.
32
1
 
1
 
! Отговори
Lan преди 4 години
20, па ти сигурно си отгледал поне 3 деца и имаш мегдан да съдиш кой къде водил децата и как ги пращал до магазина. :) Леле...
31
0
 
1
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Какво е това Дело Сотиря?
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами то тогава никой няма да е луд да прави каквито и да било признания...
29
0
 
4
 
! Отговори
дедо ви преди 4 години
Аз ще платя патрона,един 9 мм е 50 стотинки. ЕВтино и удобно да се почисти от смет и ***.
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да се помисли и за въвеждане на кумулативна присъда. Той е обвинен за блудство, изнасилване и убийство. Ще излежи само най-високата (убийството) и то намалена, заради тази процедура. Същевременно ще си бъде осъден и за другите две неща, но те се покриват от най-тежката. Неки ги добавят - 3*30. Така 90 години (с вече приспадната 1/3) може да не е баш доживотна, но си звучи като такава.
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Но никой не разказа обосновано как до това се е стигнало в случая при толкоз обществен интерес в полемика или информация конкретна как така се оказват един срещу друг нападател и жертва,по какви причини,движение,свидетели,записи по направления,мотиви за цел,умисъл от негова страна как участвал,че има ли замесени поръчители и участници щом ще признава пред съда или други възползвали се от развилата се ситуация как отмъщение по странични причини,които не знаел неспоменаването се отчита и зачита,що
26
1
 
7
 
! Отговори
Амин БГ преди 4 години
Не мисла че судебната система е виновна за лошият живот и културата на едно тоталнообъркано общество в което лудите са нормални и управляват един потънал кораб оставенна течението от комунистическите бандити и хайдути .В Америка няма *** и има смъртно наказание и присъди по 300 години затвор .В Англия може да отнесеш затвор дори ако нараниш котка или лисица в двора си .Там лисиците имат повече права от хората дори .Тук е пълна анархия всичко .
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 25Неплатеният фиш не е по НК - административно дело е. Прокурор там просто няма.
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Solar PowerНяма да е сексуално активен! Това изобщо не означава, че няма да бъде агресивен и пак да убива. В ненормални кратуни е трудно да се вникне.
23
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз да попитам: А за убийството на младеж в парк в София какво се предвижда? Или понеже е синче на големи клечки и цялото "елитно" училище го е укривало, ще потулим случая?Аз не мисля, че наръгването с нож е дело на недеформирана психика. Като го осъдят като непълнолетен, пак ще излезе от затвора в разцвета на силите си.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако става дума за психопади и педофили само добре.Но ако става дума за всички това значи че прокурора с мнението си може да превърне дело за неплатен фиш на кат в углавно престъпление което е първо призвол второ изземва функциите на съда и трето е предпоставка разби чичковци с много пари да плащат на прокурора и той да скарва в затвора всеки дето ги погледне накриво без вина, не забравяйте че сте все пак в България европейския Бронкс, не сте в Германия или Швейцария, където закона работи реално.
21
1
 
12
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Ако събраните доказателства и ДНК материал на 100% определят обвиняемия като извършител КАКВО ИМА ТОЙ ДА ПРИЗНАВА ? И защо трябва да се съгласява с изцяло доказаната си вина ? Аааа , за да получи ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА отстъпка от 2/3 от наказанието му по закон .Тоя трябва да в гръмнат до сега . По съкратената процедура .Каквато му се полага по закон.п.с. И нека мекушавите противници на смъртното наказание сами да си го хранят и издържат тоя уруд.Аз не искам да му плащам доживотния хотел 5*
20
0
 
10
 
! Отговори
Гражданин преди 4 години
Смъртно наказание по бързата процедура. Защо с нашите данъци ще го издържаме тоя в затвора. Такъв е вреден и сега и после.
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще стане като с доктора, който си призна, че е виновен, но съдът каза, че той не е виновен и само имал незаконно оръжие. Голяма комедия направиха в Пловдив.
18
2
 
13
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
Това се решава с кастрация. И да излезне някога няма да е активен.Относно лежането на 20-50 години е напълно безмислено ако този индивид не носи пари на държавата под някаква форма. Например да работи , да строи магистрали или каквото и да е , но да не спи по цял ден и да яде без пари. Трябва да работи всеки ден !
17
11
 
9
 
! Отговори
А другите закони? преди 4 години
На всяка крачка виждаме блеещи млади майки, оставили количката с детето на припек, а те самите захласнати в разговор с друга блейка.Или тържествено крачещи из коридорите на МОЛ-овете по две блейки с колички. Не пазаруват, но разглеждат. После сядат в някое кафене в МОЛ-а. Вкъщи са казали, че ще водят бебето в парка.Децата, пратени сами вън от дома да свършат нещо, щото мама я мързи? Детските надбавки, с които се купува ракия и цигари?Плащаме им майчинството и надбавките не за кеф и мързел!
16
0
 
14
 
! Отговори
до 12 преди 4 години
Е то затова си предлагат и приемат такива хлъзгави закони.За да може един ден и те да отърват кожата,ако им се случи.Никой не е гарантиран,дали по невменяемост,дали с умисъл няма един ден да стане убиец!
15
1
 
20
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 4 години
До стейсиСпомням си че през 1987-а бяха арестували някъв *** който утрепал дете и го изнасилил. Хванаха го от народната милиця,даже правиха следствени експерименти и по-късно осъден на смърт и разстрелян....
14
1
 
23
 
! Отговори
хахо преди 4 години
След(ако) събраните доказателства доказват на 100%,ква полза от самопризнанието,още повече,че престъпника се е укривал и е бил гонен,за да бъде хванат,както в случая.Значи,изнасилва,утрепва и се опитва да избяга е едно и също,ако след престъплението беше отишъл право в РПУ-то да се предаде,признае?